Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Κινητοποίηση Στην Περιφέρεια Ηπείρου Στις 14 Γενάρη Για Την Ψυχική Υγεία Και Την Απεξάρτηση

Κινητοποίηση την Κυριακή 14 Γενάρη στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνουν Σωματεία και φορείς ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης.

Σε ψήφισμά τους σωματεία και φορείς στα Ιωάννινα, εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.).που πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το ψήφισμα υπογράφουν:

 

Εργατικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, εργαζόμενοι, ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, Εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδια», Διοικητικό Συμβούλιο Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδια», Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, Ένωση Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ιωαννίνων, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων, Σωματείο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Εργαζομένων Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Ιωαννίνων, Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση Χητος ΑΒΕΕ, Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου και Νήσου Κέρκυρας, Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Ιωαννίνων, Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ, Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών ΟΤΕ, Σωματείο Εργαζομένων στην Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου “Δωδώνη Α.Ε.”, Σωματείο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Ηπείρου – Κέρκυρας, Σωματείο Προσωπικού ΔΕΥΑΙ, Σύλλογος Σχολικών Τροχονόμων Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Σωματείο Μουσικών Ν. Ιωαννίνων «Η Αλληλοβοήθεια», Πανελλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Γερμανός, Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Σωματείο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηπείρου – Λευκάδας, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας, Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας, Ένωση Γονέων Ιωαννίνων, Ομοσπονδία Γονέων Ηπείρου, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωαννίνων, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ιωαννίνων, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων (Μελος ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»Ιωαννίνων, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων.

Το ψήφισμα

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές, τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση και όλο το λαό των Ιωαννίνων, να παλέψουν για την απόσυρσή του. Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να διορθωθεί γιατί παγιώνει και επίσημα, τις χειρότερες αντιλήψεις και πολιτικές των τελευταίων χρόνων γύρω από την πρόληψη και την απεξάρτηση.

Το απορρίπτουμε γιατί οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Παγιώνει τη λογική ότι οι εξαρτήσεις είναι ιατρικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα και ότι στόχος των υπηρεσιών είναι η «μείωσης της βλάβης» από την τοξικοεξάρτηση και όχι η πραγματική ολοκληρωμένη απεξάρτηση Σε αυτή τη βάση το νομοσχέδιο επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση». Στρώνει έτσι το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και συνολικά των εξαρτήσεων.

Στη παραπάνω κατεύθυνση το νομοσχέδιο:

  • οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως του ΚΕΘΕΑ και σε αλλοίωση του εκάστοτε ιδιαίτερου θεραπευτικού τους χαρακτήρα, μέσω της ενοποίησής τους σε έναν τομέα και κυρίως, μέσω της συνέργειάς τους με τους φορείς μείωσης βλάβης και υποκατάστασης, οι οποίοι σήμερα υπερτερούν συντριπτικά. Πουθενά στις διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν αναφέρεται η ολόπλευρη ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων. Η απεξάρτηση θα γίνει μία «ατομική επιλογή» του εξαρτημένου πλάι στην κυρίαρχη υποκατάσταση, αντί να επιλέγεται με επιστημονικά κριτήρια.

  • Καταργεί τα Κέντρα Πρόληψης όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» από εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και αφήνει στον αέρα εργαζόμενους και δομές.

  • Γενικεύει τη λειτουργία των δομών πρόληψης και απεξάρτησης με λογικές κόστους/οφέλους «τραβώντας» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιες δομές απεξάρτησης, όπως είναι και το detox στο ΓΠΝ «Χατζηκώστα» μετατρέποντάς τες σε ΝΠΙΔ. Αποσπά την κοινωνική επανένταξη από το θεραπευτικό της πλαίσιο, ενώ επιτρέπει σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς (ως ισάξιους εγκεκριμένους) να κερδοφορούν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη και πόνο.

  • Παγιώνει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και την άμεση ευθύνη προσφοράς υπηρεσιών, οδηγεί σε επιζήμιες αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα των θεραπευτών, με ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζόμενων, εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο και την σταθερή θεραπευτική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου..

  • Επισημοποιεί αντιεπιστημονικές έννοιες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση», ως βάση για αντιεπιστημονικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εξυπηρετούν μόνο την λογική κόστους/οφέλους.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι υπόθεση όλων μας

Διεκδικούμε:

  • Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές ανάγκες και τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές.

  • Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.

  • Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή και φιλοσοφία θεραπείας-απεξάρτησης.

  • Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.

  • Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και στις άλλες δομές.

  • Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.

  • Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.

Δυναμώνουμε την πάλη συνολικά για Δημόσιες δωρεάν δομές πρόληψης και απεξάρτησης.

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου