Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

SOS Από Τα Χανιά : Με Έναν Γιατρό Λειτουργεί Η Ψυχιατρική Κλινική Στο Νοσοκομείο Της Πόλης

Οριακά απάνθρωπες καταστάσεις βιώνουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων καθώς έχει απομείνει μόνο ο διευθυντής ως ειδικευμένος ψυχίατρος για να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τους ασθενείς ολόκληρου του Νομού και όμορων περιοχών.

Mάλιστα, όπως γράφουν τα haniotika-nea.gr, ο ίδιος είναι αναγκασμένος να εφημερεύει όλες τις ημέρες τον Ιανουάριο αφού ο δεύτερος ψυχίατρος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια έως το τέλος του μήνα.

 

Κι όλα αυτά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία νέας πτέρυγας για την Ψυχιατρική Κλινική μέσα από το κληροδότημα Μαλινάκη, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ποιος και πώς θα λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με δεδομένη την υποστελέχωση που υπάρχει.

«Εμείς ήμασταν 3 άτομα, αλλά έφυγε ο ένας που ήταν επικουρικός κι ο άλλος συνάδελφος αρρώστησε και θα λείψει έως το τέλος του μήνα. Έτσι έχω μείνει μόνος μου στην Κλινική και είμαι συνέχεια εδώ», εξήγησε, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, ψυχίατρος, Γιώργος Γουλιέλμος και πρόσθεσε ότι ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος καθώς πέραν από τους σταθερούς ασθενείς, υπάρχουν πολλά έκτακτα περιστατικά (εισαγγελικές παραγγελίες κ.λπ.) που χρήζουν αντιμετώπισης.

«Σε περίπτωση δηλαδή που πάθω κάτι τι θα συμβεί αλήθεια με την Κλινική;», αναρωτήθηκε ο κ. Γουλιέλμος και συμπλήρωσε ότι η πλειονότητα των ψυχικά πάσχοντων που απευθύνονται στο Νοσοκομείο, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό κόστος της εξω-νοσοκομειακής ψυχιατρικής φροντίδας. Τόνισε δε ότι ήδη εδώ και δύο μήνες έχει ενημερώσει τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τη συρρίκνωση του ιατρικού δυναμικού, η οποία ήρθε να προστεθεί στην μεγάλη -χρόνια- έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση το Υπουργείου Υγείας, η 7η ΥΠΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σημειώνεται ότι διαγωνισμοί που έγιναν κατά το παρελθόν για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού κηρύχθηκαν άγονοι και το πρόβλημα αντιμετωπίζονταν περιστασιακά με γιατρούς που αμείβονταν με δελτία παροχής υπηρεσιών.

«Όμως αυτό δεν είναι ψυχιατρική φροντίδα. Στην ψυχιατρική χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια. Χρειάζεται να υπάρχει μια σταθερή σχέση γιατρού και ασθενή», υπογράμμισε ο κ. Γουλιέλμος, ενώ σχετικά με τους άγονους διαγωνισμούς εξήγησε ότι για έναν νέο γιατρό που θα έρθει στα Χανιά από άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι αδύνατον να σηκώσει το βάρος του υψηλού κόστους ζωής των Χανίων με τον μισθό ενός νεοδιορισμένου. Μάλιστα, δύο επικουρικοί γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής πρόσφατα ενώ μπορούσαν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους με το ΕΣΥ αυτοί αρνήθηκαν, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία και των χαμηλών απολαβών των γιατρών του Δημοσίου.

Καθυστερεί το υπουργείο

Υπάρχει όμως και περίπτωση προκήρυξης θέσης μόνιμου ψυχιάτρου, που παρότι καλύφθηκε και η γιατρός εντάχθηκε από αρχές Νοεμβρίου στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου Χανίων, δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα αφού το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, προκειμένου η γιατρός να συνεχίσει να καλύπτει ανάγκες νοσοκομείου του… Ηρακλείου.
Το γεγονός αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ν. Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος κάνοντας λόγο για «κοροϊδία» από μέρους του Υπουργείου Υγείας.

«Από τη Διοίκηση αλλά και τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου Χανίων έχουν γίνει εγκαίρως ενέργειες για μια στοιχειώδη στελέχωση αλλά έχουν πέσει στο κενό γιατί το Υπουργείο “πετάει χαρταετό”!», τόνισε και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα υπάρχουν δύο επικουρικοί γιατροί που κωλυσιεργεί, τώρα και δύο μήνες, η έγκριση πρόσληψής τους από το Υπουργείο.

«Ζητάμε την άμεση, στοιχειώδη στελέχωση της Κλινικής», τόνισε ενώ κατήγγειλε το Υπουργείο Υγείας για «αναισθησία», υπογραμμίζοντας πως αυτό που συμβαίνει «είναι άδικο και για τον πληθυσμό και για όλους μας».

Πηγή : news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου