Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Εγκληματική Ανευθυνότητα : Διασωληνωμένοι Ασθενείς Σε Κοινούς Θαλάμους

                                                                                                                                       
Γράφει:Ιοκάστη Αλειφεροπούλου


Σε κίνδυνο βάζουν δεκάδες ανθρώπινες ζωές οι διαχρονικές ελλείψεις κρεβατιών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την απουσία ειδικής μέριμνας για τη νοσηλεία των περιστατικών γριπώδους συνδρομής.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τις τελευταίες μέρες δεκάδες βαριά ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες, βρέθηκαν να νοσηλεύονται στους ίδιους θαλάμους που νοσηλεύονταν απλοί ασθενείς.

Η καταγγελία αναδεικνύει ένα παλιό φαινόμενο: 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν σταθερά κλειστές, λόγω απουσίας του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τη διεθνή νοσοκομειακή πρακτική, οι βαριά ασθενείς νοσηλεύονται σε ξεχωριστούς θαλάμους από τους υπόλοιπους ασθενείς, στους θαλάμους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Ο λόγος είναι πως οι βαριά ασθενείς και κυρίως όσοι είναι διασωληνωμένοι, αφενός έχουν εξαιρετικά αδυνατισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αφετέρου εκτίθενται σε περισσότερους κινδύνους λ.χ. εξαιτίας των αναπνευστήρων, καθώς και λόγω των ιδιαίτερων αναγκών νοσηλείας που έχουν.

Το διαχρονικό πρόβλημα, παίρνει ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις όταν μιλάμε για νοσηλεία πλάι-πλάι βαριά ασθενών με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από γρίπη. Όπως σωστά επισημαίνεται από την ΕΙΝΑΠ – «αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για βαριά κρούσματα γρίπης αυτή την περίοδο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο».

Το θέμα έχει αναδειχθεί επανειλημμένως από ιατρικές ενώσεις, ιατρικούς συλλόγους, και ιατρικές εταιρίες, χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση. Κατά το παρελθόν, μετά την κοινωνική κατακραυγή για τις μεγάλες ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ στη διάρκεια της πανδημίας νέας γρίπης που είχε χτυπήσει και τη χώρα μας, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προκηρύξει μερικές δεκάδες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των σχετικών Μονάδων. Οι προσλήψεις δεν αφορούσαν εργαζόμενους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά προσωπικό που θα εργαζόταν με διετή σύμβαση και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ως ιδιωτικού δικαίου (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ). Η συγκεκριμένη σχέση εργασίας, δημιουργούσε ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα, που είχαν να κάνουν - μεταξύ άλλων - με τις περιορισμένες άδειες και ρεπό που δικαιούνταν το προσωπικό των Μονάδων αυτών, σε αντίθεση με τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με την πάροδο της διετούς σύμβασής τους, οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, για να επαναπροσληφθούν μετά από λίγο, ενόψει του «ξεσπάσματος» της τότε εποχικής γρίπης και κάτω από την πίεση που άσκησαν οι συνεχείς κινητοποιήσεις για το θέμα, σε μια σειρά μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός».

Λίγα χρόνια μετά, είμαστε πάλι στο σημείο «μηδέν», με την ΕΙΝΑΠ να επισημαίνει αυτό που έχει χιλιοειπωθεί, ότι δηλαδή είναι «τελείως απαράδεκτο στον 21ο αιώνα, βαρέως πάσχοντες ασθενείς που περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στη λίστα του ΕΚΑ να έχουν ως μοναδική ελπίδα να καταλήξει κάποιος άλλος από τους ήδη νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, για να πάρουν τη θέση του. Να επικρατεί δηλαδή ο θάνατός σου, η ζωή μου. Το δραματικό αυτό πρόβλημα που απειλεί άμεσα δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στη μη ύπαρξη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», τονίζει η ΕΙΝΑΠ και καλεί τους αρμόδιους «να παρατήσουν οτιδήποτε άλλο κάνουν αυτές τις μέρες και να δώσουν επειγόντως λύσεις στο πρόβλημα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), εάν άνοιγαν 150 κρεβάτια ΜΕΘ θα νοσηλεύονταν επιπλέον 4.000 ασθενείς το χρόνο και θα μπορούσαν να σωθούν μέχρι και 2.000 ζωές. 

Τις απαράδεκτες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να «χάνονται» άνθρωποι, σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρώην βουλευτής της ΝΔας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος. «Σήμερα που γράφω αυτό το σημείωμα πάνω από 48 συνάνθρωποί μας πρέπει να νοσηλευτούν σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν υπάρχει λύση. Είναι κατάντημα του μνημονίου αυτή η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, ο κ. Γιαννόπουλος εγκάλεσε τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, για απουσία ορθού… προσανατολισμού, σχολιάζοντας ότι «θα έπρεπε και μπορούσε να βρεθεί λύση, αλλά δυστυχώς ο κ. Βορίδης έχει άλλες προτεραιότητες. Μπορεί εκτός από το εκλογικό αποτέλεσμα που τον ενδιαφέρει άμεσα, να βλέπει και αυτά που θα γίνουν μέσα στο κόμμα του μετά τις εκλογές. Προτεραιότητα όμως έχουν οι άρρωστοι και όχι οι οποιεσδήποτε μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουνε αναλάβει και έχουνε υπογράψει».

Εντύπωση προκαλεί πάντως, η έκπληξη του κ. Γιαννόπουλου, πολύ περισσότερο δε η πρόσκλησή του προς την κυβέρνηση να απαντήσει στις "εκκλήσεις των πολιτών και της κοινωνίας" - με την οποία ολοκληρώνει τη διαδικτυακή του παρέμβαση για το θέμα, τη στιγμή που μέχρι πρόσφατα ήταν και ο ίδιος μέλος της αυτής της κυβέρνησης...

Πηγή : einap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου