Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

«Χάνονται» Εργαζόμενοι Στα Δημόσια Νοσοκομεία

Ντάνι Βέργου

Επιστολή - γροθιά με αφορμή τον θάνατο επικουρικού καρδιολόγου στον «Ευαγγελισμό» ● Αμείλικτα ερωτήματα προς όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Ηλία Σιώρα.


Ο θάνατος ενός νέου επιστήμονα, οικογενειάρχη, επικουρικού καρδιολόγου, που αγόγγυστα προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παρ’ όλο που βασανιζόταν χρόνια τώρα από τον κίνδυνο της απόλυσης, ήταν η αφορμή για να γράψει ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, μια ανοιχτή επιστολή προς «εσάς που κυβερνήσατε και κυβερνάτε».

Μια επιστολή που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, τα απόνερα και τις παράπλευρες απώλειες.

«Η νοσηρότητα θερίζει. Αμέτρητοι συνάδελφοι νοσηλεύτηκαν ή παρακολουθούνται. Κάποιοι ακόμη δεν ξέρουν… Ο καρκίνος σαρώνει. Τα νοσήματα φθοράς του μυοσκελετικού συστήματος σακατεύουν. Η αρτηριακή υπέρταση και το burnout έχουν ρημάξει ουκ ολίγους», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Η ειρωνεία; Ο επικουρικός καρδιολόγος που έχασε τη ζωή του από αιφνίδιο θάνατο και άλλοι 4 νοσηλευτές και εργάτες είναι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα πρόθυρα της απόλυσης. «Οι 3 εργάτες συμβασιούχοι έπαθαν το έμφραγμα εν ώρα υπηρεσίας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι συνάδελφοι παλέψαμε γενναία και σώθηκαν», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Σιώρας: «Εσείς που κυβερνήσατε και κυβερνάτε, αφήστε στην άκρη τις υποκρισίες και τα παχιά ανέξοδα λόγια για τον “ηρωισμό” των υγειονομικών. Ξέρετε την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια. Για την ακρίβεια, εσείς τη νομοθετήσατε, εσείς την εφαρμόζετε, εσείς υπογράφετε την καταδίκη μας».

Και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

● Φέρατε μόνιμο προσωπικό (πάνω από 800 λείπουν, από όλους τους κλάδους);

● Πήρατε μέτρα να σταματήσετε το αίσχος της επαναλαμβανόμενης διπλοβάρδιας (πρωί-νύχτα/ απόγευμα-πρωί);

● Δώσατε τα οφειλόμενα ρεπό στους ειδικευόμενους και όλο το προσωπικό (περισσότερα από 17.000 τα ρεπό που οφείλονται και τελικά… «χάνονται»!); Δώσατε μήπως τις κανονικές άδειες; Ακόμη οφείλονται οι άδειες του 2018, «δεν βγαίνει το πρόγραμμα», λέτε συχνά.

● Πήρατε μέτρα για το αίσχος των ράντσων, για τις επικίνδυνες συνθήκες στην Ψυχιατρική, για τη βία ενάντια σε υγειονομικούς κ.λπ.; Πήρατε μέτρα υγείας και ασφάλειας σ’ αυτόν τον χώρο που βρίθει παραγόντων κινδύνου;

● Φέρατε μήπως γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας, μόνιμους, να ελέγχουν και να αποφασίζουν για τα απαραίτητα μέτρα όπως οι δικοί σας νόμοι υποχρεώνουν;

● Εντάξατε τους εργαζομένους των νοσοκομείων, που υπηρετούν σε άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στα ΒΑΕ;

● Υπακούσατε στις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων –που δήθεν τα έχετε περί πολλού– να αποκαταστήσετε τους μισθούς στα επίπεδα του 2012;

● Λειτουργήσατε νέες μονάδες, νέα χειρουργεία με ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό;


«Μπορούμε μέχρι αύριο να ρωτάμε», λέει ο Ηλίας Σιώρας και θυμίζει πως οι υγειονομικοί θα συμπορευτούν για άλλη μία φορά με τους πραγματικούς τους συμμάχους, τους ασθενείς. «Δεν υποχωρούμε», καταλήγει, «μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή»!

Η σκληρή αλήθεια σε αριθμούς

Μόνο τις τελευταίες 15-20 μέρες νοσηλεύτηκαν 8 εργαζόμενοι του νοσοκομείου με βαριές παθήσεις:

● 4 οξέα εμφράγματα (3 εργάτες, 1 γιατρός)
● 1 βαριά καρδιακή ανεπάρκεια (εργάτης)
● 1 εγκεφαλική αιμορραγία (νοσηλεύτρια)
● 1 με λέμφωμα (νοσηλεύτρια)
●1 ασταθής στηθάγχη (νοσηλευτής)

Ο Λάμπρος σε κώμα μετά από οξύ έμφραγμα


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. 12.30 το μεσημέρι. Ο Λάμπρος, 50 χρόνων, εργαζόμενος ως εργάτης στον «Ευαγγελισμό», σωριάζεται στην Αποθήκη Διαχείρισης Αναλώσιμων Υλικών, όπου εργάζεται. Οι συνάδελφοί του τον βρίσκουν πεσμένο και αναίσθητο. Αναζητούν βοήθεια.

Οι τραυματιοφορείς καθυστερούν κι έτσι φτιάχνουν μόνοι τους ένα αυτοσχέδιο φορείο και τον μεταφέρουν σε Μονάδα του νοσοκομείου. Οξύ έμφραγμα διαγιγνώσκουν οι γιατροί που πέφτουν πάνω του. Επειτα από επίμονες προσπάθειες, επαναφέρουν την καρδιολογική του λειτουργία, αλλά όχι την επικοινωνία του με το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, ο Λάμπρος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, σε κώμα. Ο Λάμπρος με τη σύζυγό του, εργαζόμενη και εκείνη στο νοσοκομείο, περιμένουν το δεύτερο παιδί τους.

Τα παραπάνω περιέγραψε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γαμπρός του Λάμπρου, Θανάσης Φωλιάς. Ο Λάμπρος δεν είναι ο μόνος, μας λέει. Είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό που καταγράφεται στον ίδιο χώρο και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση του συναδέλφου του, Γιώργου, την ώρα της δουλειάς από την ίδια αιτία, ο οποίος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.

«Ο Λάμπρος γύριζε στο σπίτι εξουθενωμένος και φοβόταν ότι δεν θα αντέξει για πολύ να τα βγάλει πέρα με τόσο πολλή δουλειά», μας λέει και προσθέτει πως, πριν από έναν μήνα, είχε κάνει προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Ούτε στο παρελθόν είχε παρουσιάσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

«Ο χώρος όπου εργαζόταν ο γαμπρός μου, είναι ένας χώρος υπόγειος, που δεν γνωρίζω αν πληροί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας», μας αναφέρει. Η εργασία του, όπως και των υπόλοιπων εργατών, εξηγεί, είναι να κουβαλούν και να μεταφέρουν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου διάφορα αναλώσιμα υλικά, τα οποία είναι σε συσκευασίες πολλών κιλών, 100-200.

Στο τμήμα του Λάμπρου δε, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες του γίγαντα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εργάζονται τρεις άνδρες -οι δύο που υπέστησαν εμφράγματα και ένας τρίτος μεγάλης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου