Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Μηνυτήρια Αναφορά Κατά Οδηγού Και ΕΛΑΣ Για Ρατσιστική Παράνομη Στάθμευση Σε Δύο Θέσεις ΑμεΑ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ. ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ>

20 Ιουνίου 2019

Κυρίες/Κύριοι


Σας υποβάλλουμε συνημμένη άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την παράνομη και ρατσιστική στάθμευση ενός οχήματος σε δύο, ταυτόχρονα, θέσεις στάθμευσης για οχήματα ΑμεΑ, σε Σούπερ Μάρκετ Lidl στο Αγρίνιο (κατάστημα Νέας Αβόρανης https://www.fylladio.gr/katastima-lidl-sm-agrinio-aitoloakarnanias-nea-avorani/?fbclid=) στις 12 Ιουνίου 2019, κατά του οδηγού του αλλά και της ΕΛΑΣ, η οποία κλήθηκε (στον αριθμό 100) στις 7 μ.μ. και μέχρι τις 7:45 μ.μ. δεν είχε στείλει όχημα για βεβαίωση παραβάσεων και αφαίρεση πινακίδων και διπλωμάτων οδήγησης των παραβατών, παρότι μάλιστα το όχημα έπιανε δυο θεσεις ΑμεΑ (κάνοντας προκλητικότερη την περιφρόνηση κατά των δικαιωμάτων τους στην πρόσβαση στο χώρο).

 Ο αστυνομικός δήλωσε, στον ένα εκ των δύο των οποίων τις μαρτυρίες παραθέτουμε (η μία εκ των οποίων αφορά μόνο το όχημα και η άλλη και την ΕΛΑΣ), πως “δεν γνωρίζουν αν μπορούν να επέμβουν λόγω ότι είναι ιδιωτικό parking” και ο καταγγέλλων τους ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο χώρος στάθμευσης, όπως γνωρίζετε, θεωρείται δημόσιος κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.

Υπενθυμίζουμε την αιτιολόγηση αναλόγων μηνυτήριων αναφορών του ΕΠΣΕ μετά από ερώτημα της υπηρεσίας σας:

“Οι οδηγοί που σταθμεύουν σε ράμπες για ΑμεΑ ή σε οδηγούς πορείας τυφλών ή σε θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ “με πρόθεση δημόσια προκάλεσαν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τα άτομα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο αφού καταργούν την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46). Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ θα υποβάλει έκθεση και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ.”

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Πηγή : amea-care  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου