Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

«Δρομοκαΐτειο» : Εκτεταμένα Εγκαύματα Σε Δεμένο Ασθενή

 

Ο σοβαρός τραυματισμός 23χρονου αναδεικνύει ξανά, εν έτει 2023, τις δραματικές συνέπειες από την επικράτηση της κατασταλτικής ψυχιατρικής και της μηχανικής καθήλωσης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, με εκτεταμένα τραύματα από εγκαύματα, οδηγήθηκε ένας άνθρωπος 23 ετών, που έφτασε πριν από λίγες μέρες στην εφημερία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» και καθηλώθηκε μηχανικά στο κρεβάτι εν έτει 2023.



Σύμφωνα με όσα είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο ΨΝΑ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη αλλά βελτιωμένη κατάσταση. Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ο νεαρός άνδρας ήταν δεμένος στα χέρια και στα πόδια κατόπιν ιατρικής εντολής και πήρε φωτιά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, όταν άλλος ασθενής τού έδωσε ένα αναμμένο τσιγάρο για να καπνίσει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει τη μεγάλη προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού να σώσει τον 23χρονο και το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, εξαιτίας της οποίας στην εφημερία εκείνης της ημέρας στο «Δρομοκαΐτειο» υπήρχαν για 35 ασθενείς μόνο δύο νοσηλευτές, ο ένας εκ των οποίων έσπευσε να σβήσει τις φλόγες, υπέστη εγκαύματα και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ο σοβαρός τραυματισμός του νεαρού ασθενούς αναδεικνύει ακόμα μια φορά τις δραματικές συνέπειες από την επικράτηση της κατασταλτικής ψυχιατρικής και της μηχανικής καθήλωσης. Τριάντα πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του τμήματος «Αγιος Ισίδωρος» του «Δρομοκαΐτειου», όπου ασθενείς τελούσαν υπό τιμωρητικό εγκλεισμό, η κακοποιητική αυτή πρακτική συνεχίζει να εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο και σε άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, παρότι προκαλεί αναμφίβολα μεγάλο τραύμα στον ασθενή –που βιώνει την ούτως ή άλλως επώδυνη εμπειρία της ψυχιατρικής νοσηλείας– και δεν προσδίδει θεραπευτικό περιεχόμενο στην ψυχιατρική φροντίδα.

Μια πρακτική που έχει προβλεφθεί να επιβάλλεται μαζί με «τεχνικές αποκλιμάκωσης» ως έσχατη επιλογή μόνο εάν οι ασθενείς είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους, όμως έχει καταγγελθεί από συλλογικότητες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως η «εύκολη λύση», με αυθαίρετη συχνά χρήση σε βάρος ακούσια ή εκούσια νοσηλευόμενων, χωρίς να προκύπτει απαραίτητα το στοιχείο της επικινδυνότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανθρώπινες ζωές έχουν κινδυνεύσει σε ψυχιατρικές κλινικές. Τρεις ασθενείς πέθαναν από αναθυμιάσεις το 2015 στο Δαφνί, μετά την εκδήλωση φωτιάς. Ο ένας ήταν δεμένος με ιμάντες σε παγκάκι. Δεμένος στο κρεβάτι ήταν ασθενής του «Δρομοκαΐτειου», που κάηκε πριν από 16 χρόνια. Ακόμα ένας βρήκε τραγικό θάνατο από πυρκαγιά το 2013 σε ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Τρίπολης.

H διαχρονική απαξίωση των ψυχιατρικών κλινικών φάνηκε και στην περίοδο της πανδημίας. Μήνες αφότου είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, διαμένοντες στο «Δρομοκαΐτειο» και το «Δαφνί» έμεναν ανεμβολίαστοι, γιατί ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας δεν τους συμπεριελάμβανε. Είναι ακόμα περισσότερο εμφανής στο νέο νομοσχέδιο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας και, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην ψυχική υγεία και κονιορτοποιεί τον τομέα των εξαρτήσεων για τον οποίο δημιουργείται ιδιωτικός φορέας (βλ. «Ψυχιατρική “Μεταρρύθμιση” προς όφελος των ιδιωτών», «Εφ.Συν.», 19.11.2023).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου