Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πόλεμος Στη Γάζα Φέρνει Κρίση Στο Σύστημα Ψυχικής Περίθαλψης Στο Ισραήλ /// της Κ. Μάτσα

της Κατερίνας Μάτσα - Πηγή : Νέα Προοπτική

Σάλο έχει προκαλέσει στο χώρο της ψυχικής περίθαλψης στο Ισραήλ το έκτακτο, νεοφιλελεύθερης κοπής σχέδιο, της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπισθούν τα ψυχικά προβλήματα που προκαλεί ο χωρίς τέλος πόλεμος στους ίδιους τους Ισραηλινούς.

Όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaratez (26 Δεκεμβρίου 2023) το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρό κλονισμό της ψυχικής του υγείας που επιδεινώνεται μετά την 7η Οκτωβρίου και την έκρηξη του πολέμου. Χιλιάδες καταφεύγουν στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων και πολλοί νοσηλεύονται λόγω διαταραχών μετατραυματικού στρες και γενικότερων ψυχολογικών προβλημάτων σε συνθήκες πολέμου.


Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το επιδεινώνει. Θεσπίζει ένα νέο θεσμό «αρωγών ψυχικής υγείας» (mental health supporters), από απόφοιτους ψυχολογίας και κοινωνικής εργασίας που μόλις πήρανε πτυχίο ή φοιτητές με μόλις τρία χρόνια ιατρικών σπουδών, χωρίς δηλαδή καμιά πρακτική εμπειρία και με ελάχιστα θεωρητικά εφόδια. Οι “αρωγοί” θα κάνουν κάποιες έκτακτες συναντήσεις δια ζώσης και, κυρίως, διαδικτυακά με τους πάσχοντες, υπό την εποπτεία, υποτίθεται, κλινικών ψυχολόγων ή ψυχιάτρων.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, έχει ξεσηκωθεί σάλος από τους ειδικούς, αφού η αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση. Οποιαδήποτε πρόχειρη λύση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εκφράζεται επίσης η αντίθεση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας του δημόσιου τομέα στο μέτρο της δημιουργίας ενός νέου ρόλου στο χώρο της ψυχικής υγείας, προκειμένου να μην αυξηθούν οι μισθοί και το κόστος στο Δημόσιο. Ο υπουργός επικαλείται την έλλειψη ειδικών, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη 3.000 κλινικοί ψυχολόγοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς λόγω των χαμηλών μισθών στο Δημόσιο Σύστημα.

Καθώς το κράτος του Ισραήλ έχει προχωρήσει στην επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων -την μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στην ιστορία του- για να συνεχίσει την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και να σωθεί η ίδια η ακροδεξιά σιωνιστική κυβέρνηση του εγκληματία Νετανιάχου από την αναμενόμενη πτώση, συσσωρεύει δεινά, καταστροφές και οργή στα μετόπισθεν, μέσα στον ίδιο τον εβραϊκό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου