Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Κλέβουν Τα Αποθεματικά Των Νοσοκομείων, Κλείνουν Δομές Στα Νοσοκομεία

Κυβέρνηση οδοστρωτήρας γα τη δημόσια υγεία.

του Θοδωρή Πατσατζή

Με κυ­βερ­νη­τι­κή εντο­λή, την Πέμ­πτη 21/4, το υπουρ­γείο υγεί­ας έδωσε εντο­λή στις διοι­κή­σεις των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων να με­τα­φέ­ρουν άμεσα τα τα­μεια­κά τους δια­θέ­σι­μα στην Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δας. Με λίγα λόγια κά­λε­σε τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, σε μια χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο που σε πολλά νο­σο­κο­μεία λεί­πουν γάζες και γά­ντια, να δώ­σουν τα δια­θέ­σι­μά τους στον Στουρ­νά­ρα, ώστε να δια­σφα­λι­στούν οι δό­σεις τους χρέ­ους προς τους δα­νει­στές.

Η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα, που τόση προ­πα­γάν­δα κάνει τον τε­λευ­ταίο χρόνο για να μας πεί­σει ότι έχει βαλ­θεί να αντι­με­τω­πί­σει την αν­θρω­πι­στι­κή κρίση και την κα­τάρ­ρευ­ση στη δη­μό­σια υγεία λόγω των μνη­μο­νί­ων, απο­δει­κνύ­ει ότι κα­θό­λου δεν εν­δια­φέ­ρε­ται για το γε­γο­νός ότι κλι­νι­κές και άλλες δομές των νο­σο­κο­μεί­ων κλεί­νουν και ο κίν­δυ­νος να πε­θαί­νει μα­ζι­κά ο φτω­χό­κο­σμος λόγω ελ­λεί­ψε­ων σε υλικά, φάρ­μα­κα, νο­ση­λευ­τι­κό και ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό, είναι εδώ και φά­νη­κε το χει­μώ­να του 2015-2016, με την αύ­ξη­ση των θα­νά­των από τη γρίπη.

Η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων, όσο και το ότι εξα­κο­λου­θούν, παρά τις αντί­θε­τες δε­σμεύ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, να μην επα­να­λει­τουρ­γούν τα ερ­γα­στή­ρια και τα υπο­κα­τα­στή­μα­τα του ΠΕΔΥ (ΙΚΑ) που έκλει­σαν ο Βο­ρί­δης και ο Γε­ωρ­γιά­δης και βέ­βαια η κα­τάρ­ρευ­ση των ασφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων, οδη­γούν τον κόσμο σε ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα και κλι­νι­κές. Σε ιδιώ­τες που θη­σαυ­ρί­ζουν αδρά τόσο στις πλά­τες ασφα­λι­σμέ­νων και ανα­σφά­λι­στων, όσο και στις πλά­τες των ερ­γα­ζο­μέ­νων τους.

Ασκλη­πιείο

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το πα­ρά­δειγ­μα της τε­λευ­ταί­ας εβδο­μά­δας από το Ασκλη­πιείο. Ένα από τα με­γα­λύ­τε­ρα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία της Ατ­τι­κής και το μο­να­δι­κό στα νότια προ­ά­στια της Αθή­νας, που η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σή του οδή­γη­σε στην ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της Μο­νά­δας Τε­χνη­τού Νε­φρού. Η έλ­λει­ψη χρη­μα­το­δό­τη­σης δεν ση­μαί­νει μόνο ότι δεν υπάρ­χουν υλικά στα νο­σο­κο­μεία, αλλά ότι επί­σης δεν συ­ντη­ρού­νται και δεν επι­σκευά­ζο­νται όσο συχνά και γρή­γο­ρα θα έπρε­πε.

Η Μο­νά­δα Τε­χνη­τού Νε­φρού στο Ασκλη­πιείο ανέ­στει­λε τη λει­τουρ­γία της γιατί, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η διοί­κη­ση του νο­σο­κο­μεί­ου, ο αντα­γω­νι­σμός των εται­ρειών επι­σκευ­ής και συ­ντή­ρη­σης, σε και­ρούς μνη­μο­νια­κής επι­τή­ρη­σης και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, θέτει σε κίν­δυ­νο την ασφα­λή λει­τουρ­γία της Μο­νά­δας. Οι συ­νέ­πειες θα είναι τρα­γι­κές, καθώς οι νε­φρο­πα­θείς θα πρέ­πει κάθε δυο μέρες είτε να τρέ­χουν για αι­μο­κα­θάρ­σεις από δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο σε δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο, είτε θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν τους κλι­νι­κάρ­χες για να κά­νουν τη θε­ρα­πεία τους.

Όλα στους ιδιώ­τες

Οι με­γα­λο­κλι­νι­κάρ­χες και τα δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα είναι οι με­γά­λοι κερ­δι­σμέ­νοι από την κα­τάρ­ρευ­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας. Δεν είναι μόνο η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των νο­σο­κο­μεί­ων άλ­λω­στε και το κλεί­σι­μο δομών και κλι­νι­κών που τους ευ­νο­εί. Τους ευ­νο­ούν οι μνη­μο­νια­κοί νόμοι για το ερ­γα­σια­κό κα­θε­στώς, που τους επι­τρέ­πουν να απο­λύ­ουν αναί­τια κόσμο ή να μην πα­ρέ­χουν όλα τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα στους ερ­γα­ζό­με­νούς τους. Πρό­σφα­το πα­ρά­δειγ­μα είναι η από­λυ­ση ερ­γα­ζο­μέ­νου στη Βιο­κλι­νι­κή που ανή­κει στη Βιοϊ­α­τρι­κή.

Η από­λυ­ση απο­δει­κνύ­ει πόσο λίγο εν­δια­φέ­ρει τους με­γα­λο­ερ­γο­δό­τες των ιδιω­τι­κών δια­γνω­στι­κών κέ­ντρων και κλι­νι­κών η δη­μό­σια υγεία και η υγεία ακόμη και των δικών τους ερ­γα­ζο­μέ­νων. Ο ερ­γα­ζό­με­νος απο­λύ­θη­κε για να τρο­μο­κρα­τη­θούν οι υπό­λοι­ποι ερ­γα­ζό­με­νοι της Βιο­κλι­νι­κής, καθώς τόλ­μη­σε να απαι­τή­σει να του διε­νερ­γη­θούν ια­τρι­κές εξε­τά­σεις για έλεγ­χο λόγω πι­θα­νό­τη­τας μό­λυν­σης από με­τα­δι­δό­με­νη ασθέ­νεια. Ο κίν­δυ­νος αυτός οφεί­λε­ται σε έλ­λει­ψη του απα­ραί­τη­του χει­ρουρ­γι­κού εξο­πλι­σμού.

Δι­καιο­λο­γού­νται τέ­τοια δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα να έχουν ελ­λεί­ψεις σε ζη­τή­μα­τα υγιει­νής και ασφά­λειας των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των χρη­στών υγεί­ας; Ξε­κά­θα­ρα όχι, όταν μια απλή αι­μα­το­λο­γι­κή εξέ­τα­ση για την έλ­λει­ψη βι­τα­μί­νης D στη Βιοϊ­α­τρι­κή (την εξέ­τα­ση δεν την κα­λύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ) κο­στί­ζει 33 ευρώ. Οι με­γα­λο­κλι­νι­κάρ­χες θη­σαυ­ρί­ζουν, αλλά αδια­φο­ρούν για την υγεία μας.

Και η κυ­βέρ­νη­ση, που θα είχε πρω­ταρ­χι­κό της μέ­λη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση της αν­θρω­πι­στι­κής κρί­σης, κλεί­νει τα μάτια και συμ­βάλ­λει μά­λι­στα στο να θη­σαυ­ρί­σουν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο. Στα τέλη Ιούνη, ίσως και νω­ρί­τε­ρα λόγω της έλ­λει­ψης χρη­μά­των, τα ια­τρεία όσων ΠΕΔΥ (ΙΚΑ) λει­τουρ­γούν σε χώ­ρους που ενοι­κιά­ζο­νται από ιδιώ­τες, είτε θα με­τα­φερ­θούν σε άλλα υπο­κα­τα­στή­μα­τα του ΠΕΔΥ, είτε θα κλεί­σουν.

ΠΕΔΥ Αγίου Ιε­ρό­θε­ου

Το πα­ρά­δειγ­μα του ΠΕΔΥ Αγίου Ιε­ρό­θε­ου στο Πε­ρι­στέ­ρι μαρ­τυ­ρά το πόσο δεν νοιά­ζε­ται η κυ­βέρ­νη­ση αυτή για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τους συ­ντα­ξιού­χους. Στο Πε­ρι­στέ­ρι, μια πόλη με 250.000 κα­τοί­κους, μέχρι το νόμο της ΝΔ για τον ΕΟΠΥΥ, λει­τουρ­γού­σαν 5 υπο­κα­τα­στή­μα­τα ΙΚΑ. Τώρα λει­τουρ­γούν 2. Αυτό του Αγίου Ιε­ρό­θε­ου και το κε­ντρι­κό του Πε­ρι­στε­ρί­ου.

Το υπο­κα­τά­στη­μα του Αγίου Ιε­ρό­θε­ου θα κλεί­σει και, σύμ­φω­να με την κυ­βέρ­νη­ση, θα με­τα­φερ­θεί μάλ­λον στο Κέ­ντρο Υγεί­ας Πε­ρι­στε­ρί­ου, που βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 10 πε­ρί­που χι­λιο­μέ­τρων από το ΠΕΔΥ Αγίου Ιε­ρό­θε­ου και δεν συν­δέ­ε­ται με δη­μο­τι­κή συ­γκοι­νω­νία. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση θα δια­σω­θεί του­λά­χι­στον το τμήμα Νε­ο­γνών, το μο­να­δι­κό αντί­στοι­χο του ΠΕΔΥ σε όλη τη Δυ­τι­κή Αθήνα.

Αν ισχύ­σει όμως το δεύ­τε­ρο σε­νά­ριο, η με­τα­φο­ρά δη­λα­δή των ια­τρεί­ων του στο ΠΕΔΥ Πε­τρού­πο­λης, τότε πέρα από το ότι δεν υπάρ­χει εύ­κο­λη με­τά­βα­ση με μέσα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς για τους 100.000 πε­ρί­που κά­τοι­κους της πε­ριο­χής, θα στα­μα­τή­σει και η λει­τουρ­γία του τμή­μα­τος νε­ο­γνών, καθώς στο ΠΕΔΥ Πε­τρού­πο­λης δεν υπάρ­χουν οι απαι­τού­με­νοι χώροι και υπο­δο­μές.

Ήδη η ΛΑΕ Πε­ρι­στε­ρί­ου προ­χώ­ρη­σε σε δρά­σεις ενη­μέ­ρω­σης των κα­τοί­κων της πε­ριο­χής και θα συ­νε­χί­σει τη δρα­στη­ριό­τη­τά της γι’ αυτό το θέμα. Ταυ­τό­χρο­να τη Δευ­τέ­ρα 18 Απρί­λη, συ­νά­ντη­ση με την ομο­σπον­δία των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, πραγ­μα­το­ποί­η­σε αντι­προ­σω­πεία της ΛΑΕ που την απο­τε­λού­σαν οι Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης, Δη­μή­τρης Στρα­τού­λης, Αντώ­νης Ντα­βα­νέ­λος και Θο­δω­ρής Μό­σχο­βος. Αυτή τη στιγ­μή μαζί με τη με­γά­λη μάχη του ασφα­λι­στι­κού χρειά­ζε­ται ένα ισχυ­ρό μέ­τω­πο με τους ερ­γα­ζό­με­νους στη δη­μό­σια υγεία, για να σώ­σου­με τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, τα ΠΕΔΥ που κιν­δυ­νεύ­ουν με κλεί­σι­μο, για να διεκ­δι­κή­σου­με να ξα­να­λει­τουρ­γή­σουν τα ΠΕΔΥ, τα ερ­γα­στή­ριά τους και τα νο­σο­κο­μεία που έχουν κλεί­σει, για να διεκ­δι­κή­σου­με πραγ­μα­τι­κά δη­μό­σια και δω­ρε­άν πρό­σβα­ση σε όλες τις βαθ­μί­δες υγεί­ας.

Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου