Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Αλαλούμ… Με Τα Εμβόλια / της Κατερίνας Μάτσα

της Κατερίνας Μάτσα

Παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για την ψευδεπίγραφη «Επιχείριση Ελευθερία», όπως ονομάσανε οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό, παρά τις εξαγγελίες Κικίλια για σχεδιασμό πανελλαδικού χάρτη εμβολιαστικών κέντρων, η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει, και σε αυτόν τον τομέα, την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης των “α(χ)ρίστων”.

Στην αρχή υπήρξε το σκάνδαλο των κατά προτεραιότητα εμβολιασμών των κυβερνητικών στελεχών, παραγκωνίζοντας ακόμα και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής σε νοσοκομεία αναφοράς, και μετατρέποντας έτσι τον εμβολιασμό σε προνόμιο των ολίγων. Οι παρατρεχάμενοι της κυβερνώσας Δεξιάς, συχνά νέοι στην ηλικία και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μπήκαν πρώτοι-πρώτοι και καμαρωτοί στην γραμμή, βγάζοντας μάλιστα και “σέλφι” αυταρέσκειας και εξουσιαστικής αλαζονείας.

Μαζί με το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σε όλο το θλιβερό της μεγαλείο, και η πλήρης ανικανότητα στοιχειώδους διαχείρισης ενός τόσο κρίσιμου για την ζωή του λαού ζητήματος.

Η ποσότητα πού παραλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ μικρότερη από την εκείνη που είχε διθυραμβικά εξαγγελθεί. Στη συνέχεια, οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων, του υγειονομικού προσωπικού και των πάνω από 85 χρονών ηλικιωμένων, άρχισαν αλλά προχωρούν με ταχύτητα χελώνας. Εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί. Έχουν αναγγελθεί 1018, σκοντάφτουν, όμως, στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού, μια και απαιτούνται τουλάχιστον 3 άτομα σε κάθε κέντρο! Προσλήψεις δεν γίνονται, τα κενά του ΕΣΥ παραμένουν τεράστια. Αν συνεχίσουν να αποσπούν από τα δημόσια νοσοκομεία γιατρούς και νοσηλευτές, το ετοιμόρροπο και πολύ κουρασμένο ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Αυτό λένε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου οι υγειονομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, που ξέρουν καλύτερα από τους Κοντοζαμάνηδες…

Μέχρι το τέλος του Γενάρη θα έχουμε στις αποθήκες 152.000 δόσεις, δηλώνει ο γ. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας. Καμία σχέση, βέβαια, με τα 15 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη κατά 60-70% ανοσία του πληθυσμού!

Στο μεταξύ οι θάνατοι, κατά δεκάδες κάθε μέρα, συνεχίζονται. Εκατοντάδες οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο τραγικός απολογισμός έχει ταξικό χαρακτήρα. Οκτώ στους δέκα νεκρούς του κορονοϊού δεν μπήκαν καν στο νοσοκομείο, δεν βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ, ούτε και σε απλό θάλαμο! Κι ο άμεσα υπεύθυνος για την τραγωδία και πάντα προκλητικός μέσα στην ασχετοσύνη του Κοντοζαμάνης ισχυρίζεται πως φταίνε… οι νοσοκομειακοί γιατροί!!
 

Ευρωπαϊκή Ένωση

Το αλαλούμ με τα εμβόλια δεν περιορίζεται στην Ελλάδα Αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η πρόεδρός της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωνε περιχαρής ότι “εξασφαλίστηκε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη” και “σε κάθε ένα θα δοθεί η ποσότητα που αναλογεί στον πληθυσμό της”.

Τί έγινε στη συνέχεια; Η εταιρεία παραγωγής Pfizer δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραδώσει τις ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί. Η ΕΕ παραδίδει πολύ μικρότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις στα κράτη-μέλη της, ακόμα και σε χώρες που επείγονται, καθώς η επιδημία καλπάζει. Έτσι φουντώνει ο εμβολιαστικός εθνικισμός. Η Γερμανία, π.χ. προχώρησε σε ξεχωριστή συμφωνία με την Pfizer και… ο χορός των εμβολίων καλά κρατεί.

Κανείς δεν ξέρει τί ακριβώς συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων και με ποιους όρους. Κανείς δεν λέει γιατί εξαιρέθηκαν τα εξίσου αποτελεσματικά και πιο εύκολα στη διατήρησή τους κινέζικα και ρώσικα εμβόλια. Τα εμβόλια μέσα στον καπιταλισμό όχι μόνο δεν είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά είναι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, με εφτασφράγιστη την πατέντα ιδιωτικής ιδιοκτησίας, όπλο στα χέρια των ισχυρών του κεφαλαίου. Οι φτωχές χώρες μένουν έξω από τη μοιρασιά, κι ας επιμένει ο ΠΟΥ ότι η επιδημία δεν μπορεί να εξαλειφθεί αν δεν εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός του πλανήτη!

Στη Γαλλία, ο Μακρόν τρέχει και δεν φτάνει. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμβολιάσει περί τα 500 άτομα! Κι αυτό δεν οφείλονταν μόνο στη δυσπιστία απέναντι στην αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άρνηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού. Οφείλονταν, επίσης στην έλλειψη γιατρών για την πραγματοποίηση των εμβολιασμών, αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ο υπουργός Υγείας, πιεσμένος από τον Μακρόν, που εισπράττει την τεράστια δυσαρέσκεια του κόσμου, έσπευσε να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχεδιασμό για τα εμβόλια. Μετά τους γιατρούς άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχουν σειρά οι πυροσβέστες (που λειτουργούν περίπου σαν το δικό μας ΕΚΑΒ), μετά οι οικιακοί βοηθοί άνω των 50 ετών και… έπεται συνέχεια. Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων σε Οίκους Ευγηρίας, που είχε αναγγελθεί, έχει σκαλώσει στη δυσκολία εξασφάλισης της συγκατάθεσης του ενδιαφερόμενου, που σε πολλές περιπτώσεις πάσχει από άνοια και δεν έχει συγγενείς!

Ο Μακρόν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα, επικαλέστηκε την “κοινωνική συμμετοχή” στο ζήτημα των εμβολιασμών, αποφασίζοντας τον ορισμό 35 πολιτών, που θα επιβλέπουν την πορεία των εμβολιασμών. Η επιλογή των πολιτών θα γίνεται από το Οικογενειακό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο, στη βάση κριτηρίων φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης, επαρχίας διαμονής κ.α. και εφόσον είναι θετικοί οι ίδιοι στον εμβολιασμό. Μια υπόθεση, που, όπως φαίνεται, θα τραβήξει σε μάκρος, και, φυσικά, δεν έχει καμιά σχέση με την εγκαθίδρυση του απαραίτητου εργατικού ελέγχου του εμβολιασμού από τους ίδιους τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους με τα ανεξάρτητα από το κράτος όργανά τους.

Το αλαλούμ με τα εμβόλια συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη. Φανερώνει κι αυτή η φαρσοτραγωδία πόσο ασύμβατος έχει γίνει ο καπιταλισμός με τις πιο πιεστικές ανάγκες της ζωής.

10-1-21

Πηγή : Νέα Προοπτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου