Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Απλήρωτοι Για Τον Οκτώβρη Οι Εργαζόμενοι Της Εργολαβικής Εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ» Στο Θριάσιο Νοσοκομείο


Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ» στο Θριάσιο Νοσοκομείο είναι απλήρωτοι για τον Οκτώβρη, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ Θριάσιο, ζητώντας να πληρωθεί η μισθοδοσία του Οκτώβρη στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης εργασίας, με 5ήμερο, 8ωρο, των εργαζομένων στη σίτιση στα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τους όρους της προκήρυξης.


Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ Θριάσιο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν δεκάδες καθαριστές/καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Θριάσιο που είναι απλήρωτοι για τον Οκτώβρη, λόγω της συστηματικής καθυστέρηση πληρωμών από την εργολαβική εταιρεία "ΑΝΟΔΙΚΗ".

Ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου μας για να πληρωθούν τα ημερομίσθια του Ιούλη, Αυγούστου και Σεπτέμβρη και το επίδομα αδείας στους εργολαβικούς συναδέλφους.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι οι τριάντα εργαζόμενοι στη σίτιση υπέγραψαν, στις 30 Αυγούστου 2019, σύμβαση ετήσιας διάρκειας με το Νοσοκομείο Θριάσιο, αν και οι όροι της προκήρυξης (με αριθμ. Πρωτ. 11615/Φ 419) για την πρόσληψη τους, ανέφεραν ρητώς ότι η διάρκεια σύμβασης θα είναι "από την ημερομηνία υπογραφής της και για 24 μήνες".

Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας (με ημερ. 12 Σεπέμβρη 2019) για μονοετή διάρκεια των ατομικών συμβάσεων εργασίας και δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης από δύο έτη σε ένα.

Ζητάμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας, που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων με "γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος".

Αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ανάθεση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες οδηγεί μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς - πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ενώ και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αντί για την μονιμοποίηση των ήδη εργαζόμενων και την πρόσληψη όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών, έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

Το κριτήριο του "δημοσιονομικού οφέλους", χωρίς καμία αναφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στον ανταγωνισμό μεταξύ τους και με τις αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τη σύναψη συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
  • Να πληρωθεί η μισθοδοσία του Οκτώβρη στους συναδέλφους στην καθαριότητα.
  • Να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης εργασίας, με 5ήμερο, 8ωρο, των εργαζομένων στη σίτιση στα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τους όρους της προκήρυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στην Παναττική Στάση Εργασίας, την Τετάρτη 27 Νοέμβρη και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας και διεκδικούμε την οριστική ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων, την πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας, τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) και την πρόσληψη όσων επιπλέον μονίμων εργαζομένων χρειάζονται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών».

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου