Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στην Ψυχική Υγεία

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις». Με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της Ψυχικής Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που «βλέπουν» σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα ένα ακόμα πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία περιέχονται στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου. Τα υπόλοιπα δύο κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου περιέχουν πλήθος άλλων διατάξεων, ενώ συνολικά το νομοσχέδιο περιέχει 94 άρθρα.

Αναβάθμιση ιδιωτικού τομέα και «συνυπευθυνότητα» στην αντιλαϊκή κρατική πολιτική

Σε ό,τι αφορά την Ψυχική Υγεία, προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία ενός ενδιάμεσου διοικητικού φορέα μεταξύ των Τομέων Ψυχικής Υγείας και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου, που είναι η συγκρότηση Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών σε κάθε περιφέρεια, μέσα από τις οποίες ενισχύεται και κατοχυρώνεται πλέον ο θεσμικός - διοικητικός ρόλος των ιδιωτών και των ΜΚΟ στις αποφάσεις για την Ψυχική Υγεία.

Οι Επιτροπές αυτές θα έχουν την αρμοδιότητα να προτείνουν σύσταση, κατάργηση, συγχώνευση ή μεταφορά μονάδων του τομέα Ψυχικής Υγείας. Θα εισηγούνται επίσης για τη μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη προσωπικού κ.ά. Στις ίδιες Επιτροπές θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ασθενών, των «ληπτών», όπως αναφέρονται, «υπηρεσιών ψυχικής υγείας», για παράδειγμα Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών «ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», προωθώντας με αυτόν τον τρόπο και την αρχή της «συνυπευθυνότητας».

Ακόμα, στο άρθρο 48 προβλέπεται ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) θα έχει τη δυνατότητα πλέον να ιδρύει μονάδες Ψυχικής Υγείας ή να συνεχίσει τη λειτουργία τους για ένα χρόνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνέχεια να τις κλείσει.

Ειδικά για τις αρμοδιότητες που δίδονται στην ΑΕΜΥ, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε χτες μιλώντας στην Επιτροπή: «Διευρύνεται και ενισχύεται ο ρόλος της λειτουργίας της, κάτι που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας». Πρόσθεσε, ακόμα, αναφερόμενος σε παραγράφους του ίδιου άρθρου ότι, «παράλληλα, χορηγείται στην ΑΕΜΥ η δυνατότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ψυχοκοινωνικής διάγνωσης των μεταναστών. Εδώ έχουμε ανατροπή, παράλληλα, των εργασιακών σχέσεων, αφού θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις έργου, να ενισχύει τη λειτουργία των μονάδων Ψυχικής Υγείας με αποσπάσεις εργαζομένων από το Δημόσιο. Επίσης, η ΑΕΜΥ αναλαμβάνει να υλοποιήσει προγράμματα που αφορούν μετανάστες και αποκτά το δικαίωμα να ιδρύει ΚΕΚ».

Η πρώτη χτεσινή συνεδρίαση αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Παίρνοντας το λόγο η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισήμανε σχετικά με τις ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία ότι επιβεβαιώνεται πως «στοιχείο της πολιτικής» και της σημερινής κυβέρνησης «είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης, αλλά και του ανταποδοτικού χαρακτήρα των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας».


Οπως επισήμανε, οι ρυθμίσεις αυτές πατάνε στις κατευθύνσεις της ΕΕ για «τη λειτουργική διασύνδεση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι με βάση αυτήν την πολιτική, ήδη, και με πρόσχημα την αποασυλοποίηση, «έκλεισαν ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα από τα 9 να μείνουν 3», ενώ τώρα «έχουμε μια πανσπερμία, ένα σουπερμάρκετ να το πω, δομών με ιδιώτες, ΜΚΟ, με δημόσιες δομές, σε αντιδραστική κατεύθυνση».

Πηγή : rizospastis  

1 σχόλιο:

  1. Πειραιάς 11 Μαρτίου 2017

    Πρόκειται δυστυχώς για μια ακόμη άσκηση επί χάρτου του Υπουργείου Υγείας .Ξεκίνησε το 1991 ,συνεχίστηκε το 1999 και καταλήγει τώρα ,το 2017, ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που άρχισε , σε ένα άνοστο παιχνίδι με το ίδιο θλιβερό αποτέλεσμα : Τη γραφειοκρατική εκφύλιση των προβλημάτων , αντί της επίλυσής τους .
    Οι τεράστιες ανισότητες στους τομείς που συγκροτούνται αρκούν από μόνες τους να αποδείξουν τη στείρα γραφειοκρατική εμπλοκή στη δήθεν μεταρρύθμιση που μας ετοιμάζουν . Μεγάλες διαφορές στον αριθμό των κατοίκων του κάθε Τομέα, στην έκταση της γεωγραφικής περιοχής του, στη δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων του στις Υπηρεσίες του , στον αριθμό και το είδος των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν. Εάν σε αυτές τις ανισότητες, που το Νομοσχέδιο αγνοεί, προστεθούν και τα δεινά της συνεχιζόμενης και μάλλον επιδεινούμενης λιτότητας που επίσης παραβλέπει, προκύπτει εναργές το αποτέλεσμα . Εκεί στο Υπουργείο Υγείας προσπαθούν να δείξουν ότι κάτι κάνουν , ενώ ξέρουν ή έπρεπε να ξέρουν ότι δεν κάνουν τίποτα.
    Επανέρχομαι λοιπόν στην άποψή μου ότι: Εάν δεν απαντηθεί με αδιάψευστα στοιχεία το ερώτημα εάν το ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έχει ή δεν έχει ρόλο και θέση σε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και επίσης το ερώτημα ποιες και πόσες από τις άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, συναρτήσει του αριθμού αυτών που κατοικούν εκεί και της έκτασης και της ιδιομορφίας της , η οποιαδήποτε απόπειρα οργάνωσης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Τομέων είναι μάταιη.
    Επανέρχομαι λοιπόν στην πρότασή μου για την υλοποίηση δύο Πειραματικών Προγραμμάτων την οποία κατά καιρούς σε διάφορους αρμόδιου, μάταια υπέβαλα:
    1. .Ένα πρόγραμμα συλλογής και επεξεργασίας των αναγκαίων επιδημιολογικών δεδομένων μετά το κλείσιμο κάποιου από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που έκλεισαν .
    2. Ένα δεύτερο Πρόγραμμα: Λειτουργία Τομέα με την επιλογή μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, εντός της οποίας υπάρχουν ήδη και λειτουργούν όλες οι βασικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας , περιλαμβανομένης και Μονάδας Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί σε ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ( Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ή ,εναλλακτικά , στο Δρομοκαϊτειο.)
    Χάρης Βαρουχάκης
    Πρώην διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο «Δαφνί»

    ΑπάντησηΔιαγραφή