Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ Ο Αγγελικός Κόσμος Του Ιδιωτικού Τομέα Στην Υγεία

Ανακοίνωσης της κλαδικής ένωσης Υγείας για την ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι

Αυτό που δυστυχώς συνέβη στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα της υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πριν απ’ αυτήν. Μέχρι στιγμής έχουμε 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού και 3 νεκρούς στη συγκεκριμένη δομή. Η εν λόγω κλινική είναι χειρουργική, παθολογική, διατηρεί δύο μονάδες τεχνητού νεφρού και λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. 
Οι κτιριακές της προδιαγραφές ασφαλείας και τα μέτρα τήρησης, μη μετάδοσης του ιού δεν έχουν ελεγχθεί ως όφειλαν από το κράτος και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αττικής, που φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο αυτό. Στο ισόγειο του κτιρίου της βρίσκεται η πρώτη μονάδα αιμοκάθαρσης η οποία έχει ξεχωριστή είσοδο ενώ η δεύτερη μονάδα είναι στον πρώτο όροφο δίπλα στα χειρουργεία. Οι νεφροπαθείς για να πάνε στην δεύτερη θα πρέπει να διασχίσουν το διάδρομο της κλινικής και να χρησιμοποιήσουν κοινό ασανσέρ, κάτι το οποίο θεωρείται παράνομο καθώς θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος, ξεχωριστό ασανσέρ αλλά και μια σειρά από άλλες προδιαγραφές για αυτούς. Στο Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ. που είναι το μοναδικό νοσοκομείο που κάνει αιμοκάθαρση σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωναϊό, γνωρίζουμε πως αυτά τα περιστατικά δεν έχουν μεγάλο προσδόκιμο.

Από την μεριά των εργαζομένων, επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, για να αποδίδουν καλύτερα οι εργαζόμενοι λέει η διοίκηση της κλινικής για να μην φωτογραφίζουν το συγκεκριμένο κάτεργο λέμε εμείς. Τα μέτρα ασφαλείας του προσωπικού είναι ανεπαρκέστατα καθώς οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, γάντια, μάσκες κ.λπ.. Φανταστείτε ότι το κτίριο δεν έχει προαύλιο χώρο και όλο το προσωπικό έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, κοινώς δεν υπάρχει κανένας κτιριακός σχεδιασμός. Γιατρός της κλινικής θετικός σε κορωναϊό που έχει εξετάσει δεκάδες ασθενείς, αρνείται να το δεχθεί και ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να βλέπει περιστατικά σε εξωτερικά ιατρεία. Απλά παρατηρούμε μια υγειονομική βόμβα, που αρχίζει να εκρήγνυται, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση των επαφών των ασθενών και των εργαζομένων με την κοινότητα. Ο ΕΟΔΥ παρεμβαίνει τώρα με τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ και ανίχνευση των επαφών των ασθενών ή όσων αποδειχτούν θετικοί στον ιό, κατόπιν εορτής.

Η αιτία αυτής της κατάστασης έγκειται στο ότι από την αρχή της πανδημίας αντί το Κράτος να προβεί σε άμεση επίταξη ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα της υγείας αναγκάζοντάς τον να προσαρμοστεί στις έκτακτες ανάγκες λειτουργίας, κτιριακών προσαρμογών και προστασίας των εργαζομένων του, έχουμε αντιθέτως την πριμοδότηση-χρηματοδότηση της ιδιωτικής υγείας για τη διεξαγωγή από μεριάς του διαγνωστικών τεστ, την ώρα που ήδη τα χρέωναν σε υψηλές τιμές, όπως και για κάθε κλίνη Μ.Ε.Θ. που θα προσφέρει σε ασθενείς, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι θετικοί στον κορωναϊό, καθώς οι τελευταίοι θα νοσηλεύονται αποκλειστικά σε δημόσια νοσοκομεία. Με λίγα λόγια η συγκεκριμένη κλινική αλλά και όλες οι ιδιωτικές δομές θα πρέπει να επιταχθούν άμεσα, να προσαρμοστούν οι κτιριακές και λειτουργικές τους υποδομές, τα μέτρα ασφαλείας του προσωπικού και των ασθενών.

Τέλος, όταν συνδικαλιστές προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες λειτουργίας της συγκεκριμένης κλινικής και να έρθουν σε επικοινωνία με τους εργαζόμενούς της ώστε να ενημερωθούν περαιτέρω για το τι επικρατεί, δέχτηκαν την απειλή της σύλληψης από την αστυνομία ενώ από τα Μ.Μ.Ε. την πλήρη φίμωση.

Απαιτούμε:

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας
  • Μέτρα Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό
  • Καμιά απόλυση ή υποτίμηση των απολαβών των εργαζομένων/άμεση χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους/όλες
  • Καμία καταστολή από το Κράτος και καμιά φίμωση από τα Μ.Μ.Ε. των εργαζομένων στην υγεία
Πηγή : Ροσινάντε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου