Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» Συγκέντρωση Για Τη Διεκδίκηση Μέτρων Για Τον Κορονοϊό Στις 10 Μάρτη

Σε συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων για τον κορονοϊό προχωρά την Τρίτη 10 Μάρτη στις 12.30 μμ., στην είσοδο του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο» διεκδικώντας: 

  • Άμεση προμήθεια -με ευθύνη του υπουργείου Υγείας- όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Ενίσχυση του νοσοκομείου «Θριάσιο» με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.
  • Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο» στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: 

«Για άλλη μια φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ήδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, γιατί, ακόμη και με βάση τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 260.

Αν και το νοσοκομείο "Θριάσιο" είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχει ενισχυθεί ούτε με έναν εργαζόμενο.

Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ακόμη και τμήματα που αντικειμενικά θα βρεθούν στην "πρώτη γραμμή" αντιμετώπισης μιας πιθανής έξαρσης της επιδημίας (πχ. ΤΕΠ, Πνευμονολογική, Α' και Β' Παθολογική κλινική, ΜΕΘ, Ακτινολογικό, εργαστήρια).

Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ιδιαίτερα σε Μέσα Ατομικής Προστασίας. Όχι μόνο δεν έχει γίνει κεντρική προμήθεια με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και δεν έχει δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη ούτε ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020.

Δεν υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης και οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι "μετονομάζονται" σε "θαλάμους λοιμώξεων".

Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.


Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα αυξηθούν κατακόρυφα σε μαζική έξαρση της επιδημίας, αλλά και να επιβαρύνεται το νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Μεγάρων όπου, αντί για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, μετακινούν γιατρούς από 11 άλλα Κέντρα Υγείας για εφημερίες.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε "κανονικές περιόδους", όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους πιθανής έξαρσης επιδημιών.

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι "ατομική ευθύνη" και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου