Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Συνέχιση Των Μνημονιακών Πολιτικών (και) Στα Νοσοκομεία

Η πρόταση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την «αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων» είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με όλες τις προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές που πετσόκοψαν τους οργανισμούς των Νοσοκομείων την περίοδο 2011-2012, συρρίκνωσαν και ιδιωτικοποίησαν υπηρεσίες, συγχώνευσαν νοσοκομεία και έκλεισαν δομές.


H πρό­τα­ση αυτή δεν δια­μορ­φώ­θη­κε με βάση τις ανά­γκες υγεί­ας σε όλη την χώρα, αλλά έρ­χε­ται ως συ­νέ­πεια των μνη­μο­νια­κών δε­σμεύ­σε­ων που επι­τάσ­σουν την «μεί­ω­ση του δη­μο­σί­ου τομέα» και την πα­ρά­δο­ση των υπη­ρε­σιών στο ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο.

Αν υλο­ποι­η­θεί το συ­γκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο, θα έχου­με ση­μα­ντι­κή μεί­ω­ση πα­νελ­λα­δι­κά, των ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων του προ­σω­πι­κού των Δη­μό­σιων Νο­σο­κο­μεί­ων, πε­ραι­τέ­ρω συρ­ρί­κνω­ση υπη­ρε­σιών (Διοι­κη­τι­κή–τε­χνι­κή–ερ­γα­στή­ρια) εξα­φά­νι­ση των υπη­ρε­σιών σί­τι­σης – φύ­λα­ξης – κα­θα­ριό­τη­τας, πα­γί­ω­ση και διεύ­ρυν­ση των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας και εκτε­τα­μέ­νες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις υπη­ρε­σιών, τμη­μά­των, ερ­γα­στη­ρί­ων καθώς και άνοιγ­μα του δρό­μου για επά­νο­δο των ερ­γο­λά­βων στις υπο­στη­ρι­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες αφού δεν συ­στή­νο­νται ορ­γα­νι­κές θέ­σεις για σί­τι­ση, φύ­λα­ξη, κα­θα­ριό­τη­τα.


Αυτές οι προ­τά­σεις ου­δε­μία σχέση έχουν με τις σύγ­χρο­νες πλη­θυ­σμια­κές και επι­δη­μιο­λο­γι­κές ανά­γκες της χώρας. Αντί­θε­τα υπη­ρε­τούν τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες μνη­μο­νια­κές επι­τα­γές για απαλ­λα­γή του κρά­τους από τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας και για την ολο­κλη­ρω­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και πα­ρά­δο­ση των υπη­ρε­σιών στο ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο.

Τέλος οι δήθεν δια­κη­ρύ­ξεις της ηγε­σί­ας του Υπουρ­γείο Υγεί­ας ότι θα βάλει λου­κέ­το στα ιδιω­τι­κά ια­τρεία των πα­νε­πι­στη­μια­κών για­τρών είναι απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές, γιατί με αυτό το σχέ­διο τους εκ­χω­ρεί όλη τη νομή εξου­σί­ας κλεί­νο­ντάς τους το μάτι για λει­τουρ­γία ιδιω­τι­κών ια­τρεί­ων στους χώ­ρους του Δη­μό­σιου Νο­σο­κο­μεί­ου, επι­βα­ρύ­νο­ντας ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τον ασθε­νή.

Η ΛΑΕ καλεί το υγειο­νο­μι­κό κί­νη­μα, τις κοι­νω­νι­κές και συν­δι­κα­λι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις και κάθε πο­λί­τη να υπε­ρα­σπι­στεί το δι­καί­ω­μα του λαού για δω­ρε­άν – δη­μό­σια υγεία υψη­λού επι­πέ­δου.

  • Για τη επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του συ­στή­μα­τος Υγεί­ας ώστε να κα­λύ­πτο­νται οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες.
     
  • Για την επαρ­κή στε­λέ­χω­ση με μό­νι­μο προ­σω­πι­κό όλων των κλά­δων και ει­δι­κο­τή­των με πλήρη ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα και ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟ­ΚΛΕΙ­ΣΤΙ­ΚΗ ΑΠΑ­ΣΧΟ­ΛΗ­ΣΗ.

Η ΛΑΕ θα πα­ρου­σιά­σει σύ­ντο­μα τις θέ­σεις της για τη Δη­μό­σια Υγεία και ει­δι­κό­τε­ρα για τους Ορ­γα­νι­σμούς Υγεί­ας και Πρό­νοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου