Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ερχεται Και Η Διάλυση Της Ψυχικής Υγείας

 


Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα προβλέπει την κατάργηση των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης και τσουβάλιασμα όλων των φορέων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης σε ένα δίκτυο, γεγονός που ωθεί τους πάσχοντες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Πίσω από μια εκσυγχρονιστική βιτρίνα που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» εντείνεται η επιχειρηματική δράση και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που... έρχεται από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενα νομοσχέδιο «γραφειοκρατικό τερατούργημα, με το οποίο προχωράει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην οριστική απεξάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους», τόνισαν οι Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος, και Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Εργου του «18Ανω», χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία», «Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές», «Συντονισμός για τη Δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση» και «Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Ανω».

Το νομοσχέδιο που, με βάση όσα είπε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος (ΣΚΑΪ), θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί αμέσως μετά το Πάσχα (!) προβλέπει, σύμφωνα με τους επιστήμονες:

● άμεση κατάργηση των οργανισμών των δύο (ΨΝΑ, ΨΝΘ) εκ των εναπομεινάντων ψυχιατρείων

● τσουβάλιασμα όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), πράγμα που πρακτικά σημαίνει σπρώξιμο των αιτούντων την όποια φροντίδα από τον διαλυόμενο δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό τομέα. «Για όποιον έχει να πληρώσει, σε ιδιωτική κλινική, όποιος δεν έχει, στον δρόμο».

Την ίδια ώρα δεν προβλέπει τίποτα για δημιουργία κοινοτικών υπηρεσιών, επισήμαναν, κι ενώ «αναφέρει σε πολλά σημεία τη συγχώνευση και κατάργηση υπαρχουσών υπηρεσιών, ως δημιουργία «νέων» το μόνο που προβλέπεται είναι η σύσταση περίκλειστων τμημάτων σε μια πρωτοφανούς χαρακτήρα κατασταλτική λογική: τμήματα «μέσης» και «υψηλής ασφαλείας», ειδικά τμήματα για τα λεγόμενα «δυσίατα» περιστατικά κ.λπ.».

Αναφορικά με τον τομέα των Εξαρτήσεων, εξήγησαν, μέσω του απροσχημάτιστα Ιδιωτικού Δικαίου χαρακτήρα του οργανισμού -Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ)- που θέλουν να ιδρύσουν, μέσα στον οποίο θα τσουβαλιάσουν όλα τα υπάρχοντα προγράμματα απεξάρτησης, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σαφή ως προς τη στόχευση: η έμφαση στα προγράμματα υποκατάστασης και «μείωσης της βλάβης» - ο όρος «στεγνό πρόγραμμα» δεν αναφέρεται ούτε μία φορά. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι, την επομένη της ψήφισής του, να μην υπάρχει ούτε «18Ανω» ούτε κανένα στεγνό πρόγραμμα, όπως αυτά στο ΨΝΘ και στην Κέρκυρα.

Υποστελέχωση

Για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης που είναι ήδη, εδώ και πολύ καιρό, δραματικά υποστελεχωμένες, αυτό που προοιωνίζεται το νομοσχέδιο είναι η περαιτέρω υποστελέχωση και οι μετακινήσεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (αλλά και διοικητικού και τεχνικού), όπου θα κρίνει ο έχων την απόλυτη εξουσία διευθυντής του όποιου ΠΕΔΥΨΥ.

Για ακόμα μία φορά η επιστημονική κοινότητα φώναξε ότι το νομοσχέδιο αυτό «οδηγεί στα άκρα την υπάρχουσα, ήδη αβίωτη, κατάσταση στον χώρο της ψυχικής υγείας, αποτελεί μια κυριολεκτικά ‘‘δολοφονία της ψυχικής υγείας’’» και κινείται «σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που απαιτείται για ένα πλαίσιο και μια λειτουργία πραγματικά θεραπευτικών πρακτικών».

 

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου