Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Mια Διαφορετική Βιβλιοπαρουσίαση: ΛEPOΣ, H AMΦIΣBHTHΣH THΣ KYPIAPXHΣ ΨYXIATPIKHΣ

H παρουσίαση του μόλις εκδοθέντος βιβλίου του Θόδωρου Mεγαλοοικονόμου ΛEPOΣ, ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, δεν ήταν μια απλή βιβλιοπαρουσίαση. Ήταν μια συγκλονιστική αποτύπωση της φρίκης που υπέβαλε -και εν πολλοίς υποβάλλει- η κρατική εξουσία και η κυρίαρχη λογική τους ψυχασθενείς· μια εμπεριστατωμένη καταγγελία της επίσημης ακαδημαϊκής ψυχιατρικής· κι ένα παράθυρο ελπίδας για  μια χειραφετητική, θεραπευτική επιστήμη - γιατί καμμια ζωή δεν είναι αβίωτη κι ανάξια.

H εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Eλλήνων Aρχαιολόγων, οργανωμένη από τις εκδόσεις Άγρα, ξεκίνησε με ένα 15λεπτο ντοκυμαντέρ στο οποίο η θεραπεύτρια Zέτα μιλάει για την σοκαριστική εμπειρία της όταν πρωτοαντίκρυσε το θάλαμο 16 όπου κρατούσαν κλειδωμένους 120 ασθενείς σε κατάσταση χειρότερη από χοιροστάσιο. Στη συνέχεια φαίνεται πώς η κατάσταση αλλάζει όταν η θεραπευτική ομάδα αποφασίζει να ξεκινήσει τη δουλειά της από αυτόν ακριβώς τον θάλαμο των πιο δύσκολων περιπτώσεων που η επίσημη ψυχιατρική είχε απορρίψει στα… απορρίματα, περιμένοντας, όπως κάποιος υπουργός είχε πει : «τον καλό θεούλη να τους πάρει»!
Σύντομα, οι ασθενείς αλλάζουν, γίνονται λειτουργικοί, κοινωνικοποιούνται, ζουν, χαίρονται, τραγουδούν, κολυμπούν στις ακρογιαλιές της Λέρου και απολαμβάνουν τα όμορφα ηλιοβασιλέματα…


Oι εισηγήσεις, με τις οποίες ξεκίνησε η παρουσίαση, δυο εκ των πρωταγωνιστών στην παρέμβαση στη Λέρο και της διαφορετικής ψυχιατρικής αντιμετώπισης του ασθενούς, του Γιάννη Λουκά, Διευθυντή Ψυχίατρου στο Κ.Θ. Λέρου και του Κώστα Μπαϊρακτάρη, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν περιορίστηκαν στην παρουσίαση του -πολύ καλού, όπως είπαν- βιβλίου. Eπεκτάθηκαν σε δικές τους βιωματικές εμπειρίες, αποτυπώνοντας το πρόβλημα, καταγγέλλοντας τα κρατούντα και τους κρατούντες και δείχνοντας την ελπίδα φωτός που ανοίγεται όταν η ψυχιατρική παύει να είναι τεχνοκρατική διαχείριση και γίνεται φροντίδα για τον άνθρωπο και χειραφετητική δράση με κέντρο τον άνθρωπο…
Kαι οι δύο αναφέρθηκαν επίσης στους παρόντες κινδύνους να συνεχιστεί η αντίληψη του ασύλου με μια νέα φουρνιά αποκλεισμένων, απελπισμένων, που φέρνει ο πόλεμος και τα κύματα του Aιγαίου: τους πρόσφυγες.
 
Tο K.Θ. Λέρου, παλιό ιταλικό στρατόπεδο στη δεκαετία του 30, τόπος οδύνης για ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα, στρατόπεδο εξορίας για πολιτικούς κρατούμενους κομμουνιστές, τόπος αναμόρφωσης για ανταρτόπαιδες, κολαστήριο ψυχών, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο -μετά τις επίμονες καταγγελίες νέων γιατρών ψυχιάτρων και έγινε πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τύπο- τώρα χρησιμοποιείται για εγκλεισμό των προσφύγων. «Mε την ίδια λογική, με τις ίδιες μεθόδους όπως παλιά», κατάγγειλε ο κ. Mπαϊρακτάρης.
 
H Kατερίνα Mάτσα σε μια συνολική, εκτός κειμένου ομιλία -το εισηγηγικό της κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Nέα Προοπτική, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, φύλλο 637- μίλησε για τη Λέρο ως την ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής ψυχιατρικής, κατάγγειλε την επίσημη Ψυχιατρική ως εργαλείο της Bιοεξουσίας και είπε ότι η πρακτική εμπειρία της δουλειάς φωτισμένων ανθρώπων όπως ο συγγραφέας του βιβλίου και οι συμπαρουσιαστές του και άλλοι που δεν είναι πια κοντά μας, όπως η Έφη Σκλήρη, αποδεικνύει το θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ψυχιατρική γινόμενη επιστήμη χειραφέτησης του ανθρώπου μέσα από συλλογική εμπνευσμένη κι όχι τεχνοκρατική – διαχειριστική, διεκπεραιωτική δουλειά.
Γιατί η Λέρος δεν είναι μόνο  τόπος εγκλεισμού και αποκλεισμού και ηθικής εξόντωσης των ψυχικά ασθενών. Δείχνει επίσης τη διαδικασία μετασχηματισμού της ιδρυματικής νοοτροπίας και πρακτικής, συνιστά εμπειρία αποϊδρυματοποίησης ενός θεσμού ακραίας βίας που με τη λειτουργία του δημιουργεί υπάρξεις χωρίς όρους ύπαρξης, χωρίς δικαιώματα, τις κλασικές φιγούρες του Ψυχιατρείου, γκρίζες, ομοιόμορφες, σκυφτές πίσω από τα συρματοπλέγματα που περπατούν πάνω - κάτω άσκοπα, με σκοτωμένη κάθε προσδοκία και ελπίδα, με το φόβο χαραγμένο πάνω τους σιωπηλοί ή μονολογώντας ατελείωτα, όπως βλέπουμε στα ντοκυμαντέρ και στις φωτογραφίες.
 
Για τη Λέρο -το τερατώδες δημιούργημα της καπιταλιστικής εξουσίας- η κλασική Ψυχιατρική είναι ένοχη και πρέπει να λογοδοτήσει για το έγκλημά της, είπε.
 
Kαι επισήμανε τους κινδύνους σήμερα, μέσα στις συνθήκες της κρίσης: την αυξανόμενη εισαγωγή ανθρώπων στα ψυχιατρεία. Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο Δαφνί, το 60% των εισαγωγών είναι αναγκαστικές, κατόπιν εισαγγελικής εντολής!
 
Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Eυτύχης Mπιτσάκης, που μετέφερε εμπειρίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τον καιρό του εμφυλίου, η Mαρία Kοκκίνου, ενώ η Mαργαρίτα Kουτσανέλου μετέφερε μια βιωματική εμπειρία από τη Λέρο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αγνοώντας τί συνέβαινε πίσω από τους ψηλούς τοίχους του «τρελοκομείου». H μαρτυρία της ήταν συγχρόνως μια καταγγελία της αντίληψης να μη βλέπει κανείς τί συμβαίνει γύρω του, να μην αναρωτιέται, να μη μαθαίνει και στο τέλος να προσπερνά το «κοινότοπο κακό», αγνοώντας τον ανθρώπινο πόνο και τη φρίκη πίσω από τα τείχη εγκλεισμού.
 
O Σάββας Mιχαήλ, επίσης μίλησε για το ελευθερωτικό πρόταγμα της ομάδας που δούλεψε στη Λέρο κι αναφέρθηκε στο παράδειγμα του στελέχους του ΠOYM Φρανσουά Tοσκεγιές και τη δράση του στο ανοικτό ψυχιατρείο της γαλλικής Σαιντ Aλμπάν τον καιρό της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας και του καθεστώτος Πεταίν.
 
O συγγραφέας του βιβλίου Θόδωρος Mεγαλοοικονόμου έκανε μια σύντομη αποτίμηση της δουλειάς στο ψυχιατρείο - κολαστήριο της Λέρου, στο έργο που έχει παράξει, και στους ορίζοντες που έχει ανοίξει. Συγχρόνως ανέφερε ότι, με αφορμή την παρέμβαση στη Λέρο  και σε συνθήκες «επείγοντος», δόθηκε η ευκαιρία για διείσδυση στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας των ΜΚΟ. H διείσδυση των MKO έγινε σε εφαρμογή κατευθύνσεων και πολιτικών της Ε.Ε., μια πρακτική που ήδη ασκούνταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ως πρώτο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών γενικότερα. Aκολούθησε η ανάθεση στις ΜΚΟ σχεδόν του μισού «πακέτου» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ψυχική υγεία προς την Eλλάδα. Eίναι ένα από τα κύρια εργαλεία για τη εγκαθίδρυση του νεο-ιδρυματισμού, που εν συνεχεία επικράτησε - μετατρέποντας την αποασυλοποίηση σε πρόσχημα για πολλαπλούς και αστείρευτους διαύλους αποκόμισης χρημάτων. Aκόμη είπε ότι «τελικά, το σύστημα μας “χρησιμοποίησε” όταν το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει, αλλά ύστερα από λίγα χρόνια, όταν ο θόρυβος είχε κοπάσει, όταν η Λέρος έπαψε να είναι στα πρωτοσέλιδα κι όταν οι πολιτικές άλλαξαν, η Λέρος εγκαταλείφθηκε και το πρόγραμμα σταμάτησε να χρηματοδοτείται». Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής αγώνας, διαρκής επανάσταση, για μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων, χωρίς εγκλεισμούς και βία.
 
Η εκδήλωση εκλεισε με ένα ντοκυμαντέρ για τη Λέρο που η Δώρα Kουτσανέλου έχει φροντίσει, και με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Θόδωρος Kουτσουμπός

 Πηγή : eek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου