Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ / της Κατερίνας Μάτσα

Κατερίνα Μάτσα
της Κατερίνας Μάτσα

Κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών

Οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις στο χώρο της Υγείας οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ. Έτσι η «ελληνική τραγωδία στην Υγεία», όπως αποκαλούν επιστημονικές ευρωπαϊκές μελέτες τη δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών Υγείας του ελληνικού πληθυσμού στα χρόνια της κρίσης, εξακολουθεί να παίζεται σε πολλές πράξεις.

Χρειάζεται να γίνουν πολλά, να παρθούν ριζικά μέτρα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Είναι θετική η απόφαση της κυβέρνησης για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας (που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση). Οι ανασφάλιστοι φτάνουν σήμερα τα 3 εκατομμύρια, ενώ οι υπουργικές αποφάσεις του Βορίδη (Ιούλης 2014) δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα πρόσβασης όλων αυτών στο ΕΣΥ, αφού στα περισσότερα νοσοκομεία οι σχετικές επιτροπές, που έπρεπε να δώσουν την έγκριση δεν συστάθηκαν με ευθύνη των Διοικητών και οι διαδικασίες ήταν υπερβολικά χρονοβόρες. Με τις δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού κάθε νοσοκομείου είναι αναμενόμενο ότι οι προσπάθειες των Διοικητικών Υπηρεσιών είχαν σαν στόχο να μειώσουν με κάθε θυσία τις δαπάνες και όχι να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοσοκομείου με το κόστος παροχής φροντίδας υγείας στους ανασφάλιστους, που απευθύνονταν σε αυτό. Απαιτείται λοιπόν η ρητή κατάργηση αυτών των υπουργικών αποφάσεων Βορίδη.

Είναι πολύ θετικό ότι η απόφαση Ξανθού για την έκδοση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου δεν θέτει εισοδηματικά κριτήρια.
Είναι θετικό ότι συμπεριλαμβάνει τους άστεγους, τους ανάπηρους με ποσοστό 67%, τους κρατούμενους, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τα θύματα τράφικινγκ, τις εγκυμονούσες, τους πάσχοντες από χρόνια, ανίατα ή σπάνια νοσήματα, τα άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Όμως, η απόφαση εισάγει τη λογική του αποκλεισμού, αφού δεν καλύπτει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά (εκτός από τα ανήλικα, τα ανάπηρα άτομα και τις έγκυες). Το βιβλιάριο Υγεία Ανασφάλιστου θα χορηγείται μόνο σε όσους διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, εκτός από τις 3 παραπάνω κατηγορίες.

Επίσης, η απόφαση εισάγει το κριτήριο της έκθεσης κοινωνικής έρευνας, προκειμένου να εκδοθεί ΒΥΑ σε άστεγους και ανήλικους χωρίς επιμέλεια που δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες εκθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσα κοινωνικού ελέγχου των φτωχών και των αποκλεισμένων οικογενειών.

Παραμένει, βεβαίως, το αγκάθι της ΕΣΑΝ [Eταιρεία Συστήματος Aμοιβών Nοσοκομείων A.E.] την οποία ο υπουργός Κουρουμπλής δήλωσε ότι δεν προτίθεται να καταργήσει.

Παραμένει επίσης ανοιχτό το πρόβλημα της υποστελέχωσης όλων των δημόσιων δομών υγείας, που τώρα επιφορτίζονται και με την παροχή ιατρικής, νοσηλευτικής, εργαστηριακής φροντίδας στους ανασφάλιστους. Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν μετά την έκδοση του ΒΥΑ, με τόσες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων (είναι κενές 5000 θέσεις γιατρών, 15.000 θέσεις νοσηλευτών και 10.000 υπόλοιπων κλάδων). ΟΙ 4500 – 5000 νέοι διορισμοί που αναγγέλθηκαν επίσημα κατά την επίσκεψη του Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς γενναία χρηματοδότηση. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων. Το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού για την Υγεία φτάνει το 6,5% περίπου, όταν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει, κατά μέσον όρο, το 12,5%! Και βέβαια αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η δήλωση του υπουργού Υγείας Κουρουπλή ότι «ακούγονται αυτό το διάστημα από εδώ και από κει διάφορα για κάποιες ελλείψεις στα νοσοκομεία. Μα αν αυτό συμβαίνει στο 1% του συστήματος, το κάνουμε θέμα;» (Αυγή, 10/5/2013, Συνέντευξη του Υπουργού στον Β. Βενιζέλο).

Αλήθεια; Και οι τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε αναλώσιμα υλικά αφορούν μόνο το 1% των νοσοκομείων και όχι το σύνολο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς μόλις πατήσει το κατώφλι οποιουδήποτε δημόσιου νοσοκομείου;

Η άρνηση του υπουργού να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα χρηματοδότησης του ΕΣΥ δείχνει ότι η απαίτηση των «θεσμών» να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες είναι πιο ισχυρή από τις διακηρυγμένες δια στόματος Τσίπρα προθέσεις τις κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η απαίτηση των περικοπών βαραίνει «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους» πολύ περισσότερο από την απαίτηση της κοινωνίας για παροχές υγείας σε όλο το λαό, παροχές υψηλού επιπέδου, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Επιπλέον, χωρίς γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν θα μπορούν να παίρνουν ούτε τις πενιχρές αμοιβές τους.

Αυτήν τη στιγμή σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις και αποφασίζονται επισχέσεις εργασίας, με τους ειδικευόμενους γιατρούς στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας τόσο την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, όσο και άμεσα μέτρα για τον διορισμό μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυφαίο σημείο όλων αυτών των κινητοποιήσεων είναι η απεργία σε όλα τα νοσοκομεία που προγραμματίζεται για τις 20 Μάη.

Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα και τόση η αγανάκτηση των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, που οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται παρά τον πόλεμο που γίνεται από τις δυνάμεις του Σύριζα, των μνημονιακών δυνάμεων, αλλά και του ΠΑΜΕ.

Πηγή : eek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου