Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Άμεσα Μέτρα Αναβάθμισης Του ΕΣΥ

 Αντώνης Καραβάς*

Covid-19: Ενάντια στον πανικό των ΜΜΕ και την κοροϊδία της «θωρακισμένης» χώρας

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση που εκ­δό­θη­κε από το υπουρ­γείο Υγεί­ας αργά το βράδυ του Σαβ­βά­του 29/2, τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κο­ρο­ναϊ­ού την Ελ­λά­δα είναι πλέον εφτά, όλα με ήπια συμ­πτώ­μα­τα. Η με­τα­φο­ρά του ιού στην χώρα μας έγινε από Ελ­λη­νί­δα που επέ­στρε­φε από το Μι­λά­νο κι όχι από τους δύ­στυ­χους πρό­σφυ­γες που στοι­βά­ζο­νται στην Μόρια ή στον Έβρο, όπως θα ήθελε η ακρο­δε­ξιά προ­πα­γάν­δα της ίδιας της κυ­βέρ­νη­σης.

Μετά την με­γα­λύ­τε­ρη κα­ρα­ντί­να στην αν­θρώ­πι­νη ιστο­ρία που εξε­λί­χθη­κε στην Κίνα με τον απο­κλει­σμό 15 και πλέον με­γά­λων πό­λε­ων και αφο­ρού­σε πάνω από 50 εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους, τα μέτρα κα­ρα­ντί­νας είναι πρω­τό­γνω­ρα και στην Ευ­ρώ­πη με απο­κο­ρύ­φω­μα την μα­ταί­ω­ση των καρ­να­βα­λι­κών εκ­δη­λώ­σε­ων.

Η πρό­λη­ψη σε με­γά­λη κλί­μα­κα με την απο­μό­νω­ση των πα­σχό­ντων, των ασυμ­πτω­μα­τι­κών φο­ρέ­ων και όσων ήρθαν σε επαφή με τους πά­σχο­ντες, για 14 ημέ­ρες και την απο­λύ­μαν­ση και το κλεί­σι­μο των χώρων που πα­ρα­βρέ­θη­καν είναι επι­βε­βλη­μέ­νη, καθώς η με­τά­δο­ση του είναι πολύ εύ­κο­λη και είναι αβέ­βαιο ακόμα πως μπο­ρεί να εξε­λι­χτεί η επι­δη­μία της νέας γρί­πης.

Εδώ όμως χρειά­ζε­ται να κά­νου­με δύο σχό­λια: Πρώτο ότι ο στρα­τός και η αστυ­νο­μία δεν έχουν καμία θέση σε αυτή την κα­τά­στα­ση καθώς οι ει­κό­νες από την Κίνα είναι δρα­μα­τι­κές για την κα­τα­στο­λή των λαϊ­κών και φτω­χών πε­ριο­χών και δεν πρέ­πει να ζή­σου­με πα­ρό­μοιες ει­κό­νες και εμείς. Δεύ­τε­ρο ότι δεν πρέ­πει να ξε­χνά­με ότι οι άλλες λοι­μώ­δεις ασθέ­νειες που κά­νουν τους αν­θρώ­πους να αρ­ρω­σταί­νουν και να πε­θαί­νουν είναι πα­ρού­σες και πρέ­πει να παρ­θούν τα απα­ραί­τη­τα κοι­νω­νι­κά και υγειο­νο­μι­κά μέτρα: στις ΗΠΑ την τε­λευ­ταία εβδο­μά­δα του Γε­νά­ρη είχαν δη­λω­θεί 19 εκ. πε­ρι­στα­τι­κά γρί­πης, 180.000 χρειά­στη­καν νο­ση­λεία και 10.000 κα­τέ­λη­ξαν. Ο ιός του AIDS από το 1981 μέχρι σή­με­ρα ευ­θύ­νε­ται για 36 εκ. θα­νά­τους.

Ο ιός προ­κα­λεί -ως επι­πλο­κή- πνευ­μο­νία σε ση­μα­ντι­κό πο­σο­στό ασθε­νών που κυ­μαί­νε­ται με τα μέχρι τώρα δε­δο­μέ­να σε ένα 15-25% . Ένα πο­σο­στό από αυ­τούς θα χρεια­στούν δια­σω­λή­νω­ση και ανα­πνευ­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε ΜΕΘ, με το πο­σο­στό θνη­τό­τη­τας να κυ­μαί­νε­ται σε χα­μη­λά πο­σο­στά κάτω από 4% και αφορά κυ­ρί­ως ηλι­κιω­μέ­να άτομα με άλλα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας.

Πα­ρό­λο που ο κίν­δυ­νος παν­δη­μί­ας είναι πραγ­μα­τι­κός, η πρό­λη­ψη μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί με τα απλά μέτρα για την επο­χι­κή γρίπη: το συχνό και καλό πλύ­σι­μο των χε­ριών και η χρήση αντι­ση­πτι­κών, η απο­φυ­γή συγ­χρω­τι­σμού σε κλει­στούς χώ­ρους και ο αε­ρι­σμός των κλει­στών χώρων, η απο­φυ­γή δια­σπο­ράς των ανα­πνευ­στι­κών εκ­κρί­σε­ων με τον βήχα και το φτάρ­νι­σμα. Όμως....

Είναι «θω­ρα­κι­σμέ­νη» η χώρα όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η κυ­βέρ­νη­ση;

Γρά­φα­με σε προη­γού­με­νο άρθρο: «Η επι­δη­μία της γρί­πης, αν θα έπαιρ­νε μια επι­κίν­δυ­νη τροπή, θα έβρι­σκε τον κόσμο σε από­γνω­ση: τα λαϊκά νοι­κο­κυ­ριά και τις ευαί­σθη­τες ομά­δες του πλη­θυ­σμού κα­τα­βε­βλη­μέ­να από την λι­τό­τη­τα, την ανερ­γία, την ελα­στι­κή ερ­γα­σία, τις πε­ρι­κο­πές των συ­ντά­ξε­ων και από την άλλη το σύ­στη­μα υγεί­ας γο­να­τι­σμέ­νο από την διά­λυ­ση της πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας και από την υπο­λει­τουρ­γία και υπο­στε­λέ­χω­ση των νο­σο­κο­μεί­ων».

Σε τέ­τοιες κα­τα­στά­σεις χρειά­ζε­ται ένα ισχυ­ρό δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας, ανα­πτυγ­μέ­νο σε όλα τα επί­πε­δα, από τον οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό μέχρι τις μο­νά­δες ΜΕΘ, για την απο­τρο­πή της παν­δη­μί­ας και της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης.

Κε­ντρι­κό ρόλο θα έπαι­ζε ο οι­κο­γε­νεια­κός για­τρός, που θα επέ­βλε­πε τον πλη­θυ­σμό ανα­φο­ράς του με την εξέ­τα­ση και την πα­ρα­κο­λού­θη­ση στο σπίτι των πε­ρι­στα­τι­κών με συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης. Τα Κέ­ντρα Υγεί­ας αστι­κού και πε­ρι­φε­ρεια­κού τύπου που θα εξέ­τα­ζαν πιο βαριά πε­ρι­στα­τι­κά και θα έκα­ναν δια­λο­γή για με­τα­φο­ρά σε νο­σο­κο­μείο ή την επι­στρο­φή στο σπίτι. Το ΕΚΑΒ που θα έπρε­πε με επαρ­κή εξο­πλι­σμό και ικανό αριθ­μό εκ­παι­δευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού να δια­κι­νεί έγκαι­ρα και με ασφά­λεια τα πε­ρι­στα­τι­κά. Τα νο­σο­κο­μεία που θα έπρε­πε να δια­θέ­τουν αν­θρώ­πι­νους χώ­ρους εξέ­τα­σης και πα­ρα­μο­νής των ύπο­πτων κρου­σμά­των. Οι κλί­νες ΜΕΘ που θα έπρε­πε να είναι όλες ανοι­χτές με την πρό­σλη­ψη του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού και αν χρεια­στεί να προ­χω­ρού­σα­με σε επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών κλι­νών ΜΕΘ.

Είναι προ­φα­νές ότι με την ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση στο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας, η «θω­ρά­κι­ση» που επι­κα­λεί­ται ο Κι­κί­λιας και η κυ­βέρ­νη­ση είναι διά­τρη­τη: Οι υπο­κρι­τές δεν έχουν προ­κη­ρύ­ξει ακόμα τις προ­σλή­ψεις που οι ίδιοι ανα­κοί­νω­σαν το κα­λο­καί­ρι και πάνε να τα μπα­λώ­σουν με προ­σλή­ψεις 200 ερ­γα­ζο­μέ­νων με μπλο­κά­κι!

Μέτρα πρό­λη­ψης όμως θα έπρε­πε να παρ­θούν για την κοι­νω­νία, για τους ερ­γα­ζό­με­νους και ιδιαί­τε­ρα για τους αδύ­να­μους.

Θα πρέ­πει να απαι­τή­σου­με η ερ­γο­δο­σία και το κρά­τος να τη­ρούν τα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας στους χώ­ρους δου­λειάς και να παρ­θούν μέτρα στα μέσα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς. Μά­σκες, αντι­ση­πτι­κά και αντι­πυ­ρε­τι­κά θα πρέ­πει να χο­ρη­γού­νται δω­ρε­άν για τους ανα­σφά­λι­στους. Τα κλει­στά ιδρύ­μα­τα όπως παι­δι­κοί σταθ­μοί, σχο­λεία και σχο­λές, προ­νοια­κά ιδρύ­μα­τα κλπ πρέ­πει να μπουν σε στενή ια­τρι­κή πα­ρα­κο­λού­θη­ση. Για τους πρό­σφυ­γες θα πρέ­πει να υπάρ­ξει μέ­ρι­μνα για αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες σί­τι­σης, στέ­γα­σης, πρό­λη­ψης και πε­ρί­θαλ­ψης κι όχι ανε­λέ­η­τος εγκλει­σμός και κα­τα­δί­ω­ξη.

Τα σω­μα­τεία και οι ομο­σπον­δί­ες των ερ­γα­ζο­μέ­νων είναι απα­ραί­τη­το να μπουν μπρο­στά με ενη­με­ρώ­σεις στους χώ­ρους δου­λειάς, με συ­νε­λεύ­σεις και ψη­φί­σμα­τα και να διεκ­δι­κή­σουν από την κυ­βέρ­νη­ση πραγ­μα­τι­κά μέτρα θω­ρά­κι­σης της δη­μό­σιας υγεί­ας, δω­ρε­άν για όλους. Ήδη η ΟΕΝΓΕ, το σω­μα­τείο στο Ατ­τι­κό νο­σο­κο­μείο, η ΠΕΝΕΝ έχουν βγά­λει ανα­κοι­νώ­σεις σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση.

Σε δύ­σκο­λες στιγ­μές σαν την ση­με­ρι­νή, με την υγεία μας να απει­λεί­ται, τα ατο­μι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας δεν επαρ­κούν, οι αγώ­νες και η συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση για την ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας είναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας!

*Πα­θο­λό­γος, συν­δι­κα­λι­στής για­τρός στην ΕΙ­ΝΑΠ-ΟΕΝ­ΓΕ με το Ενω­τι­κό κί­νη­μα για την Ανα­τρο­πή

**Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά, που κυ­κλο­φό­ρη­σε πριν ανέ­βει ο αριθ­μός των κρου­σμά­των

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου