Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΜΕΤΑ: Για Τα σχέδια ΝΔ Και Στουρνάρα Για Το Ασφαλιστικό Και Το Σύστημα Υγείας

Την Τρίτη 28 Μάη, μόλις δύο μέρες μετά τις εκλογές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο 12ο Ασφαλιστικό Συνέδριο, ομολόγησε για άλλη μια φορά το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό.

«Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα», είπε και πρότεινε ως… εποπτεύων της ιδιωτικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, βάσει νόμου, «οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων».


Με απλά λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο διοικητής της ΤτΕ μας λέει ότι πρέπει να απαξιωθεί περαιτέρω η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε να εξαναγκαστούν, όσοι εργαζόμενοι και Σωματεία μπορούν, να δημιουργήσουν Επαγγελματικό Ταμείο με επιπλέον εισφορά, τα αποθεματικά του οποίου θα τα διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι η καθαρή, ατομική ιδιωτική ασφάλιση, που πληρώνεις αδρά για να πάρεις στο μέλλον κάποια χρήματα χωρίς καμία εξασφάλιση.

Αναφορικά με την ιστορία για τα επαγγελματικά ταμεία και την έμμεση ενδυνάμωση της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, δεν είναι καινούργια. Ήδη, η εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ, έχει πάρει απόφαση για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου μαζί με τους φορείς των εργοδοτών και βρίσκεται σε φάση διαβουλεύσεων για τα χαρακτηριστικά του. Εξάλλου και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει προτείνει στους συλλογικούς φορείς των επιστημόνων, να δημιουργήσουν Επαγγελματικό Ταμείο, ρίχνοντας νερό στο μύλο της περαιτέρω διάλυσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα οι συνεχόμενες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων και η εξαΰλωση των ταμείων πρόνοιας και εφάπαξ, που ξεκίνησαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλο και των επανυπολογισμό των συντάξεων, επαναφέρουν στην επιφάνεια τέτοιες λύσεις που χρόνια βρίσκονται στη φαρέτρα των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Αυτές οι δυνάμεις θέλουν προνοιακά επιδόματα, αντί αξιοπρεπών συντάξεων, και όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, να δικαιούνται επιπλέον σύνταξης, διευρύνοντας τη φτώχεια και τις ανισότητες των απομάχων της δουλειάς .

Όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε τι θα συμβεί, αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια: δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια εισφορών σε ευρώ θα περάσουν στα χέρια λίγων, που θα τα τζογάρουν σε επισφαλείς επενδύσεις, υποτίθεται για το καλό των ασφαλισμένων κάτι που πλήρωσαν ακριβά οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα τοξικά ομόλογα της περιόδου Σημίτη και το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (PSI) με τις κυβερνήσεις ΣαμαράΒενιζέλου.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι προτάσεις του Γ. Στουρνάρα και στο σύστημα υγείας όπου αξιοποιώντας και την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, οδηγούνται πολλοί ασφαλισμένοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, πολύ περισσότερο που θέλουν να παραδώσουν πλήρως το μάνατζμεντ και των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες.

Το ΜΕΤΑ είναι απόλυτα αντίθετο στα επαγγελματικά ταμεία και στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία και παλεύει για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της μνημονιακής περιόδου. Καλεί τους εργαζομένους και τα συνδικάτα να είναι σε επιφυλακή για να προασπίσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΜΕΤΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου