Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Γ. Νικολαΐδης, ψυχίατρος στο Ράδιο ΜέΡΑ : Η Πανδημία Μπορεί Να Επηρεάσει Σε Διάφορα Επίπεδα Την Ψυχική Υγεία Των Παιδιών Και Των Εφήβων

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στις νεαρές ηλικίες, το οποίο θα πρέπει να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε με προσοχή αν δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με οδυνηρές εκπλήξεις στη μετά-covid εποχή. Για τη σοβαρή αυτή πτυχή μας μίλησε στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού:

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτήν την εποχή τα παιδιά και έφηβοι δεν εντοπίζονται στην πανδημία αυτή καθαυτή, αλλά περισσότερο στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της. Δεν πρόκειται μόνο για τους περιορισμούς στην επικοινωνία με συνομήλικους ή τη διασκέδαση, αλλά και για μια σειρά από οπισθοδρομήσεις στο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Όπως και αλλού, έτσι και στη χώρα μας, ένα μεγάλο κομμάτι των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων δυσκολεύεται να εγγυηθεί στα παιδιά του την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω διαδικτύου. Όλοι έχουμε δει ή ακούσει περιπτώσεις παιδιών που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ή έχουν έναν εξοπλισμό ανεπαρκή για μια ικανοποιητική παρακολούθηση, χωρίς να αναφέρουμε τα προβλήματα που παρουσιάζει και το δίκτυο ορισμένες φορές.

Αυτή η κατάσταση, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι, συνεχίζεται φέτος ουσιαστικά ολόκληρη τη χρονιά και ενδεχομένως συνεχιστεί και του χρόνου για κάποιο διάστημα, ενέχει τον κίνδυνο για αρκετά παιδιά ασθενών οικονομικών στρωμάτων, κυρίως της πρωτοβάθμιας, να περιθωριοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμη κι αν αυτή κάποια στιγμή επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση.
Επίσης, μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που θα πρέπει να αναδειχθεί σχετίζεται με τα παιδιά που ήδη προ των περιορισμών ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά τα παιδιά, σε συνθήκες καραντίνας βρίσκονται 24 ώρες την ημέρα κλεισμένα στο σπίτι μαζί με τους θύτες. Ανάλογες συνθήκες επίσης μπορεί να βιώνουν και άλλες κατηγορίες ευάλωτων παιδιών, όπως τα παιδιά του δρόμου, των μεταναστών, διαφόρων κλειστών δομών φιλοξενίας… Γενικότερα, για όλες αυτές τις ομάδες παιδιών, η θυματοποίησή τους πολλαπλασιάζεται στις τρέχουσες συνθήκες εγκλεισμού σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Μια άλλη πηγή κινδύνων προέρχεται από την αυξημένη περιήγηση των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο ακριβώς λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στη δυνατότητα δια ζώσης επαφών. Χωρίς να έχουν αυξηθεί τα μέτρα προφύλαξης ή προστασίας, η περιήγηση στο διαδίκτυο έχει διογκωθεί υπέρμετρα, με ότι κινδύνους αυτή ενδεχομένως να κρύβει για την ψυχική τους υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου