Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τα Μνημόνια Διαλύουν Την Υγεία / του Αντώνη Καραβά

 του Αντώνη Καραβά

15/3: Απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία - Στάση εργασίας για την Αττική.

Στις 15/3 οι ερ­γα­ζό­με­νοι σε νο­σο­κο­μεία, πρό­νοια και ΕΚΑΒ θα δια­δη­λώ­σουν και πάλι στο πα­νελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται από τα συν­δι­κά­τα της υγεί­ας με κε­ντρι­κά αι­τή­μα­τα την αύ­ξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης και τις προ­σλή­ψεις μό­νι­μου προ­σω­πι­κού.

Η απερ­για­κή αυτή δράση παίρ­νει τη σκυ­τά­λη από την κι­νη­το­ποί­η­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν στις 2/3 οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί και οι ια­τρι­κοί σύλ­λο­γοι ενά­ντια στη διά­λυ­ση του ασφα­λι­στι­κού, όταν πραγ­μα­το­ποί­η­σαν κοινή συ­γκέ­ντρω­ση με τους ερ­γα­ζό­με­νους στα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, έξω από το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, ενώ στην πο­ρεία που ακο­λού­θη­σε ενώ­θη­καν με τους ερ­γο­λα­βι­κούς ερ­γα­ζό­με­νους των νο­σο­κο­μεί­ων, οι οποί­οι επί­σης ορ­γά­νω­ναν συ­γκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο ενά­ντια στις απο­λύ­σεις.

Κα­ταγ­γε­λί­ες συν­δι­κά­των

Όπως κα­ταγ­γέλ­λει η ομο­σπον­δία των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών (ΟΕΝΓΕ) με το νέο τρόπο υπο­λο­γι­σμού μειώ­νο­νται οι συ­ντά­ξεις, αυ­ξά­νο­νται οι ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές των εν ενερ­γεία για­τρών, ολο­κλη­ρώ­νε­ται η κλοπή των απο­θε­μα­τι­κών του ΤΣΑΥ και εξι­σώ­νο­νται προς τα κάτω οι πα­ρο­χές υγεί­ας και πρό­νοιας του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας. Όλα αυτά, με απώ­τε­ρο στόχο τη μεί­ω­ση του «μη μι­σθο­λο­γι­κού κό­στους» κατά τις οδη­γί­ες της ΕΕ, καθώς και τη με­τα­φο­ρά ια­τρι­κού-ασφα­λι­στι­κού έργου προς τις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες.

Τα στοι­χεία που πα­ρα­θέ­τει η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ στην ανα­κοί­νω­σή της για το απερ­για­κό συλ­λα­λη­τή­ριο απο­τε­λούν κό­λα­φο για τις αλα­ζο­νι­κές δη­λώ­σεις Πο­λά­κη-Ξαν­θού περί ανά­τα­ξης του ΕΣΥ. Η χρη­μα­το­δό­τη­ση βρί­σκε­ται κάτω από το 50% του μέσου όρου των ευ­ρω­παϊ­κών χωρών, στο 5% του ΑΕΠ. Τα πε­ρι­βό­η­τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα τρο­φο­δο­τού­νται από τις βα­θιές και διαρ­κείς πε­ρι­κο­πές στους μι­σθούς, στις συ­ντά­ξεις και τις κοι­νω­νι­κές δα­πά­νες. Οι ελ­λεί­ψεις σε βα­σι­κό υγειο­νο­μι­κό υλικό, φάρ­μα­κα, αντι­δρα­στή­ρια κ.λπ. είναι πλέον μό­νι­μο φαι­νό­με­νο.

Στο μέ­τω­πο των προ­σλή­ψε­ων η εντα­τι­κο­ποί­η­ση έχει βα­ρέ­σει «κόκ­κι­νο»: η κυ­βέρ­νη­ση πα­νη­γυ­ρί­ζει για την πρό­σλη­ψη 2.000 ερ­γα­ζο­μέ­νων με προ­γράμ­μα­τα stage την στιγ­μή που τα κενά στο σύ­στη­μα, σύμ­φω­να με την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, φθά­νουν τις 25.000 από τις οποί­ες 7.000 από συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση την πε­ρί­ο­δο της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ –και έχουν προ­σλη­φθεί μόνο 700.

Σα­ρω­τι­κή ανα­διάρ­θρω­ση

Στη προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη συ­νά­ντη­ση της ΟΕΝΓΕ με την πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 2/3 μετά την πο­ρεία από το υπ. Ερ­γα­σί­ας, επι­βε­βαιώ­θη­κε πλή­ρως η εκτί­μη­ση της πα­ρά­τα­ξης «Ενω­τι­κό Κί­νη­μα για την Ανα­τρο­πή» πως επί­κει­ται μέχρι το κα­λο­καί­ρι σα­ρω­τι­κή εφ’ όλης της ύλης συ­ντη­ρη­τι­κή ανα­διάρ­θρω­ση του ΕΣΥ που θα αφορά τα πάντα:

- Την αλ­λα­γή των ορ­γα­νι­σμών με συγ­χω­νεύ­σεις νο­σο­κο­μεί­ων, συγ­χω­νεύ­σεις ερ­γα­στη­ρί­ων και το­μέ­ων, συ­νέ­χι­ση του κα­θε­στώ­τος υπο­τα­γής για­τρών ΕΣΥ στο κα­θη­γη­τι­κό κα­τε­στη­μέ­νο, δι­καί­ω­μα πα­νε­πι­στη­μια­κών στην ιδιω­τι­κή απα­σχό­λη­ση κ.λπ.

- Ανα­διά­τα­ξη ωρα­ρί­ων και τρό­που εφη­μέ­ρευ­σης σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της ΕΕ με κυ­κλι­κά ωρά­ρια και την κα­τάρ­γη­ση της διά­κρι­σης με­τα­ξύ πρω­ι­νού και εφη­με­ρια­κού χρό­νου ερ­γα­σί­ας.

- Αλ­λα­γή στη δια­δι­κα­σία προ­σλή­ψε­ων για­τρών ΕΣΥ, υπα­να­χώ­ρη­ση από την προη­γού­με­νη εξαγ­γε­λία περί «προ­κή­ρυ­ξης 2.000 θέ­σε­ων μό­νι­μων για­τρών ΕΣΥ τους πρώ­τους μήνες του 2017» και στα­δια­κές προ­σλή­ψεις με το στα­γο­νό­με­τρο χωρίς πα­ράλ­λη­λα δέ­σμευ­ση για την πα­ρά­τα­ση της θη­τεί­ας των επι­κου­ρι­κών για­τρών και την κα­το­χύ­ρω­ση ίσων δι­καιω­μά­των (άδειες, εκλο­γές κ.λπ.) με τους για­τρούς του ΕΣΥ.

- Αλ­λα­γές στα ΤΕΠ και την εφη­μέ­ρευ­ση νο­σο­κο­μεί­ων, την ια­τρι­κή εκ­παί­δευ­ση, την ψυ­χι­κή υγεία και την πρω­το­βάθ­μια πε­ρί­θαλ­ψη.

Ανά­γκη κλι­μά­κω­σης

Το «Ενω­τι­κό Κί­νη­μα για την Ανα­τρο­πή», με βάση τις εξε­λί­ξεις αυτές, καλεί άμεσα για την κλι­μά­κω­ση της αγω­νι­στι­κής δρά­σης των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών με νέο γύρο γε­νι­κών συ­νε­λεύ­σε­ων στα νο­σο­κο­μεία και στις Ενώ­σεις και αγω­νι­στι­κό συ­ντο­νι­σμό με τους φοι­τη­τές των ια­τρι­κών σχο­λών για την απο­τρο­πή της συ­ντη­ρη­τι­κής ανα­διάρ­θρω­σης στην ια­τρι­κή εκ­παί­δευ­ση.

Η κι­νη­το­ποί­η­ση στις 15/3 μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει ένα βήμα για ευ­ρύ­τε­ρο αγω­νι­στι­κό συ­ντο­νι­σμό:  

Πρώτα συ­γκρο­τώ­ντας ένα μέ­τω­πο των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών με τις κα­θα­ρί­στριες αλλά και τους ερ­γο­λα­βι­κούς ερ­γα­ζό­με­νους για να μην απο­λυ­θεί κα­νείς. Δεύ­τε­ρο, για συ­μπό­ρευ­ση με άλλες ομο­σπον­δί­ες και συν­δι­κά­τα όπως στην εκ­παί­δευ­ση. Τρί­τον, για να προ­κη­ρυ­χτεί Γε­νι­κή Απερ­γία για να ανα­τρα­πεί η νέα επώ­δυ­νη συμ­φω­νία της κυ­βέρ­νη­σης με τους τροϊ­κα­νούς που προ­βλέ­πει ακόμα πιο σκλη­ρές ρυθ­μί­σεις στο ασφα­λι­στι­κό και το φο­ρο­λο­γι­κό για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα λαϊκά στρώ­μα­τα.

Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου