Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ιδιωτικοποίηση Χειρουργείων, Προσλήψεις Με Το Σταγονόμετρο

  
 Αντώνης Καραβάς*

Να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία - Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

 

Προ­κλη­τι­κός εμ­φα­νί­στη­κε ο υπουρ­γός υγεί­ας Άδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης στη συ­γκέ­ντρω­ση που είχε ορ­γα­νώ­σει η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ για να μην απο­λυ­θούν οι κα­θα­ρί­στριες και άλλοι ερ­γα­ζό­με­νοι συμ­βα­σιού­χοι ορι­σμέ­νου χρό­νου(ΣΟΧ). Ο υπουρ­γός ανα­κοί­νω­σε ότι θα πα­ρα­μεί­νουν στις δου­λειές τους μέχρι τις 30 Ιου­νί­ου και έδωσε «πα­τρι­κές συμ­βου­λές» στους ερ­γα­ζό­με­νους που θα απο­λυ­θούν ορι­στι­κά, να κά­νουν «τις κα­λύ­τε­ρες επι­λο­γές για τη ζωή τους γιατί κά­πο­τε η δου­λειά στο νο­σο­κο­μείο θα τε­λειώ­σει» και «αν θέ­λουν να πα­ρα­μεί­νουν θα φρο­ντί­σει ο ίδιος να προ­σλη­φθούν από τους ερ­γο­λά­βους».

Αντί να ανα­τά­ξουν την τρα­γι­κή ει­κό­να κα­τάρ­ρευ­σης του ΕΣΥ και τις δρα­μα­τι­κές ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού με τα απο­γευ­μα­τι­νά ιδιω­τι­κά χει­ρουρ­γεία προ­χω­ρά­νε τά­χι­στα πλέον σε ΣΔΙΤ και ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις. 

Σύμ­φω­να με τις δη­λώ­σεις Γε­ωρ­γιά­δη ο ασθε­νής στα απο­γευ­μα­τι­νά ια­τρεία θα πλη­ρώ­νει απευ­θεί­ας από την τσέπη του το 30% του τι­μο­λο­γί­ου της επέμ­βα­σης που ορί­ζει ο τι­μο­κα­τά­λο­γος των κλει­στών ενο­ποι­η­μέ­νων νο­ση­λί­ων (ΚΕΝ)  και το υπό­λοι­πο 70%  θα τα κα­λύ­πτει ο ΕΟΠΠΥ δη­λα­δή από τις ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νων (οι οποί­ες πα­ρε­μπι­πτό­ντως ποτέ δεν ει­σπράτ­το­νται από τα νο­σο­κο­μεία).

Έτσι για μια με­σαία σε βα­ρύ­τη­τα επέμ­βα­ση ο ασθε­νής θα εκ­βιά­ζε­ται να πλη­ρώ­νει 1500 ευρώ για να κάνει πιο γρή­γο­ρα το χει­ρουρ­γείο του. 

Ακόμα χει­ρό­τε­ρα λόγω των κλει­στών χει­ρουρ­γι­κών αι­θου­σών λόγω ελ­λεί­ψε­ων κυ­ρί­ως νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού η ιδιω­τι­κή απο­γευ­μα­τι­νή λει­τουρ­γία των χει­ρουρ­γεί­ων θα γίνει σε βάρος της πρω­ι­νής δω­ρε­άν λει­τουρ­γί­ας.

Ο ίδιος ο Γε­ωρ­γιά­δης δεν δι­στά­ζει να δη­λώ­νει ότι με αυτό τον τρόπο  γί­νε­ται νό­μι­μο το φα­κε­λά­κι γιατί δεν υπάρ­χουν λεφτά για αυ­ξή­σεις στους μι­σθούς αλλά την ίδια ώρα δί­νουν τε­ρά­στια ποσά για πο­λε­μι­κές δα­πά­νες όπως η συμ­φω­νία 8,6 δις για τα F-35 με ένα μέρος από τα οποία θα μπο­ρού­σαν να ικα­νο­ποι­η­θούν τα αι­τή­μα­τα των υγειο­νο­μι­κών για δι­πα­λα­σια­σμό των δα­πα­νών για την υγεία-για δι­πλα­σια­σμό του μό­νι­μου προ­σω­πι­κού-για δι­πλα­σια­σμό των μι­σθών.

Όσο για τις ελά­χι­στες 1200 προ­σλή­ψεις που είχε υπο­σχε­θεί άμεσα ο Χρυ­σο­χοί­δης ο Γε­ωρ­γιά­δης δή­λω­σε ότι θα γί­νουν σε ...τρεις δό­σεις ως το τέλος του χρό­νου δη­λα­δή θα τις πε­τσο­κό­ψουν ακόμα κι αυτές.

Αυτή η πο­λι­τι­κή πρέ­πει να ανα­τρα­πεί! Οι αγω­νι­στι­κές δυ­νά­μεις στα νο­σο­κο­μεία θα πρέ­πει άμεσα να πά­ρουν πρω­το­βου­λί­ες για να πιέ­σουν ομο­σπον­δί­ες και  σω­μα­τεία στην υγεία, μέσα από ένα γύρο γε­νι­κών συ­νε­λεύ­σε­ων, να απο­φα­σί­σουν ένα πρό­γραμ­μα απερ­για­κής κλι­μά­κω­σης κη­ρύσ­σο­ντας νέα απερ­γία στις 28 Φλε­βά­ρη μαζί με το ΕΚΑ και συ­ντο­νι­σμού με το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα και τις αγρο­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις. 

*Για­τρός

**Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου