Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινητοποίηση Την Κυριακή Για Την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων Με Αναπηρία

Κινητοποίηση την Κυριακή 3 Δεκέμβρη διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην έδρα της διοίκησης ΥΠΕ Μακεδονίας (Αριστοτέλους 16). 

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν:

 

«Την ώρα που το κράτος και η κυβέρνηση θα βγουν να "τιμήσουν" αυτή τη μέρα επιδεικνύοντας το προσωπείο της πρόνοιας, της μέριμνας για ισότιμη μεταχείριση και προσβασιμότητα για κάθε ΑμεΑ, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ξέρουμε τι έχει συμβεί από την προηγούμενη φορά που "τίμησαν" αυτή τη μέρα, το χρονικό είναι πλούσιο.

Είναι ακόμα νωπή η είδηση για το θάνατο ενός ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα σωματεία και οι φορείς της πόλης χρόνια τώρα καταγγέλλουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω δομή φροντίδας ΑμεΑ.  Δεν θα έπρεπε να φτάνουμε σε τέτοια τραγικά γεγονότα για να συνειδητοποιηθεί ότι δεν μπορούν να στοιβάζονται μαζί έως και 80 άτομα με διαφορετικής φύσης πολλαπλές αναπηρίες και μαζί με την ακραία υποστελέχωση (1 φροντιστής ανά 8 ωφελούμενους) οδηγούμαστε σε αυτά τα δολοφονικά αποτελέσματα.

Λίγο καιρό μετά, έρχεται απόφαση από τον ΕΦΚΑ ότι 23χρονος φοιτητής με 81% αναπηρία δεν δικαιούται πλέον επίδομα. Μάλλον έγινε καλά και δεν το κατάλαβε. Οπότε πρέπει να επιστρέψει περίπου 30.000 ευρώ που άδικα πήρε.

Κι ενώ οι ανάγκες για χώρους φροντίδας και απασχόλησης ΑμεΑ γιγαντώνονται, ΚΔΑΠ-μεΑ της πόλης κλείνει λόγω ακαταλληλότητας και αφήνει στη μοίρα τους πάνω από 30 ωφελούμενους. Άλλη μία φορά που τα σωματεία και οι φορείς της πόλης είχαν καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν διεκδικώντας τη συνολική αναβάθμιση των παροχών και υπηρεσιών για ΑμεΑ.

Μέσα στο καλοκαίρι, η Εθνική Τράπεζα βγάζει προς πώληση το μερίδιο της στο κεντρικό κτήριο της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης (Παράρτημα ΚΕΑΤ). Κτήριο που στεγάζει το μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στην Β. Ελλάδα. Η άμεση απάντηση των σωματείων εργαζομένων και ΑμεΑ της πόλης, με καταγγελίες και κινητοποιήσεις τους έκανε βούκινο. Η αγγελία αποσύρθηκε και το θέμα έφτασε στη Βουλή, με δέσμευση για παραχώρηση του κτιρίου από την ΕΤ.

Στο ίδιο διάστημα, οι ΑμεΑ και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση των κατασκηνώσεων ΑμεΑ που όλο και λιγοστεύουν ενώ οι συνοδοί δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο. 15 μέρες δουλειάς, 24 ώρες το 24ωρο, για 250 ευρώ και άνθρωποι με τεράστια ποικιλία αναπηριών και αντίστοιχες ανάγκες φροντίδας. Οπότε οι οικογένειες καλούνται εμμέσως πλην σαφώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να "δώσουν κάτι παραπάνω για να βρεθεί συνοδός για το παιδί, μην κλειστεί στο σπίτι όλο το καλοκαίρι".

Τέλος, ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από το πιο πρόσφατο απάνθρωπο περιστατικό. Για ακόμη μια φορά πετάξανε στον δρόμο τον 82χρονο συνταξιούχο από το σπίτι του στα Φλογητά Χαλκιδικής. Η επιχείρηση βίαιης έξωσης έγινε με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι χώροι του σπιτιού άδειασαν άρον άρον και τα προσωπικά αντικείμενα του ηλικιωμένου ανάπηρου στοιβάχτηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι. Σαν επιστέγασμα της άριστης δουλειάς τους, οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ που επιστρατεύτηκαν, ξήλωσαν τη ράμπα έξω από το σπίτι ώστε να μην μπορεί ο άνθρωπος να μπει με το αμαξίδιό του.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι κριτήριο των αποφάσεων του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης, είναι το κόστος και όχι η κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ. Αυτό είναι το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο του αστικού κράτους και τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης για τα αναπηρικά επιδόματα και συνολικά για όλες τις υπηρεσίες Πρόνοιας.

Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και ξέρουμε ότι η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, καύσιμα κλπ.), η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και οι παροχές που δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο έχουν επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων και του λαού, πόσο μάλλον των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Ζούμε καθημερινά την "Ελλάδα 2.0" που μετασχηματίζεται ψηφιακά και καινοτομεί και μπορούμε να δούμε καθαρά για ποιον δουλεύει αυτό το κράτος και ότι η αποτελεσματικότητά του είναι κατ’ επιλογή. Το κράτος και οι θεσμοί του απέδειξαν επανειλημμένα τον ρόλο και τον χαρακτήρα τους σε πυρκαγιές, πλημμύρες, στο ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών ακόμη και ανθρώπων με αναπηρίες.

Έχουμε, όμως, αποδείξει κι εμείς ότι ο οργανωμένος, μαζικός αγώνας, μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων, τους μαζικούς φορείς (Σύλλογοι Γυναικών, Γονέων, Φοιτητών) μπορεί να έχει αποτελέσματα και κατακτήσεις. Όταν συσπειρωνόμαστε ενάντια στην αδικία, παίρνουμε τη δύναμη να τη νικήσουμε.

Δεν σταματάμε τον αγώνα. Η 3η Δεκέμβρη είναι μια υπενθύμιση ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε και πρέπει να ζούμε καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα. Διεκδικούμε:

  • Κλαδική σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους χώρους που έχει κοπεί. 
  • Για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς. 
  • Για πραγματικά ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή. 
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης. 
  • Καμία πληρωμή για εξετάσεις και θεραπείες είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Δωρεάν παροχή αναλώσιμων υλικών για κάθε ανασφάλιστο πάσχοντα. 
  • Δωρεάν σε όλα τους ΑμεΑ, όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα και προθέσεις, αναγκαία για την εκπαίδευση, την αποκατάσταση, την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου