Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΕΣΥ Και Κορονοϊός / της Κατερίνας Μάτσα

Kατερίνα Μάτσα

Όπως ομολογεί/καταγγέλλει το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, τα κρούσματα του κορονοϊού είναι πολύ περισσότερα από όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί.

Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν μάσκες αναπνευστήρες, τεστ, υγιειονομικό υλικό γενικά, το προσωπικο δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Τα τεστ ανίχνευσης του ιού γίνονται πλέον μόνο όταν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή, ενώ όσοι διαθέτουν 390 ευρώ μπορούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και όταν τα συμπτώματα είναι ήπια!

Αυτή τη στιγμή, που όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη του ΕΣΥ και τον καταλυτικό του ρόλο για τη ζωή του πληθυσμού, οι ελλείψεις είναι δραματικές. Λείπουν κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού 100 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Λείπουν Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μπορούσαν να συγκρατούν τον μεγάλο όγκο των περιστατικών, για να ελαττώνουν την πίεση στα νοσοκομεία. Μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ από τον Άδωνη Γεωργιάδη επί κυβέρνησης Σαμαρά, η καρικατούρα πρωτοβάθμιας φροντίδας που επιχείρησε η κυβέρνηση ΣYPIZA θεσμοθετώντας τις ΤΟΜΥ δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά. Τα κονδύλια για την Υγεία παρέμειναν πετσοκομένα κατ' εντολήν των δανειστών και το κονδύλι του προϋπολογισμού για την υγεία παρέμεινε και επί ΣYPIZA στο 5%!

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της επιδημίας στις διάφορες χώρες διαπιστώνουμε ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά των εθνικών προυπολογισμών για την Υγεία, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για τη ζωή των ανθρώπων.

Για παράδειγμα στη γειτονική Ιταλία, όπου τα κρούσματα ανέρχονται σε χιλιάδες και οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.500, το κονδύλι του προϋπολογισμού για την Υγεία είναι μόνο 6,8%. Οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις, οδηγώντας τους γιατρούς να εφαρμόσουν ένα άτυπο σύστημα ευγονικής, διασωληνώνοντας μόνο τους πιο νέους, που εχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν!

Ανάλογη δραματική κατάσταση υπάρχει και στην Ισπανία, όπου οι μνημονιακές πολιτικές και τα νεοφιλελεύθερα πειράματα υπονόμευσαν τη Δημόσια Υγεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Εl Pais, στο διαστημα 2010 - 2018 το υγιειονομικό προσωπικό μειώθηκε κατά 5.300 άτομα, ενώ στην ίδια περίοδο ο πληθυσμός της Μαδρίτης αυξήθηκε κατά μισό εκατομμύριο άτομα!

Το ίδιο και στη Βρετανία, όπου οι τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες, προσωπικό και εξοπλισμό των ΜΕΘ, δεν επιτρέπουν στο ΕΣΥ να σηκώσει το βάρος της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι κάθε οικογένεια πρόκειται να χάσει αγαπημένα της πρόσωπα λόγω του κορονοϊού!

Οι πολιτικές της λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Κομισιόν δημιουργούν εκατόμβες θυμάτων. Χαρακτηριστικά, από το 2011 μέχρι το 2018 η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη -μέλη της ΕΕ 63 φορές να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις. Όπως αναφέρει ο Άρης Χατζηστεφάνου Εφημερίδα των Συντακτών (14-15.3.2020), το πρώτο πιεστικό μέτρο της ΕΕ αφορούσε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και το δεύτερο τη λιτότητα στην Υγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα των μνημονίων μείωνε κάθε χρόνο, από το 2009 ως το 2013, τις κατά κεφαλή δαπάνες για την Υγεία κατά 8,7%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δραματικές μειώσεις στους μισθούς των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, πάγωμα των προσλήψεων και, επιπλέον, φυγή χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, το περίφημο brain drain. Έτσι, το υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων μειώθηκε από 104.000 σε 76.000, ενώ το 20% αυτών εργάζεται πλέον με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σήμερα ο αγώνας με τον κορονοϊό είναι εντελώς άνισος και δίνεται μόνο χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο μεν πρωθυπουργός μάς εμπαίζει, λέγοντας ότι έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής των κατοίκων της χώρας, η δε πρωθυπουργική σύζυγος ζητά να βγούμε στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς του ΕΣΥ(!), ενώ ο υπουργός Υγείας (ο ίδιος που απέλυε από τα νοσοκομεία) κάνει έκκληση στους γιατρούς να ανταποκριθούν στην προκήρυξη 2.000 θέσεων στο ΕΣΥ. Μεγαλύτερη υποκρισία δεν υπάρχει.

Όπως κατήγγειλε η ΟΕΝΓΕ, από τις 2.000 θέσεις που εξαγγέλθηκαν οι 1.500 αφορούν νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει ούτε μια θέση επικουρικού γιατρού, ενώ σε αυτούς που λήγει η θητεία τους η σύμβασή τους παρατείνεται μόνο κατά 4 μήνες! Επίσης δεν υπάρχει δέσμευση για την πρόσληψη του προσωπικού που χρειάζεται για να ανοίξουν οι 100 κλίνες ΜΕΘ αμέσως.

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που δεν τολμά να τα βάλει με το εκκλησιαστικό κατεστημένο, προχωρά ακάθεκτη σε μέτρα αστυνόμευσης του πληθυσμού. Με βάση την ΠΝΠ για την επιδημία, δημιουργούνται κέντρα επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ, υπό την εποπτεία του υπουργείου ΠΡΟΠΟ και του Χρυσοχοΐδη, για την ιχνηλάτιση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων!

Αντί για την ενίσχυση του υγιειονομικού συστήματος ενισχύεται με κάθε τρόπο το αστυνομικό κράτος. Έτσι ο ιδιος ο κορονοϊός μπαίνει στην υπηρεσία της βιοεξουσίας.

Μέσα στο κλίμα του διάχυτου φόβου που συστηματικά καλλιεργείται και με την καθολική εντολή "μένουμε σπιτι" ο πληθυσμός ωθείται στην απομόνωση και την παθητικοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή η Βουλή παραμένει ανοιχτή για να ψηφίζει τα πιο αντιδραστικά νομοσχέδια, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τη συνταξιοδότηση στα 72 κ.λπ.

Είναι φανερό ότι το καπιταλιστικό σύστημα βουλιάζει στη κρίση του, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιου χάους. Η σημερινή πανδημία του κορονοϊού επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα είναι πλέον ασύμβατο με την ίδια τη ΖΩΗ των ανθρώπων. Η ανατροπή του αποτελεί άμεση αναγκαιότητα, όρο ύπαρξης ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Πηγή : eek

2 σχόλια:

  1. Kapote legame na eixamai alous 3 tetoious antrwpous stnv ellada den tha ekane Xreisn kanenas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Νεολιμπεραλισμος σκοτωνει πως αλλιως να το πουμε για να παρουμε τα μετρα μας ολοι μαζι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή