Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Νοσοκομειακοί Γιατροί : Προσλήψεις, Όχι Φραγμοί

Σε στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Απρίλη προχωρά η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθήνας-Πειραιά) για τα εργασιακά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των ειδικευόμενων γιατρών. 


Ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος στο Γεννηματά και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μας μίλησε για την κινητοποίηση και την οργή που επικρατεί στους ειδικευόμενους με τα μέτρα που προτείνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ): «Την ώρα που λείπουν έξι χιλιάδες γιατροί από τα νοσοκομεία και κάθε Δεκέμβρη συνταξιοδοτούνται εκατοντάδες λόγω ηλικίας, την ώρα που το Σύστημα Υγείας βασίζεται στους 1200 συμβασιούχους επικουρικούς γιατρούς για να λειτουργήσει, ο κύριος Μάρκου από το ΚΕΣΥ «κόπτεται» για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Δημιούργησε μια εισήγηση 11 σημείων τα οποία προβλέπουν την «αξιολόγηση» του ειδικευόμενου κάθε έτος βάσει των πόσων συνεδρίων φαρμακευτικών εταιριών έχει παρακολουθήσει ή τι «καινοτομίες» έχει καταφέρει. Επίσης, θα αξιολογείται κάθε τμήμα βάσει του αριθμού ειδικών και ειδικευόμενων με σαφή προσανατολισμό να καταργηθούν τμήματα και να μην δίνουν ειδικότητα πχ Παμμακάριστος. 


Όταν τελειώνουν την ειδικότητά τους οι ειδικευόμενοι, το ΚΕΣΥ εισηγείται οι νέοι γιατροί να δίνουν εξετάσεις ανά ειδικότητα, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μόνο τρεις φορές το χρόνο, με θέματα που θα βάζουν μόνο οι καθηγητές και οι επιστημονικές εταιρίες. Θα γίνονται προσλήψεις ειδικευόμενων μόνο δύο φορές το χρόνο. Εξοργιστικό είναι ότι σε αυτές τις εξετάσεις δεν θα περνούν όσοι γράφουν πάνω από 5, αλλά όσοι υποτίθεται ότι χρειάζονται ανά ειδικότητα. Τι συμπέρασμα βγαίνει; Αντί να κάνουν τις χιλιάδες προσλήψεις άνεργων επιμελητών που χρειάζονται στην Υγεία, οι οποίοι μαζί με τους παλαιότερους γιατρούς μας εκπαιδεύουν, βγαίνουν και λένε ότι το πρόβλημα είναι η εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Το σχέδιό τους είναι άλλος ένας κόφτης για να μην γίνονται προσλήψεις στην Υγεία».

Σε μια σειρά νοσοκομεία έγιναν συνελεύσεις για το ζήτημα της «αξιολόγησης» και την απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, όπως στο Παίδων Πεντέλης και τον Άγιο Σάββα.

Το Καραβάνι στα Γιάννενα

Στις 26 Απρίλη ακολουθεί το «Καραβάνι της Υγείας στα Γιάννενα, η πέμπτη κατά σειρά κινητοποίηση στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ για τη σωτηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Προηγήθηκαν οι διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Λάρισα.

Την Τρίτη 28 Μάρτη έγινε σύσκεψη για την οργάνωση της κινητοποίησης στο Πανεπιστημιακό της Δουρούτης. Η Λουίζα Γκίκα, φοιτήτρια Ιατρικής που συμμετείχε στη σύσκεψη μας μετέφερε: «Συμμετείχαν περίπου 40 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Από τα νοσοκομεία των Ιωαννίων, Δουρούτη και Χατζηκώστα, από την Πρόνοια, από τα νοσοκομεία της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Πρέβεζας, της Λάρισας και την Άρτας, από το ΠΑΜΕ και την Εργατική Αλληλεγγύη. Από τη δική μας μεριά προτείναμε το Καραβάνι να σημάνει ξεσηκωμό για την πόλη γιατί το θέμα της Υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Να μπει μέσα στην κινητοποίηση όλος ο δημόσιος τομέας, να παρθούν απεργιακές αποφάσεις. Προτείναμε ακόμα να βγουν έγκαιρα υλικά για να ενημερωθεί ο κόσμος και να συμμετέχει. Η ώρα της στάσης εργασίας και ο τόπος που θα ξεκινήσει το συλλαλητήριο θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, αν και έπρεπε ήδη να είχε συμβεί».

Την Τρίτη 4 Απρίλη το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί να γίνει συνέλευση-ενημέρωση για το ζήτημα της «αξιολόγησης» και την απεργία-αποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νοσοκομείο της Δουρούτης.
Πετυχημένο ήταν το συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που έγινε στην Πρέβεζα την Τρίτη 28/3 το απόγευμα με πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζόμενων στο τοπικό νοσοκομείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα: ο σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Λευκάδας, ο Ιατρικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο Σύλλογος Δασκάλων, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το σωματείο εργαζόμενων στο Δήμο, το σωματείο Οικοδόμων, συνταξιούχοι, το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ κ.ά.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου