Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η Yποστελέχωση Tων Nοσοκομείων Όπως Τη Ζουν Οι Εργαζόμενοι

Συντάκτης:
Κρυσταλλία Βιτούλα, Αννα Λίτσικα *

Την Πέμπτη 6/10 ο υφυπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, έδωσε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι και παρουσίασε μια εικόνα αλλαγής στο ΕΣΥ με χιλιάδες προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων (μόλις προχθές ανακοίνωσε 4.000, από τις αρχές του 2017, με 12μηνη διάρκεια), αλλά και μονίμων.

Αναφέρθηκε σε 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2017, αναφέρθηκε στους συμβασιούχους που έχει προσλάβει και πολλά άλλα. Αν τον άκουγε κανείς, θα νόμιζε ότι το ΕΣΥ και οι παρεχόμενες υπηρεσίες βελτιώθηκαν και ότι προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό.

Η πραγματικότητα, όμως, που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι και ασθενείς είναι τελείως διαφορετική.

Και τι λέει αυτή; 20.000 υγειονομικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί μέσα στα μνημονιακά χρόνια (μέχρι το τέλος του 2015), γύρω στους 8.000 τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ
.

Η όποια προσπάθεια να καλυφθούν «τρύπες» έγινε μόνο με την πρόσληψη συμβασιούχων (επικουρικοί, πενταμηνίτες, «μπλοκάκια» κ.λπ.), οι οποίοι απολύονται όταν τελειώσει η σύμβασή τους, αφήνοντας πίσω τους ακόμα μεγαλύτερα κενά, αφού καλύπτουν ζωτικότατες ανάγκες.

Οσο για μόνιμο προσωπικό, ούτε κουβέντα! Για παράδειγμα, οι προκηρύξεις που επικαλείται το υπουργείο (4Κ και 5Κ του 2015) αφορούν λίγες εκατοντάδες προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 5 με 10 εργαζόμενους ανά νοσοκομείο ή μονάδα Υγείας.

Μέσα στο 2016 προχώρησαν στον διορισμό γιατρών που είχαν κριθεί από το... 2011, αλλά και αυτών ο αριθμός δεν ξεπέρασε τους 200!

Δηλαδή, τελικά, αυτό που έχει να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας είναι οι 200 γιατροί και οι 580 περίπου εργαζόμενοι από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ!

Ολοι οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι, ενώ καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστούν στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον του νοσοκομείου, μετά από λίγο καιρό απολύονται.

Αποτελεί πρόσχημα και φτηνή δικαιολογία η επίκληση των καθυστερήσεων του ΑΣΕΠ ή των κρίσεων των γιατρών για τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ακόμα και η ανανέωση συμβάσεων που δόθηκε σε κομμάτι του επικουρικού προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια θα αποτελέσει παρελθόν, αφού ρητή πρόθεση του υπουργείου είναι να αρχίσουν να απολύονται.

Ετσι, λοιπόν, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ολα μετατίθενται για το 2017. Είναι χιλιάδες τα κενά και η κάλυψη μηδαμινή.

Τα τμήματα των νοσοκομείων αιμορραγούν, το προσωπικό δουλεύει υπερεντατικά, με χρωστούμενα ρεπό από χρόνια. Ολα τα υπόλοιπα είναι «για το φαίνεσθαι» και για να μιλούν στο ΣΥΡΙΖΑ για «δίκαιη ανάπτυξη» και «δήθεν κοινωνικό κράτος».

Η απάντηση λαού και εργαζομένων δεν μπορεί παρά να είναι στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής και της αγωνιστικής διεκδίκησης μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, πλήρους και δωρεάν περίθαλψης για όλο τον λαό!


* Μέλη της «Ταξικής Πορείας» και εργαζόμενες στο ΚΑΤ και το ΓΝΑ «Γεννηματάς», αντίστοιχα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου