Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

20 Μάη: Απεργία Στα Νοσοκομεία

24ωρη απεργία στις 20 Μάη θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στις 12 στο υπουργείο Υγείας.

Η απεργία είχε αποφασιστεί εδώ κι αρκετές βδομάδες από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, μετά από μια μαζική πανελλαδική σύσκεψη με πρωτοβάθμια σωματεία υγειονομικών κι εκκρεμούσε η συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας. 

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά), μετά από συνεδρίασή της τη Δευτέρα 4/5. Στην ίδια συνεδρίαση, η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε στάση εργασίας 10πμ – 3μμ την Παρασκευή 08/05 και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (10:30πμ) και στο υπουργείο Υγείας (12μες) που έχουν αποφασίσει συνελεύσεις νοσοκομείων.

Η 20η Μάη αποκτά ιδιαίτερη σημασία σαν απεργιακή μέρα. Ένας κλάδος που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους Σαμαροβενιζέλους, που κατάφερε και συντονίστηκε από τα κάτω, απέργησε επανειλημμένα και απέκρουσε μια σειρά μνημονιακές επιθέσεις, σηκώνει το γάντι ενάντια στους εκβιασμούς ΕΕ και ΔΝΤ αλλά και τους συμβιβασμούς από τη μεριά της κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν προχωρά άμεσα στο ξήλωμα των μνημονιακών επιλογών και των ασφυκτικών πλαισίων και προϋπολογισμών που έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Υγεία, αλλά βάζει στο “ψυγείο” τις διεκδικήσεις του κινήματος, περιμένοντας “έντιμους συμβιβασμούς” και προετοιμάζοντας νέα μνημόνια.

Όπως όμως επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική και χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Η χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και περίθαλψης πρέπει και μπορεί να γίνει άμεση προτεραιότητα, κάτι που οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, σε συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά του υπουργείου όμως, πέρα από τις δηλώσεις συμπάθειας και κατανόησης, γίνεται ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση με τους εκβιαστές, ακόμα κι αν τα νοσοκομεία ρημάζουν.

Μονόδρομος

“Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις συνθήκες, προκειμένου να μπει η Υγεία, οι ανάγκες των εργαζομένων και των νοσοκομείων, πάνω από τα συμφέροντα των τραπεζιτών – δανειστών, πάνω από τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και τα άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα. Να φορολογηθούν επιτέλους οι πλούσιοι, οι εφοπλιστές, οι καναλάρχες για να υπάρχουν λεφτά για την υγεία των εργαζόμενων και των παιδιών τους” λένε εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων.

“Η επιτυχία της απεργίας στις 20 Μάη χρειάζεται να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων από τα κάτω” αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Συντονιστικού για την οργάνωση της απεργίας: “Ήδη μια σειρά νοσοκομεία έχουν ξεκινημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ οι γιατροί ξεσηκώνονται απλώνοντας τις επισχέσεις εργασίας παντού, ενάντια στην απλήρωτη εργασία. Το ίδιο αγωνιστικό μήνυμα έδειξαν οι μαζικές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε νικηφόρα ό,τι μας άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΟΕΝΓΕ η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και τα συνδικάτα της πρωτοβάθμιας υγείας, οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, οι ιατρικοί σύλλογοι, όλοι χρειάζεται να βγάλουν άμεσα συμμετοχή στην απεργία στις 20 Μάη για έναν μεγάλο πανυγειονομικό απεργιακό ξεσηκωμό. Το ίδιο διεκδικούμε από την ΑΔΕΔΥ, να πάρει απόφαση για απεργία σε όλο το δημόσιο, για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους και όλες. Αλλά και συνολικά για όλα τα συνδικάτα να γίνει η 20 Μάη μία απεργία σεισμός, αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης απέναντι στους εκβιασμούς και τα νέα μνημόνια που θέλουν να μας επιβάλουν.

Με γενικές συνελεύσεις, εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με επιτροπές αγώνα και περιφρουρήσεις, να
εξασφαλίσουμε τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση από κάθε νοσοκομείο και κάθε σωματείο. Η επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης, σε ένα παρατεταμένο απεργιακό αγώνα για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές που έφεραν τη διάλυση της δημόσιας υγείας, να σπάσουμε την αναμονή και τους συμβιβασμούς για να κερδίσουμε με τους αγώνες μας λεφτά για τα απλήρωτα δεδουλευμένα, χρηματοδότηση για την υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη”.

Την ίδια στιγμή απλώνεται το κύμα των επισχέσεων εργασίας των γιατρών σε μια σειρά νοσοκομεία. “Να σπάσουμε την κοροϊδία της απληρωσιάς” λέει το αντικαπιταλιστικό δίκτυο των υγειονομικών “Νυστέρι” σε προκήρυξη που εξέδωσε για τη στήριξη και την εξάπλωση της κινητοποίησης. “Την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει μισό δις ευρώ στα στρατιωτικά αεροπλάνα που χρειάζονται οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και που πληρώνει το ΔΝΤ μέχρι τελευταίο ευρώ, συνεχίζουμε να είμαστε απλήρωτοι για όλους τους μήνες του 2015. Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΕΙΝΑΠ και στην συνάντηση με τον υπ. Ξανθό δεν πήραμε τίποτα άλλο από αόριστες υποσχέσεις και καλές θελήσεις, λόγια δηλαδή που δεν πληρώνουν τα έξοδα για την στοιχειώδη επιβίωσή μας. Φτάνει πια, να σπάσουμε την απληρωσιά. Απαιτούμε το στοιχειώδες δικαίωμα να πληρωνόμαστε για την εργασία μας”.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου