Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Η Ελευθερία Είναι Θεραπευτική - Εκδήλωση Για Την Ψυχική Υγεία Στην πλατεία Εξαρχείων

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων Εξαρχείων, Ν. Σμύρνης, Ιλίου, Αγ Νεκταρίου Βόλου διοργάνωσε μια πολύ σημαντική εκδήλωση στην ΠλατείαΕξαρχείων με αφορμή την παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας το Σάββατο 10 Οκτώβρη.

Δεν ήταν μια εκδήλωση πανηγυρικών λόγων, όπως συνηθίζονται από τους «επίσημους» στις Παγκόσμιες Ημέρες, ομιλίες που εξωραΐζουν διαχρονικά την αθλιότητα – και εν προκειμένω την αθλιότητα του συστήματος Ψυχικής Υγείας που γίνεται χειρότερη στις συνθήκες του κορονοϊού.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ακουστεί ο λόγος των αποκλεισμένων στο δημόσιο χώρο, μέσα από τη φωνή των κοινωνικών κινημάτων, των κοινωνικών ιατρείων και άλλων συλλογικοτήτων. Ήταν ένα κάλεσμα και στους ίδιους τους αποκλεισμένους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όσους αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την οικοδόμηση της συλλογικής αντίστασης και αλληλεγγύης, για μια άλλη Ψυχική Υγεία σε μια άλλη Κοινωνία.

Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώθηκε στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, στους δρόμους του Ηρακλείου Κρήτης, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Αλιμούρα στα Γιάννενα.

Στην εκδήλωση στην Αθήνα συμμετείχαν και αγωνιστές από τον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού, η συνέλευση αγωνιζόμενων ηθοποιών, ανάπηροι καλλιτέχνες, αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και πολλές συλλογικότητες. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα. Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κοινωνικών ιατρείων. Στη συζήτηση που ανοίχτηκε με την Κατερίνα Μάτσα συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, ενώ πολλοί πήραν το λόγο, για να θέσουν ερωτήματα, να διατυπώσουν απόψεις, να δηλώσουν τη στήριξή τους στο κοινωνικό ιατρείο της περιοχής Εξαρχείων.

 

Ο παιδότοπος, πού δημιουργήθηκε από αλληλέγγυους, ενθουσίασε τους μικρούς φίλους. Ήταν μια ανάσα ελευθερίας στην πλατεία Εξαρχείων, στόχο της καταστολής και συκοφαντιών από πλευράς του κράτους, των φασιστοειδών και των καναλιών τους.

Η Ελεάνα Χατζάκη, με τις υπέροχες αφηγήσεις της μετέδωσε, μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, όλη τη σοφία των λαών της Αφρικής και της Ανατολής.

Το χορευτικό δρώμενο της μικτής ομάδας -ατόμων με και χωρίς κινητική αναπηρία – Dagipoli Dance (Γιώργος Χρηστάκης, Φαίη Μάλαμα) συγκλόνισε τους 150 και πάνω ανθρώπους, που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη συναισθηματικά, ενώ το μήνυμα ήταν καθαρό:

Όχι στους ψυχιατρικούς εγκλεισμούς, άνοιγμα στην κοινότητα, κοινοτικές υπηρεσίες με σεβασμό στη θεραπευτική σχέση και τη μοναδικότητα του προσώπου, που πάσχει.

Συλλογικός αγώνας ενάντια στο αναχρονιστικό και απάνθρωπο ασυλιακό σύστημα ψυχικής υγείας, ενάντια στην ατομική και την κοινωνική αλλοτρίωση.

Συλλογικός αγώνας ενάντια στο στιγματισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό.

Συλλογικός αγώνας για Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Ψυχική Υγεία για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Συλλογικός αγώνας για να απελευθερωθούμε από τα καπιταλιστικά και από όλα τα δεσμά, για την ατομική και την κοινωνική χειραφέτηση.

Η Ελευθερία είναι θεραπευτική.

Πηγή : Νέα Προοπτική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου