Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Αφωνία Των Ει-δικών Της Κυβέρνησης Για Τα Κρούσματα Σε Προσωπικό Των Νοσοκομείων

του Χρήστου Κόνιαρη

Η επανεμφάνιση του κ. Τσιόδρα στην σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας δείχνει ότι η Κυβέρνηση, μπροστά στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των πιέσεων που δέχεται το ΕΣΥ εξαιτίας των μεγάλων αναγκών σε κλίνες νοσηλείας, ρίχνει τώρα στη «μάχη» τους ει-δικούς της για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

Όμως η λειτουργία των μονάδων υγείας στηρίζεται σε μια αναγκαία προϋπόθεση, την στελέχωση των μονάδων υγείας με το αναγκαίο προσωπικό που μάλιστα θα είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες στους πολίτες που θα τις έχουν ανάγκη.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουμε μόνο μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με covid-19 και των αναγκών σε κλίνες νοσηλείας αλλά και μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στο προσωπικό των Νοσοκομείων και γενικότερα των μονάδων υγείας.

Η εξέλιξη αυτή αν συνεχιστεί από μόνη της μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας και πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι οι μονάδες υγείας είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες, με ανεπαρκείς υποδομές και με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Η διασπορά του ιού τόσο ανάμεσα στο προσωπικό όσο και σε ασθενείς που δεν νοσούν από covid-19 στις μονάδες υγείας δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την δυνατότητα αντιμετώπισης των υπολοίπων περιστατικών.

Δυστυχώς οι ει-δικοί της Κυβέρνησης για μια φορά ακόμα δεν έκαναν τον κόπο να αναφερθούν ούτε στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό αλλά ούτε και σε προτάσεις λήψης πρόσθετων μέτρων για το υπάρχον προσωπικό που θα στοχεύουν στην προστασία της υγείας του από τον covid-19 και δεν θα το παροπλίσουν εξαιτίας της πιθανότητας να εκτεθεί στον ιό και να τεθεί σε καραντίνα.

Η απουσία αναφοράς σε αυτό το ζήτημα τόσο από τους ειδικούς όσο και από τους Κυβερνητικούς παράγοντες δεν γίνεται τυχαία αφού με αυτό τον τρόπο επιχειρείται συστηματικά να συγκαλυφθούν οι Κυβερνητικές ευθύνες τόσο για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας όσο και για τα ελλιπή, και σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικά, μέτρα προστασίας αυτού του προσωπικού.

Έχουμε επισημάνει μέσω της ιστοσελίδας μας ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών ότι πέρα από τα μέτρα που δια επιτάσεως θέτει το υγειονομικό κίνημα όπως η άμεση στελέχωση των μονάδων υγείας με προσωπικό και η ανάπτυξη νέων κλινών σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, άμεσα πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα που αφορούν στην προστασία των υγειονομικών και την ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι ει-δικοί της Κυβέρνησης δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μονάδες υγείας και να τηρείται η αυστηρή εφαρμογή τους και όχι βεβαίως να γίνονται λάστιχο με ευθύνη των Διοικήσεων των μονάδων υγείας.

Ενώ η Κυβέρνηση επαίρεται ότι έχει αυξήσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται στους πολίτες η αύξηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά στα τεστ που γίνονται στο προσωπικό των μονάδων υγείας. Αναξιοποίητος παραμένει ακόμα και ο εξοπλισμός που έχει αγοραστεί από το ΕΚΕΑ για την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ με την μέθοδο της δεξαμενοποίησης που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον έλεγχο του προσωπικού των μονάδων υγείας που δεν θεωρούνται ύποπτα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει εγκαταλειφτεί η τακτική να δημιουργούνται ομάδες εφεδρείας από προσωπικό, ιδιαίτερα σε κρίσιμα τμήματα και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Επιπλέον σε μια σειρά μονάδες υγείας τα μέσα προστασίας δεν παρέχονται με επάρκεια ακόμα και σε κρίσιμα τμήματα που έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ασθενών.

Να μην αναφερθούμε βεβαίως στους χώρους που κάνει διαλλείματα το προσωπικό που είναι απαράδεκτοι αφού είναι μικροί και διευκολύνουν τον συνωστισμό ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ελάχιστο ή και καθόλου αερισμό.

Αυτά είναι μόνο μερικά ζητήματα που θα άξιζε να ασχοληθούν οι ει-δικοί της Κυβέρνησης όμως για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να χαλάσουν την μαγική εικόνα που επιχειρείται να επιβληθεί από τα κυβερνητικά στελέχη και τα φίλια μέσα ενημέρωσης.

Αντί λοιπόν ο κ. Τσιόδρας να μας μιλάει για την συνείδηση των πολιτών προβάλλοντας μέσω του νέου αφηγήματος την λεγόμενη ατομική ευθύνη, καλό θα ήταν τόσο αυτός όσο και οι ει-δικοί της κυβέρνησης να ασχοληθούν με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και να προτείνουν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Γιατί από παχιά λόγια και ευχές χορτάσαμε.  

Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ

Πηγή : ygeionomikoi  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου