Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ιδιωτική Υγεία : Συνεχίζουμε Mετά Tην Eπιτυχία Tης 24ωρης Aπεργίας

του Κ. Πολύδωρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην Ιδιωτική Υγεία που είχε προκηρυχθεί από την ΟΣΝΙΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας) για την 1η Ιουλίου και στήριξαν τα Κλαδικά Σωματεία Ιδιωτικής υγείας Αθήνας και Πειραιά.

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή στις μεγάλες κλινικές όπως το ΥΓΕΙΑ, το ΙΑΣΩ General, η Ευρωκλινική και το Ερρίκος Ντυνάν όπου είχε προηγηθεί γύρος γενικών συνελεύσεων, σε ορισμένες από τις κλινικές αρκετά μαζικές, όπως στο ΥΓΕΙΑ με την συμμετοχή 250 εργαζομένων και στο ΙΑΣΩ με περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν απεργιακές φρουρές στο ΥΓΕΙΑ, το Μετροπόλιταν, την Βιοκλινική και η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Εργατική Αλληλεγγύη και το παρών έδωσε o νέος πρόεδρος του EKA.

Η απεργία είναι η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων στον κλάδο στην απόφαση της διαιτησίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΣΚΥ, της παράταξης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ιδιωτική υγεία, για την απόφαση του ΟΜΕΔ “Η διαιτητική απόφαση αποτελεί ουσιαστικά αποδοχή των αξιώσεων της εργοδοτικής πλευράς και περιλαμβάνει μείωση 0.5% σε όλους τους Βασικούς Μισθούς για όλες τις ειδικότητες και κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015! Επίσης, συντηρεί το διαχωρισμό παλαιών και νέων εργαζομένων ορίζοντας διαφορετικό βασικό για τους νέους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας και ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του 5ημέρου, αφού αναφέρει ότι οι 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας μπορούν να κατανεμηθούν σε 5 ή 6 μέρες κατόπιν συμφωνίας εργοδότη - εργαζόμενου”.

Η απεργία, η οποία ήταν η πρώτη κλαδική απεργία μετά από δύο ακριβώς χρόνια έκανε ορατή όχι μόνο την οργή που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και την αποφασιστικότητα να μην περάσουν οι μειώσεις και οι περικοπές. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης δεν χάθηκε, ενώ θα υπήρχε άνετα η δυναμική για πραγματοποίηση πορείας αν είχε επιλεχθεί ένα κεντρικό σημείο όπως το Υπουργείο Εργασίας.

Όσο και να υπόσχονται οι διοικήσεις των μεγάλων ομίλων ότι δεν θα προχωρήσουν σε περικοπές η καλύτερη εγγύηση για να μην συμβεί αυτό είναι η απεργιακή συνέχεια που γέμισε φόβο τους εργοδότες σε όλον τον κλάδο. Για τον απολογισμό της απεργίας και τον περαιτέρω απεργιακό βηματισμό υπάρχουν ήδη δύο συσκέψεις , η πρώτη στα γραφεία του κλαδικού σωματείο Αθήνας την Τρίτη 5/7 και η δεύτερη στα γραφεία της ΟΣΝΙΕ την Τετάρτη 6/7, παρότι είναι προβληματικό ότι η διοίκηση της ΟΣΝΙΕ καλεί στην δεύτερη σύσκεψη μόνο τα Δ.Σ. συγκεκριμένων σωματείων αποκλείοντας τα Κλαδικά Σωματεία.

Θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο την επόμενη περίοδο για να αποκρούσουμε τις επιθέσεις των εργοδοτών αλλά και τον νέο γύρο της επίθεσης που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» και αφορά το πλέγμα των εργασιακών αντιμεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου