Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η Kαπιταλιστική Oικονομική Kρίση Eπιδεινώνει Tο Ήδη Μεγάλο Πρόβλημα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υπέρταση στις 17 Μάη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 1,5 εκατ. ασθενείς δεν είναι «ρυθμισμένοι», δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό και να αγοράσουν φάρμακα, ενώ σχεδόν οι μισοί ασθενείς δεν έχουν καν διαγνωστεί.

Συγκεκριμένα το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα (περίπου 2 εκατ.) έχουν υπέρταση, ωστόσο το 40% αυτών (πάνω από 800.000) δεν το γνωρίζει καθώς δεν έχει διαγνωστεί το πρόβλημα και το 80% (πάνω από 1,5 εκατ.) δεν έχει προχωρήσει στη ρύθμιση της υπέρτασης με φαρμακευτική θεραπεία. Στη συνέντευξη αναφέρθηκαν ορισμένες από τις αιτίες της κατάστασης: Απουσία αναβαθμισμένων δημόσιων και δωρεάν Μονάδων Υγείας για όλους, συστηματικοί προληπτικοί έλεγχοι, δυσκολία οι ασθενείς να αγοράσουν φάρμακα και να παρακολουθούνται συχνά από γιατρό, κακές συνθήκες διαβίωσης κι ανθυγιεινές συνήθειες.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των υπερτασικών περιστατικών σε παιδιά κι εφήβους λόγω παχυσαρκίας, καθιστικής ζωής, κακής διατροφής.

«Τα παραπάνω ευρήματα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα. Η υπέρταση είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Ταυτόχρονα όμως η υπέρταση είναι αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς», επισημαίνει η ΕΕΥ.
Επιδεινώνει την κατάσταση η κρίση

Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό των αρρύθμιστων υπερτασικών φανερώνει κάποια «αποτυχία» στη «θεραπευτική σχέση γιατρού - ασθενή», όπως ειπώθηκε. Επιπλέον, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος, δυνατότητας και χρημάτων να επισκεφθεί ο ασθενής το γιατρό, δυσκολία ή αδυναμία να προμηθευτεί τα φάρμακά του -τα οποία πρέπει να παίρνει καθημερινά εφ' όρου ζωής- παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι οικονομικές κρίσεις συνδέονται με αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών, παράγοντας των οποίων είναι και η υπέρταση. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως την «περίοδο Θάτσερ» στη Μ. Βρετανία παρατηρήθηκε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας λόγω της επιδείνωσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου