Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ : Σε Πλήρη Κατάρρευση Το ΕΣΥ - Δραματική Η Κατάσταση Στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία - Κατάρρευση Ψευδοροφής Στην Ψυχιατρική Κλινική Του Ευαγγελισμού

 


Ερώτηση
Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε πλήρη κατάρρευση το ΕΣΥ: Δραματική η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία - Κατάρρευση ψευδοροφής στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού»



Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μπορεί επιεικώς να χαρακτηριστεί ως τραγική και επικίνδυνη. Κάθε μέρα κι ένα νέο συμβάν έρχεται να αναδείξει την κατάρρευσή του, που έχει μία και μόνη αιτία: την αδιαφορία της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας και τη μετατροπή του σε ιδιωτικό, εις βάρος της κοινωνίας και κυρίως των πιο αδύναμων μελών της. Οι ασθενείς και το προσωπικό βρίσκονται στο έλεος της τύχης, με το σύστημα να στέκεται στοιχειωδώς όρθιο από τον πατριωτισμό γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων.
Τελευταία επεισόδια αυτής της επιτηδευμένης εγκατάλειψης είναι το περιστατικό με τον 14χρονο από την Άρτα που λιποθύμησε στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ενώ έλεγε τα κάλαντα και άλλαξε τέσσερα (4) νοσοκομεία μέχρι να νοσηλευθεί σε Μ.Ε.Θ., καθώς και οι εικόνες ντροπής από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με την κατάρρευση, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023, τμήματος της ψευδοροφής, το οποίο μαζί με καυτό νερό λόγω διαρροής στους σωλήνες θέρμανσης έπεσε πάνω στα ράντζα. Ευτυχώς για τους ασθενείς που νοσηλεύονται -αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί αυτό το ρήμα- σε αυτά, ήταν η ώρα που βρίσκονταν στην τραπεζαρία.
Όσον αφορά στο πρώτο περιστατικό και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ο 14χρονος που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάστηκε να διακομισθεί διαδοχικά σε τέσσερα νοσοκομεία Άρτας, Χατζηκώστα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τέλος στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Έπρεπε δηλαδή να κάνει το γύρο της Ελλάδας, εξαιτίας της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων στην Ήπειρο, για να φτάσει τελικά στην Αθήνα. Φαινόμενα που πέρα από το μείζον, που είναι η βελτίωση της υγείας του 14χρονου παιδιού, καταδεικνύουν την υγειονομική εγκατάλειψη της περιφέρειας και των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές που υπάρχουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.
Επιπλέον, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. αλλά και διαπιστώνεται ακόμη και από τον πιο καλόπιστο παρατηρητή, είναι ανάγκη τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές να ενισχυθούν από προσωπικό – ένας λόγος παραπάνω τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός λόγω της έξαρσης των ιώσεων (γρίπη- covid-19 - αναπνευστικού ιοί). Ταυτόχρονα, καλείται η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ να αναγκάσουν τους ιδιώτες παιδιάτρους να συνδράμουν τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων.
Στην δεύτερη περίπτωση οι εργαζόμενοι (ΕΣΑΚ) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καταγγέλλουν ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο που έγιναν τα εγκαίνια των φρεσκοβαμμένων τοίχων, η οροφή κατέρρευσε και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των ασθενών και του προσωπικού που διέρχεται από τους διαδρόμους, ενώ πλημμύρισαν τα γραφεία των νοσηλευτών, κοινόχρηστοι χώροι και θάλαμοι νοσηλείας. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αργοπορία της διοίκησης να διενεργήσει αυτοψία στον χώρο.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι εγκαλούν τη διοίκηση ότι «ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μαγνητικές κάρτες και κάμερες παρακολούθησης εντείνοντας τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την ουσιαστική ανακαίνιση και συντήρηση των υποδομών του νοσοκομείου ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού και η νοσηλεία των ασθενών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες είχε υπάρξει καταγγελία από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού» σχετικά με τον τρόπο που η διοίκηση διαχειρίζεται τον μεγάλο όγκο των ασθενών που συρρέουν στο εν λόγω νοσοκομείο, στέλνοντάς τους σε άλλα νοσοκομεία, δήθεν για να μην υπάρχουν ράντζα, χωρίς να κάνει τίποτε για τις υποδομές συνολικά, όπως το «να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων κλινών για νοσηλεία των ψυχικά ασθενών καθώς και ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων δομών στην κοινότητα (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης)».
Επειδή, δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των παιδιών και όλων των ασθενών.
Επειδή, οι ανάγκες για ΜΕΘ και προσωπικό είναι πραγματικές, πολλές και αδήριτες,
Επειδή, η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει καταστεί επικίνδυνη για τους ασθενείς, τις οικείους τους και το προσωπικό.
Επειδή, οι καταστάσεις και οι εικόνες αυτές δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που έχει στον επίκεντρό του τον άνθρωπο.
Επειδή, όλα αυτά τα φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα και επαναλαμβάνονται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Θα προβεί στις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις ούτως ώστε τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να έχουν τις δικές τους ΜΕΘ με τις απαιτούμενες κλίνες;
2. Θα ενισχύει η Πολιτεία τα παιδιατρικά νοσοκομεία με προσωπικό, ώστε να διαφυλάσσεται η ορθή λειτουργία τους, όπως προβλέπεται από τον νόμο και τις προδιαγραφές;
3. Θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ούτως ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»;
4. Θα συμπεριλάβει στο πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία πρόνοια για πραγματική μεταρρύθμιση με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ρένα
Ηλιόπουλος Όθων
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Τζάκρη Θεοδώρα
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου