Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ Για Τις Δομές Υγείας Της Σάμου

Επίκαιρη Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις και την κατάσταση του συστήματος υγείας στη Σάμο κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, προς τον υπ. Υγείας.


Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση, αναφέρονται τα εξής:

"Συμπληρώνονται περίπου δύο χρόνια πανδημίας και η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει την πολιτική της υποστελέχωσης και των ελλιπέστατων μέτρων σε βάρος της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας. Η στάση της κυβέρνησης φαίνεται στο νοσοκομείο και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Σάμου.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο του νησιού το ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό αναγκάζονται να εργαστούν διπλοβάρδιες καθώς στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 36 γιατροί αντί των 63 γιατρών που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν 50 ακάλυπτες θέσεις νοσηλευτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν απασχολούνται πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι και άλλες ειδικότητες, εν καιρώ πανδημίας.

Με την έξαρση της πανδημίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται ακόμα περισσότερο, χαρακτηριστικά στις ΜΕΘ υπηρετούν μόλις 2 γιατροί, για την καθαριότητα απασχολούνται 6 εργαζόμενοι και η πολιτική της υποστελέχωσης "αγγίζει’" και άλλες μονάδες του νοσοκομείου όπως το ΚΕΦΙΑ.Π και το Κ.Ψ.Υ όπου οι φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές είναι ελάχιστοι για τις ανάγκες ενός νησιού 33.000 κατοίκων, στο οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατά πολύ ο πληθυσμός.

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάσταση παρουσιάζει την ίδια εικόνα. Ενδεικτικό είναι ότι το ΚΥ στο Βαθύ λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες με 4 γιατρούς και 2 νοσηλευτές συνολικά, ενώ σε κάποια χωριά τα ιατρεία στεγάζονται σε κοντέινερ όπως στο Ηραίο και τον Πύργο και οι ανάγκες των κατοίκων πολλές φορές καλύπτονται από έναν αγροτικό γιατρό, ο οποίος έχει στην ευθύνη του 4 και 5 χωριά, με αποτέλεσμα τα χωριά να έχουν γιατρό μια φορά την εβδομάδα.

Η υπολειτουργία του Νοσοκομείου της Σάμου και της Π.Φ.Υ, είναι απόρροια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, πολιτική της ΕΕ, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποιες ενέργειες θα κάνει για: 
 
Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τον υπάρχοντα,(ελλιπή) Οργανισμό του νοσοκομείου και τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ και άλλων μορφών συμβάσεων στο νοσοκομείο του νησιού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες του νησιού. Να στελεχωθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να κατασκευαστούν ιατρεία στα χωριά με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου