Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η Άλλη Λογική Για Την Υγεία / του Πάνου Παπανικολάου

 Πάνος Παπανικολάου
Συντάκτης: Πάνος Παπανικολάου*

Η δική μας λογική για τη δημόσια Υγεία ξεκινά από την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση του συστήματος δημόσιας περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουμε να καταστήσουμε όλο τον πληθυσμό αυτοδίκαια ασφαλισμένο. Αν φαίνεται αυτό «ουτοπικό» ή «ακριβό», θυμίζουμε πως όλοι οι ειδικοί των οικονομικών της Υγείας συμφωνούν πως ένα σύγχρονο και αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα περίθαλψης στον 21ο αιώνα απαιτεί πόρους τουλάχιστον ίσους με το 7% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει μάχη και σύγκρουση με την υποταγή στην ασφυξία των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και των «ημέτερων» μεσαζόντων, τις βδέλλες των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων.

Ετσι θα ανασυγκροτηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα υπάρχουν χρήματα για επαρκές δίκτυο Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα μπορούμε να εξασφαλίσουμε διαφανή τρόπο συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς για όσο χρειαστεί. Επίσης θα μπορέσουμε να προσλάβουμε άμεσα χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και να αναπτυχθούν οι αντίστοιχες υποδομές στα υπάρχοντα νοσοκομεία που τώρα υπολειτουργούν ή κλείνουν.

Μια τέτοια πολιτική απόφαση σημαίνει και κεντρικοποίηση του συστήματος προμηθειών για να σταματήσουν οι υπερχρεώσεις. Γι’ αυτό λέμε να ιδρυθεί μια κεντρική φαρμακαποθήκη σε κάθε υγειονομική περιφέρεια για να προμηθεύει με υλικά όλες τις υγειονομικές μονάδες.

Με μια τέτοια λογική, θα μπορέσουμε να εξυγιάνουμε και το ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα, γιατί δεν δίνονται χρήματα για επισκευές και ανταλλακτικά. Απαιτείται εκσυγχρονισμός του στόλου των ασθενοφόρων και ανάπτυξη δικτύου ασθενοφόρων ελικοπτέρων. Υπολογίζεται πως τρία ελικόπτερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλο το 24ωρο είναι υπεραρκετά για να καλύψουν όλη τη χώρα.

Ακόμα ένας πυλώνας που πρέπει να αλλάξουμε είναι η φαρμακευτική πολιτική. Η λύση μπορεί να έρθει με την άμεση κρατικοποίηση των εργοστασίων φαρμάκου, που θα παράγουν φτηνό κρατικό φάρμακο για συγκεκριμένα σκευάσματα μαζικής χρήσης. Για παράδειγμα, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ALAPIS είναι τρία χρόνια κλειστό, ενώ ο πρώην ιδιοκτήτης (Λαυρεντιάδης) διαπιστωμένα χρωστάει εκατοντάδες εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Το εργοστάσιο λοιπόν πρέπει άμεσα να κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου και να αρχίσει να λειτουργεί από το κράτος. Ταυτόχρονα πιστεύουμε πως πρέπει να αναπτυχθεί κρατική φαρμακοβιομηχανία για τα ιατρικά υλικά, ξεκινώντας με υλικά «χαμηλής τεχνολογίας» (π.χ. επιδεσμικό υλικό, σύριγγες, φλεβοκαθετήρες κ.λπ).

Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ν. Αφρικής που ακύρωσε τις πατέντες των εταιρειών για συγκεκριμένα σκευάσματα μαζικής χρήσης, εφόσον ο πληθυσμός διατρέχει υγειονομικό κίνδυνο.

Αυτή η πολιτική που προτείνουμε σταματά άμεσα την «αιμορραγία» του ξεριζωμού των νέων γιατρών και άλλων νέων υγειονομικών επιστημόνων, δίνοντας κίνητρα για τους νέους ειδικευμένους, με κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβής και επιστημονικής εξέλιξης.

Φυσικά θα μπορούσαμε να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, μιλώντας για πολλά άλλα θέματα (π.χ. ψυχιατρική περίθαλψη, απεξάρτηση, αποκατάσταση, θεραπεία κατ’ οίκον, βοηθήματα και προσθετικά για εξωτερικούς ασθενείς κ.ο.κ.), για τα οποία έχουμε πρόγραμμα.

Επιμένουμε, όμως, ότι όλα ξεκινούν από τη βασική μας λογική, που είναι η σύγκρουση και η ρήξη με όσα μας καταδυναστεύουν, το χρέος και την τρόικα, την Ε.Ε. και τους μηχανισμούς της, τους εγχώριους και ξένους ληστές της δημόσιας Υγείας που έχουν ονοματεπώνυμα. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, της αντικαπιταλιστικής και αντισυστημικής Αριστεράς, καλούν τους υγειονομικούς και όλο τον λαό να διαλέξουμε τολμηρά αυτόν τον δρόμο.

* μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ

Πηγή : efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου