Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Cοvid-19 Kαι εμβόλια : Πού Πάμε;

του Δημήτρη Γεωργίου*

Μέχρι τις 18 Μαρτίου 2021 έχουν χορηγηθεί 402 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με προεξάρχουσα αυτή του εμβολίου της AstraZeneca.

Δυστυχώς η κατανομή είναι κραυγαλέα άνιση και έχει άμεση σχέση με την οικονομική ευχέρεια και την πολιτική δύναμη της κάθε χώρας στη διεθνή σκακιέρα της παγκοσμιοποίησης.

Ακολουθούν οι πάντες το ρητό ”Ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.

Μια σειρά από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία με πολλά πρόσφατα κρούσματα αντισταθμίζονται εν μέρει από εντατικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Κίνα με λίγα εμβόλια αλλά και σχετικά λιγότερα κρούσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών όμως έχουν πολλά κρούσματα και πολύ λίγους εμβολιασμούς. Η Ευρώπη είναι η μοναδική μεγάλη, ”εύπορη” περιοχή που ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Περίπου το ένα τέταρτο -25%- των κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 συγκεντρώνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αρχή του έτους.

Οι κάτοικοι της Ε.Ε αποτελούν όμως μόλις το 6%του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρ’ όλα αυτά η αύξηση των μολύνσεων που ξεκίνησε πριν 6 μήνες περίπου συνεχίζεται επίμονα, κυρίως με το τρίτο κύμα της πανδημίας που δεν λέει να κοπάσει.

Ήδη η Ιταλία είναι η έκτη χώρα που έχει καταγράψει πάνω από 100.000 θανάτους.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει σχέση και με τον τραγέλαφο της παραγγελίας των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις.

Το χειρότερο είναι ότι σε κάποιες χώρες τα εμβόλια έχουν παραδοθεί και παραμένουν αχρησιμοποίητα σε ψυγεία και καταψύκτες [Γερμανία]!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι έχουν χορηγηθεί μόνο 10 δόσεις εμβολίου σε κάθε 100 Ευρωπαίους σε σύγκριση με 28 δόσεις στις ΗΠΑ και 35 στη Μ. Βρετανία, και παρ’ όλα αυτά δεν είναι αρκετές.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των μολύνσεων από μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές, το αποτέλεσμα είναι ότι η θανατηφόρος πανδημία θα επιμείνει επί μήνες .

Οι επιπτώσεις φαίνονται ήδη στα νοσοκομεία που στις περισσότερες χώρες έχουν γεμίσει με ασθενείς covid 19 κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία λ.χ. να μειώσουν κατά 40% τις ιατρικές επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με την νόσο.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη ανασταλεί σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ πάνω από 90.000 χειρουργεία.

Οι επιπτώσεις φαίνονται ήδη και στην οικονομία. Στις 9 Μαρτίου ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης για Ιταλία και Γαλλία.

Σε όλη την Ε.Ε μεγάλα τμήματα της οικονομίας θα παραμείνουν κλειστά για μήνες .

Σ’ αυτή την κατάσταση οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια κατάσταση τρόμου ανάμεσα στην οικονομική κατάρρευση, την αναγκαιότητα για lockdown και την αισθητή κούραση του κόσμου.

Η Γαλλία εξακολουθεί να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, η Ιταλία εξετάζει νέα μέτρα περιορισμού και παραδόξως η Γερμανία χαλαρώνει τους περιορισμούς τη στιγμή που οι μολύνσεις αυξάνονται. Ο κόσμος από τον συνδυασμό της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης διαδηλώνει ήδη στην Αυστρία, Ιρλανδία κ.α.

Πραγματικός τραγέλαφος.

Η όποια ”ενότητα” μεταξύ των μελών της Ε.Ε δοκιμάζεται. Η ανοιχτή και ενιαία[;] Ευρώπη ανοιγοκλείνει τα σύνορά της σαν ακορντεόν με αποτέλεσμα τα εθνικά σύνορα κάνουν πάλι την εμφάνισή τους μεταξύ Γερμανίας και Βελγίου προκειμένου να αποκλειστούν οι ”μολυσμένοι” γείτονες. Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά το φαινόμενο του αποκλεισμού των συνόρων όπως στην περίπτωση με τους πρόσφυγες.

Πηγή της μεγάλης πολιτικής έντασης είναι ο συνδυασμός της αδυναμίας να δώσουν απάντηση στην όξυνση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπως επίσης η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό λόγω της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας και έλλειψης εμβολίων.

Κάποιες χώρες παραγγέλνουν από μόνες τους εμβόλια που ακόμα δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά τις χώρες και την πρόοδο του εμβολιασμού:

Προηγείται με 60%το Ισραήλ. Άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει το 15% έστω και με μία δόση, Βρετανία (38%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ 35 και 70%, Χιλή 28%, ΗΠΑ 22%, Μπαχρέιν 22%, Σερβία 16%.

Αντίθετα οι 27 χώρες της Ε.Ε αθροιστικά έχουν εμβολιάσει περίπου το 8,5% του πληθυσμού.

Στις φτωχές χώρες έχουν ξεκινήσει τα εμβόλια χάρη στις δόσεις που παραδίνονται δωρεάν από τον μηχανισμό covax, που δημιούργησαν ο ΠΟΥ, η Συμμαχία για τα εμβόλια [Gavi], και ο συνασπισμός για καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας [Cepi].

Πόσο έχουν λάβει οι χώρες, ”όπου ο φτωχός και η μοίρα του”;

Μόλις το 0,1% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, στις οποίες χώρες κατοικεί το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ στις πλούσιες χώρες όπου κατοικεί το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει χορηγηθεί το 58% των δόσεων!

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 100 χώρες λόγω και της φτηνότερης τιμής του. Αντίθετα τα εμβόλια των Pfizer [70 χώρες] και Moderna [40 χώρες] που είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολα να αποθηκευτούν χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες .

Το Ρώσικο εμβόλιο Sputnik V χρησιμοποιείται σε 20 χώρες και τα κινέζικα εμβόλια σε περισσότερες από 20 χώρες .

Το εμβόλιο της Jonson & Jonson, το μοναδικό μέχρι στιγμής που απαιτεί μια δόση, χορηγείται μόνο στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας σημειώνουμε ότι στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2020 έως και 18 Μαρτίου 2021 έχουν εμβολιαστεί επίσημα 402 εκατομμύρια άνθρωποι. Με δεδομένο ότι ο προς εμβολιασμό πληθυσμός του πλανήτη είναι περίπου 6,5 δις προκύπτει ότι για να χτιστεί τείχος ανοσίας, ή ανοσία της αγέλης, πρέπει να εμβολιασθούν περίπου 4,5 δις άνθρωποι δηλ 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Λογικά και μαθηματικά σκεπτόμενοι, απαιτείται χρόνος 27 μηνών ακόμη για τους υπόλοιπους…

Έτσι τίθεται το ερώτημα του τίτλου του άρθρου ”Πού πάμε”;

Θα επανέλθουμε σε νεότερο άρθρο μας με αυτό το ερώτημα .

*Ο Δημήτρης Γεωργίου είναι Καρδιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου