Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Εδώ και πολλά χρόνια τους πρώτους μήνες κάθε χρόνου είναι η περίοδος έξαρσης πολλών ιώσεων και ιδίως της γρίπης. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα είχαμε την έξαρση του H1N1, της γρίπης των χοίρων, ενώ φέτος προστέθηκε η έξαρση του γνωστού σε όλους μας πλέον κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Μέχρι στιγμής, στατιστικώς έχουμε περισσότερους θανάτους από τον H1N1 (και όλες τις μεταλλάξεις του ιού) απ’ ότι με τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι από αυτούς σε ηλικιωμένους ανθρώπους και σε ανθρώπους που είχαν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού είναι πως μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι οι ιοί της γρίπης. 
Επομένως έχουμε να κάνουμε με μια ίωση ανάλογη σοβαρότητας με αυτήν της γρίπης και όχι με κάποια σκοτεινή δύναμη της κολάσεως ή κάποιο βιολογικό όπλο που ξέφυγε από κανένα στρατιωτικό εργαστήριο. Αποτελεί μια πηγή απειλής και ανασφάλειας για τον άνθρωπο όσο γενικώς αποτελούν πλήθος φυσικών παραγόντων με τους οποίους ζούμε καθημερινά και μας καθιστούν θνητούς μέσα σε μια σύγχρονη, ανεπτυγμένη επιστημονικά κοινωνική οργάνωση.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόβλημα σε δύο επίπεδα. Ένα είναι η ιατρική/υγεινομική διαχείριση του ζητήματος, που αφορά ακριβώς ευπαθείς νοσολογικά ομάδες του πληθυσμού, ως προς την στελέχωση και τον εξοπλισμό που απαιτείται. Το άλλο επίπεδο είναι η ιδεολογική/πολιτική διαχείριση του ζητήματος μέσω μιας μηντιακής, τρομοκρατικού τύπου διασποράς πανικού, ανασφάλειας, ασχετοσύνης, στην οποία ενίοτε χωρούν ακροδεξιές πινελιές μέσα σε μια συγκυρία όπου στον κρατικό μηχανισμό παίρνει κεφάλι η άκρα δεξιά και που το προσφυγικό ως όχημα αντιπαράθεσης με το τουρκικό κράτος είναι στην προμετωπίδα της εξωτερικής πολιτικής.

Από τη μια, λοιπόν, τα νοσοκομεία της χώρας και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες καταστάσεις που έχουν βρεθεί ποτέ, όταν ποτέ δεν ήταν επαρκείς. Υπάρχουν ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων, σε υλικοτεχνικές υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Η απάντηση του υπουργού σε όλα αυτά για την έξαρση της γρίπης και την «απειλή» του κορωνοϊού είναι η ανάκληση όλων των κανονικών αδειών όλου του προσωπικού και προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού με μπλοκάκι και με τρίμηνη σύμβαση, για να μην ξεχνάμε την εργασιακή συνθήκη που θέλει να κανονικοποιήσει το Κράτος και ταυτόχρονα το πόσο ανίκανες είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες με έμπειρους/ες εργαζόμενους/ες. Επίσης ο ίδιος, «καταπληκτικός», υπουργός υγείας να δηλώνει ότι η χώρα είναι θωρακισμένη και ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια επιδημιολογική έξαρση της γρίπης!

Από την άλλη, μπορεί μεν να είναι απολύτως φρόνιμο να βασίζεται η ιατρική προστασία στην πρόληψη, αλλά η μηντιακή απάντηση στην παγκόσμια διασπορά του ιού ήταν ένα κράμα υπερβολών, τρομοκρατίας και «μεταναστοφοβίας» (η απειλή που έρχεται από έξω, από την Κίνα, την …επάρατο ανατολή) που μεταφράστηκε σε ένα κομμάτι του κοινωνικού σώματος με τη μορφή του κοινωνικού αυτοματισμού, του πανικού και της εξατομίκευσης. Έτσι, έστω και περιορισμένα, είχαμε εικόνες από σουπερμάρκετ με άδεια ράφια, ιατρικές μάσκες σε έλλειψη ή να πωλούνται στη μαύρη αγορά(!), φαινόμενα αντιμετώπισης όσων είναι γριπωμένοι με σχεδόν ρατσιστικό τρόπο από συναδέλφους στην Υγεία και εργοδότες να στέλνουν σε καραντίνα εργαζόμενους που έχουν απλά συνάχι, δηλαδή μια στάση σχεδόν ενοχοποίησης των κοινωνικών επαφών. Σ’ αυτή τη συνθήκη και συγκυρία η πιθανή ώσμωση με τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού απέναντι στους πρόσφυγες που κινούνται από τα δεξιά σε σχέση με τη ρατσιστική κυβερνητική πολιτική μπορεί να γεννήσει τέρατα. 
Και εδώ έρχεται να προστεθεί η κυβερνητική πολιτική και διαχείριση εν γένει, όπου μπορεί από τη μια να θέλει να αποφύγει τον πανικό σε πρώτο χρόνο, δευτερογενώς βασικό όχημα της διακυβέρνησής της είναι ο φόβος και η καταστολή, οπότε υπό τη συνθήκη όξυνσης της πολιτικής σύγκρουσης με την Τουρκία με ενδιάμεσα θύματα τους πρόσφυγες, μπορεί να είμαστε δέκτες απαγόρευσης αντιπολεμικών κινητοποιήσεων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Καλούμε:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Απαιτούμε:

ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου