Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μνημόνιο Yπέρ Tης δημόσιας Υγείας / του Θοδωρή Πατσατζή

του Θοδωρή Πατσατζή

Την πρώτη μέρα του Απρίλη, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξήγγειλε, επισκεπτόμενος το υπουργείο Υγείας, την κατάργηση των χαρατσιών και τις 4.500 προσλήψεις για το 2015.

Αυτές οι εξαγ­γε­λί­ες είναι σε σωστή κα­τεύ­θυν­ση και δί­νουν τη δυ­να­τό­τη­τα σε όλους μας, ερ­γα­ζό­με­νους στη δη­μό­σια υγεία, χρή­στες των υπη­ρε­σιών δη­μό­σιας υγεί­ας και ακόμη και στους εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες ανα­σφά­λι­στους, να πα­λέ­ψου­με ώστε αυτές να γί­νουν πράξη και ταυ­τό­χρο­να να υπάρ­ξει πίεση προς την πλήρη εφαρ­μο­γή του προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που θέτει την υγεία ως κοι­νω­νι­κό αγαθό και όχι ως εμπό­ρευ­μα. Η άμεση κα­τάρ­γη­ση του 5ευ­ρου πρέ­πει να συ­μπλη­ρω­θεί εξί­σου άμεσα με την κα­τάρ­γη­ση του ενός ευρώ ανά συ­ντα­γή και την ίδρυ­ση δη­μό­σιου δι­κτύ­ου της πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας ανοι­χτού και δω­ρε­άν για όλους.

Η οι­κο­νο­μι­κή ασφυ­ξία που έχουν επι­βά­λει οι δα­νει­στές και η οποία επι­δει­νώ­θη­κε από τη συμ­φω­νία της 20ής Φλε­βά­ρη έφερε κακά μα­ντά­τα. Οι δα­πά­νες για τη δη­μό­σια υγεία μειώ­θη­καν στα 1,3 δισ. ευρώ από 1,8 που προ­έ­βλε­πε ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2015, με απο­τέ­λε­σμα να επι­δει­νώ­νε­ται η κα­τά­στα­ση του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας. Την ώρα μά­λι­στα που οι ανα­σφά­λι­στοι ξε­περ­νούν τα 2.000.000, κάτι που ση­μαί­νει ότι θα αυ­ξη­θεί σε πολύ με­γά­λο βαθμό η προ­σέ­λευ­ση σε όλες τις δη­μό­σιες δομές υγεί­ας. Η κα­τάρ­γη­ση των χα­ρα­τσιών, οι 4.500 προ­σλή­ψεις και οι δομές δη­μό­σιας υγεί­ας απει­λού­νται από την έκ­βα­ση των «δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων» με τους «εταί­ρους».

Την ίδια ώρα, οι μνη­μο­νια­κές διοι­κή­σεις, που δεν έχουν απο­μα­κρυν­θεί, συ­νε­χί­ζουν απτό­η­τες τη «βρό­μι­κη» δου­λειά για την οποία είχαν το­πο­θε­τη­θεί σε αυτά τα πόστα, ενώ κάθε λογής ερ­γο­λά­βοι λε­η­λα­τούν το δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας και κα­τα­πα­τούν βά­ναυ­σα τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα των κα­θα­ρι­στριών, των φυ­λά­κων κ.ά. ερ­γα­ζο­μέ­νων στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία.

Είναι απα­ραί­τη­το οι Ορ­γα­νώ­σεις Μελών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να πά­ρουν άμεσα πρω­το­βου­λί­ες στην κα­τεύ­θυν­ση να γί­νουν πράξη οι εξαγ­γε­λί­ες της κυ­βέρ­νη­σης και το προ­ε­κλο­γι­κό πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, να γίνει πράξη ένα νέο μνη­μό­νιο υπέρ της δη­μό­σιας υγεί­ας.
Στα νο­σο­κο­μεία οι για­τροί διεκ­δί­κη­σαν και διεκ­δι­κούν την κα­τα­βο­λή των απλή­ρω­των εφη­με­ριών. Λεφτά υπάρ­χουν για να απο­πλη­ρω­θούν πλή­ρως οι εφη­με­ρί­ες των για­τρών και να χρη­μα­το­δο­τη­θεί η δη­μό­σια υγεία. Φο­ρο­λο­γώ­ντας τα τε­ρά­στια κέρδη των με­γά­λων επι­χει­ρή­σε­ων ή επα­να­κρα­τι­κο­ποιώ­ντας ορ­γα­νι­σμούς όπως ο ΟΠΑΠ. Οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί, ει­δι­κευό­με­νοι και ει­δι­κοί, οφεί­λουν από κοι­νού με τους υπό­λοι­πους ερ­γα­ζό­με­νους στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία να συμ­βά­λουν, ενη­με­ρώ­νο­ντας τον κόσμο και με γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις, στην προ­σπά­θεια για μια πραγ­μα­τι­κά δη­μό­σια και δω­ρε­άν υγεία για όλους.

Ευ­ρεία σύ­σκε­ψη για τα Κέ­ντρα Υγεί­ας στην Ανα­το­λι­κή Ατ­τι­κή

Το Σάβ­βα­το 9 Μάη και ώρα 19:00 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στα γρα­φεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Παια­νί­ας-Γλυ­κών Νερών (Ιω­άν­νου Με­τα­ξά 21 στην Παια­νία) ευ­ρεία σύ­σκε­ψη κομ­μα­τι­κών μελών και στε­λε­χών με αντι­κεί­με­νο την κα­τά­στα­ση στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας και στα Κέ­ντρα Υγεί­ας (ΚΥ) των γύρω πε­ριο­χών.

Η συ­νά­ντη­ση γί­νε­ται με πρω­το­βου­λία μελών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από τις Ορ­γα­νώ­σεις Μελών Παια­νί­ας, Κο­ρω­πί­ου, Σπά­των και Μαρ­κό­που­λου και απο­τε­λεί συ­νέ­χεια στην προ­σπά­θεια που είχε ξε­κι­νή­σει προ­ε­κλο­γι­κά με στόχο την κα­τα­γρα­φή των προ­βλη­μά­των των ΚΥ, τα οποία δεν έχουν μειω­θεί, και με στόχο να ανα­δει­χθούν και να γί­νουν κέ­ντρο μιας συ­στη­μα­τι­κής δρά­σης για την ενη­μέ­ρω­ση και την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση των κα­τοί­κων των πε­ριο­χών αυτών, ώστε να συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά σε πρω­το­βου­λί­ες για την υπε­ρά­σπι­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας και την ανα­βάθ­μι­ση των ΚΥ.

Οι Ορ­γα­νώ­σεις Μελών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μπο­ρούν να συμ­βά­λουν ώστε να ορ­γα­νω­θεί και να στη­ρι­χθεί ένα πλατύ και μα­ζι­κό κί­νη­μα που θα κάνει αγώνα για την υπε­ρά­σπι­ση των ΚΥ, που θα κάνει διεκ­δι­κη­τι­κά δική του υπό­θε­ση την υπε­ρά­σπι­ση του δη­μό­σιου αγα­θού της υγεί­ας, ενά­ντια στα σχέ­δια των δα­νει­στών και των κα­πι­τα­λι­στών που θε­ω­ρούν την υγεία εμπό­ρευ­μα και επι­χει­ρη­μα­τι­κό προ­ϊ­όν στην υπη­ρε­σία της αύ­ξη­σης των κερ­δών τους.

Νίκη ενά­ντια στον ερ­γο­λά­βο

Την Τε­τάρ­τη 22 Απρί­λη, οι απλή­ρω­τες κα­θα­ρί­στριες του νο­σο­κο­μεί­ου Ατ­τι­κόν που δου­λεύ­ουν για λο­γα­ρια­σμό της εται­ρεί­ας Ανα­δο­μι­κή πέ­τυ­χαν μια ση­μα­ντι­κή νίκη. Ύστε­ρα από δύο μέρες απερ­γία, με τη συ­μπα­ρά­στα­ση των μό­νι­μων συ­να­δέλ­φων τους στο νο­σο­κο­μείο, της ΠΕΚΟΠ (Πα­νατ­τι­κή Ένωση Κα­θα­ρι­στριών και Οι­κια­κού Προ­σω­πι­κού) και μελών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από τις ορ­γα­νώ­σεις της Δυ­τι­κής Αθή­νας, υπο­χρέ­ω­σαν την εται­ρεία να δε­σμευ­θεί, κάτι που έγινε πράξη τε­λι­κά, για την κα­τα­βο­λή των δε­δου­λευ­μέ­νων δύο μηνών που τους όφει­λε.

Η ερ­γο­λα­βι­κή εται­ρεία εκ­βί­α­σε ότι θα φτιά­ξει απερ­γο­σπα­στι­κό μη­χα­νι­σμό, απεί­λη­σε έμ­με­σα με απο­λύ­σεις, επι­τέ­θη­κε φρα­στι­κά στους συ­μπα­ρα­στά­τες, αλλά δεν λύ­γι­σε τις κα­θα­ρί­στριες, που δού­λε­ψαν και για... λο­γα­ρια­σμό των συ­να­δέλ­φων τους φυ­λά­κων –ο ίδιος ερ­γο­λά­βος έχει ανα­λά­βει και τη φύ­λα­ξη του νο­σο­κο­μεί­ου– που ήταν επί­σης απλή­ρω­τοι για δύο μήνες.

Το σύγ­χρο­νο δου­λε­μπό­ριο (στο Ατ­τι­κόν δου­λεύ­ουν 6ή­με­ρο και 6.40 ώρες την ημέρα για 440 ευρώ) πρέ­πει να στα­μα­τή­σει. Δια­φυ­λάσ­σο­ντας τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας αυτών των ερ­γα­ζο­μέ­νων με τη με­τα­τρο­πή τους σε μό­νι­μου προ­σω­πι­κού του νο­σο­κο­μεί­ου και κα­ταρ­γώ­ντας τις ερ­γο­λα­βί­ες. Τέ­τοιες Πρά­ξεις Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ριε­χο­μέ­νου μπο­ρούν να γί­νο­νται πλή­ρως απο­δε­κτές από την κοι­νω­νία όταν κα­λύ­πτουν τέ­τοιες πλη­γές!

Να ξη­λω­θούν οι μνη­μο­νια­κές διοι­κή­σεις - Το πα­ρά­δειγ­μα του Αμα­λία Φλέ­μιγκ

Ισχυ­ρί­ζο­νται πολ­λοί ότι λόγω των χρη­μά­των που πρέ­πει να δο­θούν ως απο­ζη­μί­ω­ση στους διοι­κη­τές των νο­σο­κο­μεί­ων δεν είναι δυ­να­τή προ­σω­ρι­νά η αλ­λα­γή τους. Το πα­ρά­δειγ­μα όμως του πώς δρα μια διοί­κη­ση με μνη­μο­νια­κή λο­γι­κή, όπως του Αμα­λία Φλέ­μιγκ, είναι πολύ δι­δα­κτι­κό και δεί­χνει ότι η αλ­λα­γή επεί­γει.

Στα μέσα του Απρί­λη, η διοί­κη­ση του Αμα­λία Φλέ­μιγκ έδωσε και πάλι εντο­λή να απο­μα­κρυν­θεί εξο­πλι­σμός από την πτέ­ρυ­γα Μπό­μπο­λα του νο­σο­κο­μεί­ου. Στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πτέ­ρυ­γα, που το κλεί­σι­μό της είχε απο­φευ­χθεί με μα­ζι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων του νο­σο­κο­μεί­ου και κα­τοί­κων των γύρω από το νο­σο­κο­μείο πε­ριο­χών, λει­τουρ­γούν τώρα πια μόνο τα πλυ­ντή­ρια και τα σι­δε­ρω­τή­ρια. Οι εξο­πλι­σμέ­νοι θά­λα­μοι πα­ρα­μέ­νουν άδειοι, ενώ τα χει­ρουρ­γεία αρα­χνιά­ζουν.

Η διοί­κη­ση παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες εκ­κλή­σεις του σω­μα­τεί­ου των ερ­γα­ζο­μέ­νων δεν προ­χώ­ρη­σε σε φύ­λα­ξη του χώρου, δη­λα­δή της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας. Και με αφορ­μή την πα­ρα­βί­α­ση του κτι­ρί­ου και κά­ποιες λίγες κα­τα­στρο­φές που έγι­ναν, βρήκε την ευ­και­ρία να βάλει πάλι μπρος τη μνη­μο­νια­κή επι­τα­γή για στα­δια­κό κλεί­σι­μο του νο­σο­κο­μεί­ου. Στην αρχή έδωσε εντο­λή να δια­φυ­λα­χθούν τα μη­χα­νή­μα­τα ξη­λώ­νο­ντάς τα, με στόχο να τα με­τα­φέ­ρει αλλού, κάτι που στα­μά­τη­σε με πα­ρέμ­βα­ση του σω­μα­τεί­ου ερ­γα­ζο­μέ­νων. Αν ολο­κλη­ρω­νό­ταν αυτή η δια­δι­κα­σία, τότε η πτέ­ρυ­γα δεν θα μπο­ρού­σε να ξα­να­λει­τουρ­γή­σει όπως έχει δε­σμευ­θεί η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση.

Τε­λευ­ταίο αντί­στοι­χο πε­ρι­στα­τι­κό, που απο­τρά­πη­κε την τε­λευ­ταία στιγ­μή η απο­ψί­λω­ση τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού, υπήρ­ξε στις 22 Απρί­λη η προ­σπά­θεια να αφαι­ρε­θεί από την πτέ­ρυ­γα Μπό­μπο­λα εξο­πλι­σμός πλη­ρο­φο­ρι­κής. Όσο το υπουρ­γείο δεν προ­χω­ρά­ει στην αντι­κα­τά­στα­ση αυτών των διοι­κή­σε­ων, τόσο θα εκτί­θε­ται στα μάτια των ερ­γα­ζο­μέ­νων η κυ­βέρ­νη­ση.

Αυτό που χρειά­ζε­ται να γίνει άμεσα είναι να γί­νουν πράξη οι πρό­σφα­τες εξαγ­γε­λί­ες Τσί­πρα και να προ­χω­ρή­σει η κυ­βέρ­νη­ση σε ένα μνη­μό­νιο υπέρ της δη­μό­σιας υγεί­ας ακόμη κι αν χρεια­στεί με Πράξη Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ριε­χο­μέ­νου να μη δώσει ευρώ από την απο­ζη­μί­ω­ση που δι­καιού­νται οι μνη­μο­νια­κοί διοι­κη­τές.

Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου