Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Απεργία και Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Στις 20 Μάη : Λεφτά Και Προσλήψεις Για Τα Νοσοκομεία

Με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 20 Μάη και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, ξαναπιάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία το νήμα του αγώνα, διεκδικώντας λεφτά για τη δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια, προσλήψεις προσωπικού και εξόφληση των δεδουλευμένων. 

Όπως ανακοίνωσε η Εκτελεστική της ΠΟΕΔΗΝ, η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας θα είναι πανελλαδική και γι' αυτό το λόγο η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία μέλη της να νοικιάσουν πούλμαν “από όλη την χώρα, για οργανωμένη κάθοδο στη συγκέντρωση της Αθήνας”. Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΕΙΝΑΠ (Νοσοκομειακοί Γιατροί Αθήνας-Πειραιά) και η ΕΝΙΘ (Νοσοκομειακοί Γιατροί Θεσσαλονίκης). Το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Νοσοκομείων συνεδριάζει την Παρασκευή 15 Μάη στις 6.30μμ στον Άγιο Σάββα, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της Απεργίας στις 20 Μάη. 

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη 24ωρης απεργίας από τις αρχές Απρίλη, αμέσως μετά την πανελλαδική σύσκεψη με τα ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων που έγινε στις 2/4 και τη συνάντηση που έγινε την ίδια μέρα με τον υπουργό Υγείας Κουρουμπλή. Μπορεί ο υπουργός να υποσχέθηκε 4.500 προσλήψεις όμως δεν υπήρξε καμία δέσμευση για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για το 2015, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εξακολουθούν να βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της “οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώθηκαν 60% μεταξύ των μνημονιακών ετών 2010 – 2014 και στον προϋπολογισμό του έτους 2015 είναι μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος 2014. Για εφέτος αν και κύλισαν τέσσερις μήνες, επιχορηγήθηκαν ένα δωδεκατημόριο εντός του μηνός Μαρτίου (μήνας αναφοράς Ιανουάριος) και μάλιστα με περικοπή 51%.

Ελλείψεις

Ταυτόχρονα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας, σκουπίστηκε ότι ταμειακό υπόλοιπο και αποθεματικό διέθεταν, αν και ήταν «λειψά» για να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων. Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 20 Απριλίου 2015 για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των Νοσοκομείων”.

Ακόμα και η υπόσχεση των 4.500 προσλήψεων παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία όσων προκηρυχθούν φέτος θα αφορά συμβασιούχους. “Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη συνάντηση που έγινε μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι γιατροί που βρίσκονται σε επίσχεση την Παρασκευή 8/5: “υπάρχει ένα πακέτο 1.095 θέσεων οι οποίες έχουν πράξη υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή είναι ένα βήμα πιο μπροστά στη δυνατότητα προκήρυξης (αυτές είναι 706 θέσεις νοσηλευτών, 200 εργαστήρια και 90 γιατρών). Αυτές τις μέρες περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις για άλλες 600 θέσεις επικουρικών γιατρών, 600 επικουρικών παραϊατρικού προσωπικού και μία κατανομή 620 θέσεων επικουρικών γιατρών για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Οι υπόλοιπες θέσεις, μέχρι τις 4000, θα κατανεμηθούν σε ένα δεύτερο χρόνο”.

Η απεργία στις 20 Μάη, είναι η πρώτη μεγάλη απάντηση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα. Έρχεται μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, για να στείλει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πάρουν πίσω όλα όσα τους έκλεψαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και να εμποδίσουν την εφαρμογή των νέων συμφωνιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε όλο το δημόσιο

Χρειάζεται να γίνει σταθμός για όλους τους εργαζόμενους στην υγεία αλλά και για όλο το δημόσιο. Γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, τη στιγμή που η ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν τους εκβιασμούς απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να υπογράψει μία νέα συμφωνία -μνημόνιο που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιτότητα, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, το πρακτικό αποτέλεσμα για την υγεία είναι ότι τα βασικά πλαίσια των μνημονιακών προϋπολογισμών και επιλογών που έβαλαν οι Λοβέρδοι, οι Γεωργιάδηδες και οι Βορίδηδες παραμένουν.

Η οργάνωση αυτής της απεργίας από τα κάτω, μέσα από επιτροπές αγώνα, γενικές συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις και απεργιακές φρουρές μπορεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να βάλει πίεση σε όλες τις ομοσπονδίες της υγείας αλλά και στην ΑΔΕΔΥ, να πάρει απόφαση για απεργία σε όλο το δημόσιο εκείνη την μέρα. Ήδη, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να καλέσει σύσκεψη Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Πέμπτη 14 Μάη στη 1μμ στο ΤΕΕ.

ΑΓ.ΣΑΒΒΑΣ

Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση του σωματείου ενόψει της απεργίας στις 20 Μάη, γιατί παρά τις υποσχέσεις τα προβλήματα στα νοσοκομεία παραμένουν τα ίδια, σε βαθμό που το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει οδηγηθεί στην εξάντληση.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η έλλειψη προσωπικού που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί πρόκειται να γίνουν και νέες συνταξιοδοτήσεις. Στο νοσοκομείο μας έχουμε πολύ λίγους Παρασκευαστές. Υπάρχει τμήμα με έναν μόνο Παρασκευαστή και αυτό είναι τραγικό γιατί σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν στην ώρα τους οι κυτταρολογικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο να καθυστερεί η διάγνωση και άρα τα χειρουργεία και οι ασθενείς να χάνουν πολύτιμο χρόνο.

Ακόμα και αυτές οι ελάχιστες 3.000 προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί καθυστερούν. Δεν φτάνουν ούτε καν για τα νοσοκομεία της Αττικής. Μόνο στο δικό μας νοσοκομείο χρειάζονται τουλάχιστον 300 άτομα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Δεν μπορούμε πια να ανεχόμαστε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο και μόνο από το φιλότιμο των εργαζόμενων. Χρειάζεται να ξαναβγούμε στον αγώνα να οργανώσουμε μία μαζική γενική συνέλευση και όλες τις επόμενες ημέρες η επιτροπή αγώνα μαζί με το σωματείο να κάνουμε γύρες σε όλο το νοσοκομείο για να οργανώσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κατέβασμα από τον Άγιο Σάββα σε αυτή την απεργία σταθμό.

Κούλα Κοκολάκη, Γραμματέας
Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Σάββας

ΑΤΤΙΚΟ

Την περασμένη Τετάρτη 6 Μάη έγινε μία μαζική γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζόμενων στο Αττικό Νοσοκομείο. 
Αυτό που συζητήθηκε ήταν ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αφού οι απαντήσεις, που πήραμε από τους υπουργούς και τη διοίκηση της ΔΥΠΕ, στις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους, δεν ικανοποίησαν κανένα από τα αιτήματά μας. Κοινή εκτίμηση των συναδέλφων ήταν ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων, την πληρωμή των υπερωριών και εφημεριών την επιστροφή των κλεμμένων από τους μισθούς μας, καθώς και να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της νοσηλείας στα ράντζα που εμφανίζεται μετά από κάθε εφημερία.

Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του σωματείου στην Πανυγειονομική 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ στις 20 Μαΐου και στη συγκέντρωση στις 12 στο Υπουργείο Υγείας με το πανό μας.

Η απεργία στις 20 του Μάη μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σταθμός που θα ενώσει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και θα στείλει το μήνυμα στη νέα κυβέρνηση, ότι απαιτούμε να βάλει πάνω από τις συμφωνίες με τους “θεσμούς” για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη δημόσια δωρεάν υγεία και τις ανάγκες των εργαζόμενων (και) σε αυτήν.

Σπύρος Στάικος
αν. Γραμματέας του Σωματείου


Ψ.Ν.Θ

Απεργία στις 20 Μάη είναι ένα σημαντικός σταθμός για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία πανελλαδικά. Είναι η συνέχεια στους αγώνες που κάναμε κόντρα στην πολιτική των μνημονίων στην Υγεία.

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε υλικά, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στην υγεία προσπαθούν να στηρίξουν τα νοσοκομεία και οι προσλήψεις που εχουν ανακοινωθεί είναι σταγόνα στον ωκεανό. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε 10 με 15 νυχτέρια το μήνα, μέσα σε άθλιες συνθήκες και τα περισσότερα μάλιστα χωρίς να τα πληρωνόμαστε. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε από την κυβέρνηση να βάζει προτεραιότητα την πληρωμή του χρέους και οι εργαζόμενοι με τους ασθενείς να έρχονται για άλλη μία φορά σε δεύτερη μοίρα.

Ήδη έχω συζητήσει με συναδέλφους που είναι διατεθειμένοι να κατέβουν στην Αθήνα για να δείξουμε και στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στην εντατικοποίηση και τη διάλυση. Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε γενική συνέλευση για να συζητήσουμε τη σημασία της απεργίας στις 20 Μάη και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της Αθήνας όπως κάναμε και άλλες φορές στο παρελθόν.

Κατερίνα Αβραμίδου,
εργαζόμενη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε σαν σωματείο εργαζομένων την οργάνωση της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας στις 20 Μάη. Καλούμε τους συναδέλφους να ξαναπιάσουμε το νήμα του αγώνα για να σταματήσουμε την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, να διεκδικήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου και από την πλευρά μας θα βάλουμε την πρόταση για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης. Μέχρι τότε οργανώνουμε εξορμήσεις μέσα στα τμήματα, για να μιλήσουμε για τη σημασία αυτής της απεργίας.

Όλες οι εξαγγελίες που έκανε αυτή η κυβέρνηση έχουν αυτή τη στιγμή παγώσει. Τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά αλλά και σε προσωπικό, ενώ δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα τις εφημερίες.
Επιπλέον οι Διοικητές των νοσοκομείων που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφάρμοζαν τη μνημονιακή πολιτική παραμένουν στις θέσεις τους. Εμείς διεκδικούμε όχι μόνο να αλλάξουν αλλά και να εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουμε ξεπεράσει τα όρια της υπομονής και της αντοχής μας. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε με τους αγώνες μας να κρατήσουμε τα νοσοκομεία ανοιχτά.

Από τα κάτω

Τώρα συνεχίζουμε. Η απεργία στις 20 Μάη βγήκε από τα κάτω. Προέκυψε ύστερα από την κινητοποίηση που είχαμε κάνει μαζί με τον Αγιο Σάββα και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στο υπουργείο Υγείας στις 11 Μάρτη και την πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά του Συντονιστικού στη σύσκεψη με τα σωματεία που διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ στις αρχές Απρίλη.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία να συσπειρώσουμε όλους τους συναδέλφους από όλα τα νοσοκομεία και να δείξουμε ότι όλοι μαζί δεν θα αφήσουμε να περάσουν οι εκβιασμοί της ΕΕ και του ΔΝΤ και να ξεσηκώσουμε και τους συναδέλφους σε όλο το δημόσιο τομέα αλλά και τους ασθενείς. Σκοπεύουμε σαν σωματείο να βγάλουμε επίσης μία ανακοίνωση προς τους ασθενείς εξηγώντας τους ποιος φταίει για τη διάλυση των νοσοκομείων και καλώντας τους να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα που κάνουμε για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

Μαρία Αλιφιέρη
γραμματέας σωματείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

Aπλήρωτοι γιατροί!

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8/5 γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά που έχουν ξεκινήσει επίσχεση διαρκείας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες του 2015.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, έγιναν συναντήσεις με τους υφυπουργούς Οικονομικών και Υγείας. Ο υφυπουργός Υγείας Ξανθός αναγκάστηκε να μιλήσει ενώπιον όλων των συγκεντρωμένων γιατρών μέσα στο αμφιθέατρο του υπουργείου. Δήλωσε ότι έχει εγκριθεί το ποσό για τις δεδουλευμένες εφημερίες του πρώτου τριμήνου 2015, το οποίο θα απελευθερωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στις 23/5 και ότι η πληρωμή τους θα ξεκινήσει από τις 27/5.

Ωστόσο στη συνέχεια είπε: “Θα προσπαθήσουμε, αν όχι το σύνολο ένα μέρος θα καταβληθεί στις 27/5. Το πρόβλημα είναι στην ροή χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, δηλαδή στα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό προφανώς είναι συνολικό θέμα της κυβέρνησης”. Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων: “Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη περικοπή στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων σε σχέση με το 2014 και το 2013. Είναι πάνω από 400 εκατομμύρια κάτω. Παίρνοντας υπόψη μας ότι θα αυξηθεί η προσέλευση λόγω της διευκόλυνσης που κάναμε στους ανασφάλιστους για να έχουν πρόσβαση στο σύστημα, χρειάζεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο επίπεδο του 2013, περίπου δηλαδή στο 1,8 δις. Επ' αυτού, δεν έχω αυτή τη στιγμή απάντηση. Προφανώς η κεντρική εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της χώρας και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί θα επηρεάσει την τελική απόφαση”.

Συνέχιση

Μετά από αυτή την εξέλιξη έγινε συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων που βρίσκονται σε επίσχεση. Μεταφέρθηκε η εικόνα της μαζικής συμμετοχής των γιατρών στις επισχέσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών πρότεινε τη συνέχιση των επισχέσεων μέχρι την πληρωμή των εφημεριών στο τέλος Μάη.

“Αν δεν κάναμε μαζικά επισχέσεις σε όλο το λεκανοπέδιο και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας θα μας είχαν φάει τις εφημερίες του 2015”, είπε ο Χρίστος Αργύρης από το Γεννηματας. “Απέναντι στους εκβιασμούς της τρόικας και τους εσωτερικούς εκβιασμούς ότι δεν υπάρχουν λεφτά και θα χρεωκοπήσουμε, οι εργαζόμενοι αν βγουν σε κινητοποιήσεις, μπορούν να κερδίζουν. Είναι μία πρώτη νίκη το γεγονός ότι εκταμιεύονται χρήματα για να δοθούν στους γιατρούς που είναι σε επίσχεση αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε μαζικές γενικές συνελευσεις τη Δευτέρα και να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας ότι χρειάζεται περαιτέρω πίεση στο υπουργείο και να δώσουμε όλοι μαζί ραντεβού στις 20 Μάη στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου