Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Δεύτερη Kαραντίνα Στη Γαλλία / της Κατερίνας Μάτσα

 
Η Ευρώπη επίκεντρο της πανδημίας

της Κατερίνας Μάτσα

“Η πανδημία είναι πλέον ανεξέλεγκτη” δήλωσε δημόσια ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κι ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου 2020, το νέο lockdown, το δεύτερο μέσα στην ίδια χρονιά, για όλη τη Γαλλία, από την Παρασκευή 30 Οκτώβρη και μέχρι την 1η Δεκέμβρη. Εξαιρούνται τα εργοστάσια( βεβαιότατα!), αλλά και τα σχολεία, τα λύκεια , τα κολέγια (βεβαίως-βεβαίως).

Παραδέχτηκε ότι η μέχρι τώρα “στρατηγική”, δίνοντας, υποτίθεται, προτεραιότητα στα τεστ έχει αποτύχει, αφού τα 1,9 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα, που γίνονταν μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Ο ιός βρίσκεται πλέον παντού. Κύριος υπεύθυνος στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία την Ελλάδα , παντού στις χώρες της Ευρώπης, είναι οι ίδιες οι κυβερνητικές και κρατικές αρχές που ακολουθώντας πιστά τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου προχώρησαν στην άρση της καραντίνας τόσο βεβιασμένα κι άναρχα όσο την είχαν επιβάλλει την Άνοιξη για να σώσουν την καπιταλιστική οικονομία από την δραματική της κατάρρευση.

Τώρα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, η γερμανική και η γαλλική-ο άξονας της οικονομίας της ΕΕ- παγώνουν ξανά, ακολουθώντας την μαύρη τύχη της Ισπανίας και της Ιταλίας. Καθόλου τυχαία, η ανακοίνωση της νέας καραντίνας στη Γαλλία και την Γερμανία προκάλεσε δραματική πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, από την Νέα Υόρκη έως στο Τόκιο.

Κύρια αιτία του δεύτερου και χειρότερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη και του τρίτου κύματος στην Αμερική είναι η απόφαση των αστικών κυβερνήσεων να δώσουν προτεραιότητα στην διάσωση της οικονομίας (του κεφαλαίου) κι όχι στη ζωή.

Μια εβδομάδα πριν τις κρισιμότατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ εκδηλώθηκαν 500 χιλιάδες νέα κρούσματα!

Το μέτρο μιας νέας γενικής καραντίνας στην Γαλλία φαινόταν από τον Σεπτέμβρη ήδη αναπόφευκτο. Αυτό, όμως, που καταλογίζουν όλοι στον Μακρόν είναι η μεγάλη καθυστέρηση των μέτρων. Η Γερμανία και η Ιρλανδία, αντίθετα, έχουν πάρει μέτρα νωρίτερα. Αλλά κι η ίδια η Γερμανία της Μέρκελ υποχρεώνεται τώρα να πάρει μέτρα καραντίνας, δείχνοντας με τον τρόπο της ότι κι εκεί η πανδημία καλπάζει ανεξέλεγκτα.

Πολλοί μιλούν για τραγωδία. Μια τραγωδία που αφορά τόσο τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των νεκρών, όσο και τις συνέπειες της καραντίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 27 Οκτωβρίου οι νεκροί στα γαλλικά νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας ήταν 536 [Μediapart 28 Oκτ 2020]ενώ προβλέπεται συνεχής αύξηση. Σε αυτόν τον τραγικό αριθμό θα πρέπει να προσθέσουμε και τον αριθμό των σοβαρά πασχόντων από άλλα νοσήματα, που η εισαγωγή τους σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ αναβλήθηκε, αφού τις θέσεις καταλαμβάνουν κατά προτεραιότητα οι ασθενείς του κορονοϊού. Η εντολή που έχει δοθεί στα νοσοκομεία είναι να αναβληθούν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός των περιπτώσεων καρκίνου, μεταμοσχεύσεων, παιδιατρικών περιστατικών. Έτσι κι αλλιώς το εθνικό σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο και οι κλίνες ΜΕΘδεν επαρκούν. Αναμένονται συνεπώς να χαθούν οι ζωές πολλών ασθενών και από άλλα νοσήματα.

Η Γαλλία του Μακρόν δείχνει την πολύ χειρότερη κατάσταση που απειλεί την Ελλάδα του κακού μιμητή του Γάλλου προέδρου, του θλιβερού κι άσχετου “Κούλη” Μητσοτάκη, με τους Χαρδαλιάδες και τους συνένοχους “εμπειρογνώμονες” να αφήνουν να κυκλοφορούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς-υγειονομικές βόμβες, να μένουν ανοιχτά τα σχολεία της Κεραμιδαρέως και να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι δεσποτάδες του σκοταδισμού …

Σε ό,τι αφορά τις σοβαρότατες συνέπειες της νέας καραντίνας, αυτές θα εκδηλωθούν σε πολλά επίπεδα. Ένα που οι (αν)αρμόδιοι θέλουν να αγνοούν αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στα ευάλωτα άτομα. Έχει αποδειχτεί από τις έρευνες που έχουν γίνει ότι στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας αυξήθηκαν δραματικά οι ψυχικές διαταραχές, η ενδοοικογενειακή βία, οι αυτοκτονίες, η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών. Θα υπάρξουν και σε αυτό το πεδίο πολλά κι αθώα θύματα.

Το άλλο επίπεδο, ορατό στους πάντες αφορά την μαζική ανεργία. Το κλείσιμο των μαγαζιών, η κατάργηση πολλών προσωρινών θέσεων εργασίας θα βυθίσει ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στη φτώχεια και τη δυστυχία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία τους, σωματική και ψυχική, απειλώντας την ίδια τη ζωή τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα θύματα αυτής της καταστροφής μπορεί να φτάσουν στη Γαλλία τις 100.000 ανθρώπινες ζωές!(Μediapart 28/10/ 2020]

Στο μεταξύ τα ισχυρότερα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ασύδοτα και να θησαυρίζουν. Παρά τις δεκάδες εκατομμυρίων , που ο Μακρόν χάρισε στις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά τις τεράστιες φοροαπαλλαγές, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν χιλιάδες απολύσεις. Συνεχίζουν, παρά τις δεσμεύσεις τους όταν πήραν τις κρατικές επιχορηγήσεις, να μην παίρνουν αντίστοιχα μέτρα υπέρ των εργαζομένων (entreleslignesentrelesmots 29/10/2020).

Οι κοινωνικές ανισότητες σε Ευρώπη και Αμερική, σε ολόκληρο τον κόσμο, στη διάρκεια της πανδημίας γιγαντώθηκαν. Στο καθημερινό λεξιλόγιο εισάγονται πλέον οι όροι «κορονο-κερδισμένοι» και «κορονο-χαμένοι».

Σημάδια των καιρών.

29/10/2020
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου