Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

«Εκπτώσεις» Στα Μέσα Προστασίας Των Υγειονομικών Από Την Επιτροπή Του κ. Τσιόδρα

Η επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπ. Υγείας με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα φαίνεται ότι δεν κινείται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια αλλά λαμβάνει υπόψη της και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας.

Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας των υγειονομικών είναι μια πραγματικότητα που καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους και το μάχιμο τμήμα του υγειονομικού κινήματος, η επιτροπή με μια σημερινή της απόφαση μειώνει τα μέσα προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι εμπλέκονται στην νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.

Σύμφωνα με την επιτροπή του κ. Τσιόδρα οι υγειονομικοί που νοσηλεύουν περιστατικά κορονοϊού πρέπει να αρκούνται στην απλή χειρουργική μάσκα ενώ στις μονάδες θα πρέπει να αρκεστούν στις μάσκες FFP2 που η παρατεταμένη χρήση δημιουργεί υπερκαπνία και όχι υποχρεωτικά σε μάσκες FFP3.

Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η απουσία αναφοράς της επιτροπής σε μέσα προστασίας που είναι αναγκαία για την νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού όπως οι σκούφοι και τα ποδονάρια καθώς και η απουσία αναφοράς στα μέσα προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιεί το προσωπικό των νοσοκομείων που δεν εμπλέκεται άμεσα στη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών .

Οι αποφάσεις της επιτροπής του υπ. Υγείας είναι «πίσω» ακόμα και από αυτές τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είχε προσδιορίσει για ΜΑΠ και κινούνται μέσα στα πλαίσια των απαράδεκτων «διευκρινήσεων» που δόθηκαν εκ των υστέρων για την περίπτωση έλλειψης μέσων προστασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της επιτροπής στις καθημερινές συνεντεύξεις που δίνει στα μέσα ενημέρωσης εκτός από τις δακρύβρεκτες αναφορές δεν έχει βρει μια κουβέντα να πει για τη σωρεία καταγγελιών για τις ελλείψεις μέσων προστασίας και για την χορήγηση τους με το σταγονόμετρο.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της επιτροπής δεν έκανε τον κόπο να σχολιάσει τα δεκάδες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία νοσοκομεία προχωρούν στη ραφή μασκών από πανί για να τα χρησιμοποιήσουν οι υγειονομικοί.

Επιτέλους ας έχουν το θάρρος να ομολογήσουν ότι αυτή τους η απόφαση δεν έρχεται για να προσδιορίσει τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας αλλά να δικαιολογήσει τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι με τέτοιες αποφάσεις κάνουν πλάτες για να κρυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες που σχετίζονται τόσο με τις ελλείψεις σε μέσα προστασίας αλλά και γενικότερα στην αποδιάρθρωση του ΕΣΥ.

Οι μάχιμοι υγειονομικοί και το αγωνιστικό τμήμα του υγειονομικού κινήματος θα συνεχίσει να καταγγέλλει τις ελλείψεις και τις ευθύνες όσων μας έφεραν ως εδώ. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνηση και όσοι έχουν αναλάβει να την στηρίξουν, φίμωτρο δεν πρόκειται να βάλουμε ανεξάρτητα ποια μάσκα για προστασία θα φοράμε.

Δείτε την απόφαση της Επιτροπής του Υπ. Υγείας

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αποφάσισε ομόφωνα σε χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, τα εξής:

Α. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

• Απλή χειρουργική μάσκα (κατηγορίας IR ή IIR)

• Προστατευτική Μπλούζα

• Γάντια

• Προστασία ματιών (γυαλιά / ασπίδα προσώπου)

Β. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

• Μάσκα (Respirator-N95/ FFP2 ή FFP3)

• Προστατευτική Μπλούζα

• Γάντια

• Ασπίδα προσώπου

Προστατευτική ποδιά
Πηγή : ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου