Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Συγκέντρωση Έξω Από Το Υπ. Υγείας Ενάντια Στις Απολύσεις Συμβασιούχων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται αυτή την ώρα από εργαζόμενους σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση καθώς και από υγειονομικούς των νοσοκομείων, ενάντια στις απολύσεις που τους ανακοινώνει η κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Κεντρική διεκδίκηση είναι με ευθύνη της κυβέρνησης να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

 

Σημειώνεται ότι πάνω από 6.000 είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, οι οποίοι είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση και σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, καθώς το υπουργείο σκοπεύει να παραδώσει τις παραπάνω υπηρεσίες σε εργολάβους.

 Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σωματεία και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν» «Άγιος Σάββας», «Έλενα Βενιζέλου», ΨΝΑ Δαφνί και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο. Επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Παραβρίσκεται επίσης και το Κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής.

Την οργή των συγκεντρωμένων προκάλεσε η εμφάνιση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στο βήμα της συγκέντρωσης, ο οποίος προκειμένου να «γυαλίσει» την κυβερνητική εικόνα θέλησε να πάρει τον λόγο.

Πάρτε πίσω τις απολύσεις, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ήταν τα συνθήματα που υποδέχτηκαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποχωρήσει εν μέσω αποδοκιμασιών.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος δεν περισσεύει. Ζητάμε όλοι οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στη δουλειά, εδώ και τώρα μόνιμοι.

Ενώ ο Θωμάς Δημουλάς, εκ μέρους της διοίκησης του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, επισήμανε ότι υπάρχει μια πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι έχουν ένα όπλο, την αλληλεγγύη τους και την οργάνωση της πάλης τους. Ένα όπλο που όσο και αν προσπαθούν να το χειραγωγήσουν καλλιεργώντας τον φόβο και την τρομοκρατία στους εργαζόμενους, τόσο δυναμώνει τη δική μας πάλη στο να οργανώνουμε μάχες, απεργίες και αγώνες για να συνειδητοποιούν ότι δεν είμαστε μονάδα αλλά είμαστε πολλοί.

Η Μαίρη Μαρκοπούλου, εκ μέρους του Συνδικάτου Καθαριστριών Αττικής, εξέφρασε την
αλληλεγγύη στους εργαζόμενους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όπως είπε, μετά από παρατάσεις 3,5 χρόνων είναι και πάλι αντιμέτωποι με την ανεργία. Αυτές οι παρατάσεις δεν οφείλονται στην καλή καρδιά των διοικήσεων και του υπουργείου, αλλά στην άρνηση των εργολάβων να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Τόνισε την ανάγκη η καθαριότητα των δημοσίων νοσοκομείων να γίνεται από εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας. Και απεύθυνε κάλεσμα για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννακός, σημείωσε ότι από 1 Φλεβάρη ξεκινά η απόλυση 6.000 συμβασιούχων σε φύλαξη, εστίαση, καθαριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός υγείας, που νωρίτερα επιχείρησε ανεπιτυχώς να πάρει τον λόγο στην συγκέντρωση προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις αποπροσανατολισμού μπροστά στις κάμερες, εδώ και δυόμιση ώρες έχει την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σε αναμονή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης.

Τον λόγο πήραν επίσης καθαρίστριες από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» που  επισήμαναν ότι «σήμερα λάβαμε με  email την απόλυσή μας. Δεν θέλω να ακούσω από τον υπουργό πόσο κοστίζει. Θέλω δουλειά με δικαίωμα».

Άλλη από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» είπε: «Είμαι απολυμένη από χθες. Φάγαμε τον  Covid, τότε μας χειροκροτούσαν, τώρα μας πετάνε έξω».

Από το ΠΓΝ Πάτρας καθαρίστρια σημείωσε «την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι εργαζόμενοι για να τους σταματήσουμε».

Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με το ΓΛΚ, δόθηκαν 4,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις είναι μερικά απ' όσα ανέφεραν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων από διάφορα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. 

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου