Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Όχι Στη Διάλυση Της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας

Θοδωρής Πατσατζής* 

Η κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ ιδιωτών και ΜΚΟ

Ψη­φί­στη­κε την Τε­τάρ­τη 15 Μάρτη στη βουλή το νο­μο­σχέ­διο για τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση της διοι­κη­τι­κής ορ­γά­νω­σης των υπη­ρε­σιών ψυ­χι­κής υγεί­ας. Η κυ­βέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι ανα­διορ­γα­νώ­νει την ψυ­χι­κή υγεία.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν νο­μο­θέ­τη­σε ώστε να ορ­γα­νω­θούν κα­λύ­τε­ρα και να στε­λε­χω­θούν με προ­σω­πι­κό οι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες δη­μό­σιες δομές ψυ­χι­κής υγεί­ας. Αντί­θε­τα νο­μο­θέ­τη­σε υπέρ των ιδιω­τών και τον δομών των ΜΚΟ. Σύμ­φω­να με τον νόμο, θα υπάρ­χουν το­με­α­κές επι­τρο­πές που ει­δι­κά στην επαρ­χία θα έχουν να διοι­κή­σουν μόνο οι­κο­τρο­φεία των ΜΚΟ και κά­ποιες κλι­νι­κές.

Το­με­α­κές επι­τρο­πές

Το υπουρ­γείο υγεί­ας, που κο­κο­ρεύ­ε­ται ότι προ­σπα­θεί να μειώ­σει το κό­στος λει­τουρ­γί­ας, ξε­χνά­ει ότι η νο­ση­λεία ενός ψυ­χι­κά ασθε­νούς κο­στί­ζει 1.300 ευρώ στα δη­μό­σια ψυ­χια­τρεία και τις δη­μό­σιες δομές και 2.800 ευρώ στις ΜΚΟ. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η το­με­α­κή επι­τρο­πή θα έχει στην ευ­θύ­νη της τις ΜΚΟ για να χρη­μα­το­δο­τεί τους ιδιώ­τες σε βάρος της δη­μό­σιας ψυ­χι­κής υγεί­ας. Δεν είναι κα­θό­λου τυ­χαίο ότι απο­κλεί­στη­καν από τη δια­βού­λευ­ση για το νο­μο­σχέ­διο όλοι οι θε­σμι­κοί φο­ρείς του ΨΝΑ-Δαφ­νί, του με­γα­λύ­τε­ρου δη­μό­σιου ψυ­χια­τρι­κού νο­σο­κο­μεί­ου, που κα­λύ­πτει το 50% των ει­σα­γω­γών στην Ατ­τι­κή.

Στις το­με­α­κές επι­τρο­πές λόγο για τη δια­χεί­ρι­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης θα έχει, εκτός από τις ΜΚΟ, και η ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία Μο­νά­δων Υγεί­ας). Της γνω­στής Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας που της δό­θη­κε δώρο από τον υπουρ­γό υγεί­ας και την κυ­βέρ­νη­ση το δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο της Σα­ντο­ρί­νης, για να το λει­τουρ­γεί με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια.

Επί­σης συ­στή­νο­νται πε­ρι­φε­ρεια­κά συμ­βού­λια τα οποία, εκτός από την επο­πτεία των ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων, κλι­νι­κών και δομών, θα έχουν την ευ­θύ­νη να ει­ση­γού­νται την κα­τάρ­γη­ση Μο­νά­δων και Κλι­νι­κών. Το πιο εντυ­πω­σια­κό είναι ότι αυτά τα συμ­βού­λια θα μπο­ρούν να με­τα­κι­νούν προ­σω­πι­κό εντός του δι­κτύ­ου, χωρίς να ερω­τά­ται όχι μόνο η γνώμη του ερ­γα­ζό­με­νου, αλλά ούτε καν η γνώμη της αρ­μό­διας ια­τρι­κής ή νο­ση­λευ­τι­κής κλπ. υπη­ρε­σί­ας του νο­σο­κο­μεί­ου. Πρό­κει­ται για ιδιό­τυ­πη κι­νη­τι­κό­τη­τα που ο μόνος λόγος που εξη­γεί­ται είναι η συρ­ρί­κνω­ση και το κλεί­σι­μο των δη­μό­σιων ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων.

Η κυ­βέρ­νη­ση, όπως φαί­νε­ται, και στην ψυ­χι­κή υγεία δεν υλο­ποιεί τη θέση για απο­α­συ­λο­ποί­η­ση των ψυ­χια­τρεί­ων και ψυ­χο­κοι­νω­νι­κή απο­κα­τά­στα­ση των ψυ­χι­κά ασθε­νών στην κοι­νό­τη­τα, που ήταν η προ­ε­κλο­γι­κή θέση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Τη συ­νέ­χεια δη­λα­δή του αρ­χι­κού σχε­δί­ου «ψυ­χαρ­γώς». Ένα σχέ­διο που ανα­θε­ω­ρή­θη­κε στα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων και, ενώ δεν είχαν δη­μιουρ­γη­θεί ούτε τα μισά από τα 80 προ­βλε­πό­με­να Κέ­ντρα Ψυ­χι­κής Υγεί­ας, έβαλε σε υλο­ποί­η­ση μόνο την τε­λι­κή φάση του προ­γράμ­μα­τος, δη­λα­δή το κλεί­σι­μο των ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων.

Μια πραγ­μα­τι­κή ψυ­χια­τρι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση θα έπρε­πε να πε­ρι­λαμ­βά­νει τη δη­μιουρ­γία μιας ψυ­χια­τρι­κή κλι­νι­κής σε δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο, ενός Κέ­ντρου Ψυ­χι­κής Υγεί­ας, ενός κέ­ντρου ημέ­ρας, ενός οι­κο­τρο­φεί­ου και ενός ξε­νώ­να για κάθε 200.000 κα­τοί­κους. Αντί­θε­τα η κυ­βέρ­νη­ση, χωρίς αυτά να έχουν γίνει, γέρ­νει στην κα­τεύ­θυν­ση του κλει­σί­μα­τος των ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων, κάτι που θα έχει τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για όσους χρη­σι­μο­ποιούν τις υπη­ρε­σί­ες ψυ­χι­κής υγεί­ας. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι, στο ΨΝΑ-Δαφ­νί, το 40-45% όσων «νο­ση­λεύ­ο­νται» είναι άπο­ροι, άνερ­γοι και μέλη οι­κο­γε­νειών που οι­κο­νο­μι­κά είναι κάτω του ορίου φτώ­χειας. Όλοι αυτοί θα πε­τα­χτούν στο δρόμο.

ΨΝΑ-Δαφ­νί

Άλ­λω­στε και η διο­ρι­σμέ­νη από την κυ­βέρ­νη­ση διοί­κη­ση του νο­σο­κο­μεί­ου δεν έχει προ­βεί στους 8 μήνες της θη­τεί­ας της σε καμία ενέρ­γεια για να βελ­τιω­θούν τα πράγ­μα­τα στο ΨΝΑ-Δαφ­νί. Από το 2010 έχουν φύγει από το νο­σο­κο­μείο 507 ερ­γα­ζό­με­νοι και έχουν προ­σλη­φθεί μόνο 88, αλλά η διοί­κη­ση δεν έχει κάνει ούτε ένα αί­τη­μα προς το υπουρ­γείο για κά­λυ­ψη αυτών των κενών. Δεν έχει ζη­τή­σει την αύ­ξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης και έχει επα­να­παυ­θεί στη συ­νερ­γα­σία με τους ερ­γο­λά­βους σε κα­θα­ριό­τη­τα, ιμα­τι­σμό και σί­τι­ση, παρά τις κο­ρώ­νες του υπουρ­γεί­ου υγεί­ας ότι στο­χεύ­ει στο να τους διώ­ξει από τα νο­σο­κο­μεία. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι προ­χω­ρά­ει σε προ­κή­ρυ­ξη διε­θνούς δια­γω­νι­σμού για τη σί­τι­ση των ασθε­νών του νο­σο­κο­μεί­ου από ιδιω­τι­κή εται­ρεία, με ετή­σιο κό­στος 3 εκατ. ευρώ!

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στα δη­μό­σια ψυ­χια­τρι­κά νο­σο­κο­μεία και στη δη­μό­σια ψυ­χι­κή υγεία έχουν το λόγο. Στο ΨΝΑ-Δαφ­νί προ­γραμ­μα­τι­ζό­ταν συ­νέ­λευ­ση την Πέμ­πτη 23 Μάρτη με στόχο να απο­φα­σι­στούν κι­νη­το­ποι­ή­σεις για τη μη εφαρ­μο­γή του νο­μο­σχε­δί­ου.


*Δη­μο­σιεύ­τη­κε στην «Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά», φ. 380 (22/3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου