Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ Κόλαση για τους κρατούμενους




Αντιμέτωποι με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στο νοσοκομείο και στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός στη χθεσινή ενημέρωση για τις συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων στο νοσοκομείο Κορυδαλλού


Σε πολύωρη επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι δύο υπουργοί, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων στο ΕΣΥ, έγιναν αυτόπτες αλλά και αυτήκοοι μάρτυρες των τριτοκοσμικών συνθηκών, αφού συνομίλησαν με πολλούς από τους ασθενείς κρατούμενους, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σε τραγική κατάσταση από άποψη υγείας.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος συνομίλησε με βαριά άρρωστους (καρκινοπαθείς, κρατούμενους σε αναπηρικό καροτσάκι κ.λπ.) που παρακάλεσαν για τη λήψη και νομοθετικών μέτρων για την περίπτωσή τους. Δεν είναι δυνατό άνθρωποι με κομμένα πόδια, καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους -είπαν- να μην μπορούν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια στο σπίτι τους και να παραμένουν έγκλειστοι υπό τραγικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έχουν άμεσα συνεργασία για μέτρα περίθαλψης, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να αποφυλακιστούν βαριά άρρωστοι (και με ποινές άνω των 10 ετών, με επέκταση της ισχύουσας ρύθμισης), ώστε να βρεθούν κοντά στους δικούς τους στο τελευταίο διάστημα της ζωής τους. Τα μέτρα αναμένεται να αποφασιστούν πολύ σύντομα, αφού προηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σχετική σύσκεψη στελεχών των συναρμοδίων υπουργείων, για να δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις.

Κάποιοι από τους κρατούμενους εξεπλάγησαν από την επίσκεψη, ενώ άλλοι δήλωσαν πως περίμεναν ότι θα πήγαινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όχι μόνο με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά γνωρίζοντας και την ευαισθησία του για τα ζητήματα αυτά, μέσα από την αλλεπάλληλη και μακρόχρονη αρθρογραφία του και το επιστημονικό του έργο για τις συνθήκες διαβίωσης και τις φυλακές.

«Η ταχύτητα διεξαγωγής της επίσκεψης μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης δείχνει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων περίθαλψης των κρατουμένων στις φυλακές αποτελεί άμεση ανάγκη και πολιτική προτεραιότητα», δήλωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος, που συνοδευόταν και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κατριβάνου και Κ. Ζαχαριά, ιατρούς Κοινωνικών Ιατρείων και στελέχη των δύο υπουργείων.

Στοιβάζονται
Η γενική εικόνα ήταν απογοητευτική, καθώς εντοπίστηκαν τραγικά προβλήματα και ελλείψεις όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής, νοσηλείας. Υπάρχουν θάλαμοι όπου στοιβάζονται για νοσηλεία 15 ασθενείς, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για τους μισούς (8 άτομα).

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στο Διαδίκτυο, με τα κρεβάτια το ένα κολλητά στο άλλο και τα προβλήματα καθαριότητας, μιλούν από μόνες τους. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τις απολύτως προβληματικές συνθήκες υγιεινής σε θαλάμους, τουαλέτες, μαγειρεία, διαπιστώνοντας την απουσία θέρμανσης στους κοινόχρηστους χώρους.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο αναγκαίο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 20 νοσηλευτές για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των αναγκών των 148 κρατουμένων ασθενών και των 48 οροθετικών που κρατούνται πλέον σε ειδικό χώρο, υπηρετούν μόλις 11 νοσηλευτές και λείπουν πνευμονολόγος και ψυχολόγος. Κενά πρέπει να καλυφθούν επίσης στο μικροβιολογικό εργαστήριο και στο οδοντιατρείο, ενώ απαραίτητο είναι να καλυφθούν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα, να λειτουργήσουν και άλλοι απινιδωτές, να εξασφαλιστεί ασθενοφόρο, αφού κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους περιμένοντας τη διακομιδή τους με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο για επείγοντα περιστατικά. Μεγάλα προβλήματα εντοπίστηκαν και στο ψυχιατρείο, όπου κρατούνται 280 άτομα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή : ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου