Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

κ. Μητσοτάκη, Οι Εθελοντές Θα Σώσουν Τα Νοσοκομεία Και Το ΕΣΥ;

Η  κυβέρνηση επιλέγει να κάνει νέα «επικοινωνιακά σόου» εκμεταλλευόμενη τη μετάβαση συναδέλφων από άλλες περιοχές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης την ώρα που:

– Τα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών

– Οι εργαζόμενοι έχουν μπει μπροστά, ο καθένας και η καθεμιά με τον δικό του ρόλο, για να αντιμετωπιστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις

– Σε κάθε Νοσοκομείο υπάρχουν εργαζόμενοι που είτε είναι σε καραντίνα είτε νοσούν

 – Η λέξη «προσλήψεις», η φράση «αύξηση των δαπανών για την υγεία» και η λέξη «επίταξη» ηχεί στα αυτιά των κυβερνώντων ως ξένη και θεωρείται «επαναστατική πράξη» — Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της

Έτσι λοιπόν καλεί τα κανάλια, στήνει υποδοχές και  βγάζει φωτογραφίες για να υποδεχθεί τους εργαζόμενους που εθελοντικά θέλησαν να μετακινηθούν στην Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν την κατάσταση εκεί. Δυστυχώς η μετάβαση  των εργαζομένων χρησιμοποιείται για να κερδίσει πολιτικά οφέλη η Κυβέρνηση αφού ουσιαστικά προαναγγέλθηκε από τον υπ. Υγείας και ακολούθησε η γνωστή τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτή την ενέργεια για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της χώρας «ξεμένουν από χέρια» λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και λόγω των πολιτικών των μη-προσλήψεων.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε νέο αφήγημα, τον εθελοντισμό, μετά την θεωρία της ατομικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι λύση όμως ο εθελοντισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία; Όσοι ζουν καθημερινά το ΕΣΥ από τα μέσα γνωρίζουν καλά ότι τέτοιες «λύσεις» δεν θα αλλάξουν την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ.

Το λέμε αυτό γιατί:

  1. Τα οργανικά κενά στις δομές του ΕΣΥ είναι τεράστια εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που τώρα γίνεται ακόμη πιο έντονο και πιεστικό. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αριθμούν δεκάδες χιλιάδες κενά και δεν λύνονται με την προσθήκη μιας ή και περισσότερων δεκάδων εργαζομένων.
  2. Οι αυξημένες ανάγκες σήμερα απαιτούν προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία και δεν αποτελεί λύση η εθελοντική ή όχι μετακίνηση του προσωπικού. Καθημερινά, ώρα με την ώρα, όλα τα Νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύουν ασθενείς με covid Καθημερινά, εργαζόμενοι του ΕΣΥ βγαίνουν σε καραντίνα, θετικοποιιούνται στον ιό χωρίς να υπάρχουν εφεδρείες να αναπληρωθούν.
  3. Οι ελλείψεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό και σε χρηματοδότηση επίσης δεν λύνονται με τον εθελοντισμό.

Όσα επικοινωνιακά τρυκ και αν επιχειρήσει να βγάλει από το μανίκι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπ. Υγείας δεν μπορεί να κρύψει την δεινή εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ.

Μια εικόνα που προκύπτει εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της απουσίας μόνιμων προσλήψεων και επενδύσεων σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και η οποία σίγουρα δεν συγκαλύπτεται χρησιμοποιώντας τον εθελοντισμό ως λύση του προβλήματος.

Πηγή : ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου