Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η Πρωτοβάθμια Υγεία Και Τα Νοσοκομεία Καταρρέουν / του Αντ. Καραβά

Αντώνης Καραβάς*

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές το καλοκαίρι από τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Αφετηρία αντεπίθεσης οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη.

Δυ­σβά­στα­χτο θα είναι το βάρος ιδιαί­τε­ρα στα υπο­στε­λε­χω­μέ­να πε­ρι­φε­ρεια­κά ια­τρεία και νο­σο­κο­μεία τους κα­λο­και­ρι­νούς μήνες. Η κραυ­γή αγω­νί­ας που έρ­χε­ται από όλη τη χώρα, από χι­λιά­δες ασθε­νείς-για­τρούς-νο­ση­λευ­τές για την επι­τα­χυ­νό­με­νη κα­τάρ­ρευ­ση του συ­στή­μα­τος υγεί­ας λόγω των τρα­γι­κών ελ­λεί­ψε­ων προ­σω­πι­κού, είναι εκ­κω­φα­ντι­κή. Η ενί­σχυ­ση σε προ­σω­πι­κό είναι επι­τα­κτι­κή για να μη θρη­νή­σου­με αν­θρώ­πι­νες ζωές.

Κύ­ριοι της κυ­βέρ­νη­σης και του κυ­βερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού φτά­νει πια η συ­κο­φα­ντία! Στα­μα­τή­στε να επα­να­λαμ­βά­νε­τε σε νέα βερ­σιόν τους ισχυ­ρι­σμούς των Λο­βέρ­δου και Γε­ωρ­γιά­δη: Δεν είναι υπο­κι­νού­με­νοι από τα κομ­μα­τι­κά κέ­ντρα και τη δια­πλο­κή οι για­τροί, οι νο­ση­λευ­τές και όλοι οι υγειο­νο­μι­κοί που φω­νά­ζουν πως δεν αντέ­χουν άλλο, οι ασθε­νείς που επί­σης δια­μαρ­τύ­ρο­νται, οι εκλεγ­μέ­νοι εκ­πρό­σω­ποι στην ΟΕΝΓΕ και τις ενώ­σεις νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών, στα σω­μα­τεία ερ­γα­ζο­μέ­νων, οι αγω­νι­στές υγειο­νο­μι­κοί της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, αλλα και του ΠΑΜΕ.

Οι εκ­πρό­σω­ποι της Ένω­σης Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών Μα­γνη­σί­ας δεν είναι «βαλ­τοί», όταν φω­νά­ζουν για τις ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού στο νο­σο­κο­μείο Βόλου. Δεν είναι «ψεύ­τες» οι εκ­πρό­σω­ποι του Σω­μα­τεί­ου Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών Μεσ­ση­νί­ας, όταν λένε τα ίδια για το νο­σο­κο­μείο Κα­λα­μά­τας. Δεν είναι «προ­βο­κά­το­ρες» οι εκ­πρό­σω­ποι των για­τρών του νο­σο­κο­μεί­ου Άρτας που κα­ταγ­γέλ­λουν πως όλο το προ­σω­πι­κό δεν έχει πλη­ρω­θεί ούτε ένα ευρώ για υπε­ρω­ρί­ες και εφη­με­ρί­ες εδώ και 7 μήνες. Δεν είναι «πρά­κτο­ρες» οι εκ­πρό­σω­ποι των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών της Αχα­ΐ­ας και όλων των άλλων Ενώ­σε­ων Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας και Πε­λο­πον­νή­σου που προει­δο­ποιούν για την επι­τα­χυ­νό­με­νη κα­τάρ­ρευ­ση των νο­σο­κο­μεί­ων λόγω ελ­λεί­ψε­ων μό­νι­μου προ­σω­πι­κού. Δεν είναι «ύπο­πτοι» οι υγειο­νο­μι­κοί του νο­σο­κο­μεί­ου Ζα­κύν­θου που κά­νουν διαρ­κώς δυ­να­μι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις, απαι­τώ­ντας μό­νι­μο προ­σω­πι­κό και αύ­ξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για το νο­σο­κο­μείο.

Δεν είναι «ιδιόρ­ρυθ­μοι» οι για­τροί της Ικα­ρί­ας που δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τις ανα­γκα­στι­κές με­τα­κι­νή­σεις αγρο­τι­κών. Δεν είναι «στη­μέ­νος» ο συ­ντο­νι­στής διευ­θυ­ντής της αι­μο­δο­σί­ας του «Ερυ­θρού» που κα­τα­φεύ­γει στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ, αφού η εκεί διοί­κη­ση νο­σο­κο­μεί­ου ΥΠΕ, αλλά και το υπουρ­γείο επί μήνες αγνο­ούν τις προει­δο­ποι­ή­σεις του για λει­τουρ­γι­κή κα­τάρ­ρευ­ση του τμή­μα­τός του, αλλά και ολό­κλη­ρου του ερ­γα­στη­ρια­κού τομέα λόγω έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού. Δεν είναι «ύπο­πτοι» οι για­τροί και το σω­μα­τείο στο Ασκλη­πιείο Βού­λας που κα­ταγ­γέλ­λουν το κλεί­σι­μο της Μο­νά­δας Τε­χνη­τού Νε­φρού, τη συγ­χώ­νευ­ση των χει­ρουρ­γι­κών κλι­νι­κών και το κυ­νή­γι μα­γισ­σών με τη δίωξη διοι­κη­τι­κών υπαλ­λή­λων του νο­σο­κο­μεί­ου. Δεν είναι «συ­κο­φά­ντης» ο πρό­ε­δρος στο σω­μα­τείο του νο­σο­κο­μεί­ου Πο­λύ­γυ­ρου, όταν κα­ταγ­γέλ­λει ότι οι ει­δι­κό­τη­τες που λεί­πουν είναι ο δερ­μα­το­λό­γος, ωτο­ρι­νο­λα­ρυγ­γο­λό­γοι, οφθαλ­μί­α­τρος, πνευ­μο­νο­λό­γος, ορ­θο­πε­δι­κός και οι τραυ­μα­τιο­φο­ρείς, σε ένα νομό που έχει 100.000 κα­τοί­κους και ένα εκα­τομ­μύ­ριο επι­σκέ­πτες το κα­λο­καί­ρι.

«Κατά φα­ντα­σία» λοι­πόν είναι οι προ­σλή­ψεις που διαρ­κώς εξαγ­γέλ­λει ο Τσί­πρας και οι υπουρ­γοί του και όχι οι κα­ταγ­γε­λί­ες και οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων, που αντι­στέ­κο­νται στην κα­τάρ­ρευ­ση του ΕΣΥ και της δη­μό­σιας υγεί­ας.

Όσο για τα πο­λυ­δια­φη­μι­ζό­με­να εγκαί­νια του νο­σο­κο­μεί­ου Σα­ντο­ρί­νης, ας μην γε­λιέ­ται κα­νείς. Για πρώτη φορά μετά την ίδρυ­ση του ΕΣΥ υπουρ­γοί εγκαι­νιά­ζουν ιδιω­τι­κό νο­σο­κο­μείο εντός του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας, που θα λει­τουρ­γεί με κα­θα­ρά ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια και με ελα­στι­κές ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις.

Το σύγ­χρο­νο αυτό νο­σο­κο­μείο δυ­να­μι­κό­τη­τας 50 κλι­νών, που κό­στι­σε 13,9 εκατ. ευρώ στο ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο, θα είναι λέει «υπό την επο­πτεία και τον έλεγ­χο του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας», αλλά στην πράξη υπά­γε­ται στην κα­νο­νι­κή και με το νόμο Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία Μο­νά­δων Υγεί­ας (ΑΕΜΥ ΑΕ). Με μπλο­κά­κια, προ­σω­ρι­νούς-επι­κου­ρι­κούς ερ­γα­ζό­με­νους, συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας ιδιω­τι­κού δι­καί­ου διάρ­κειας ενός έτους, με­τα­κι­νή­σεις ερ­γα­ζο­μέ­νων από άλλα νο­σο­κο­μεία στο όνομα της «ευ­ε­λι­ξί­ας» και της «κι­νη­τι­κό­τη­τας», πλη­ρω­μές ασθε­νών και ια­τρι­κών πρά­ξε­ων και πολλά άλλα...

Οι αυ­τα­πά­τες και τα επι­κοι­νω­νια­κά τε­χνά­σμα­τα κα­ταρ­ρέ­ουν. Ο αγώ­νας για δω­ρε­άν, δη­μό­σια, σύγ­χρο­νη, κα­θο­λι­κή, ισό­τι­μη πε­ρί­θαλ­ψη, για ερ­γα­σια­κή και επι­στη­μο­νι­κή αξιο­πρέ­πεια των υγειο­νο­μι­κών, ο αγώ­νας για ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και του μαύ­ρου με­τώ­που κε­φα­λαί­ου-ΕΕ-ΔΝΤ-μνη­μο­νια­κών κυ­βερ­νή­σε­ων θα μα­ζι­κο­ποι­η­θεί και θα δυ­να­μώ­σει. Τα σω­μα­τεία μαζί με τις ενώ­σεις των για­τρών θα χρεια­στεί ακόμα και μέσα στο κα­τα­κα­λό­και­ρο να κα­λέ­σουν συ­να­γερ­μό στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες για να ξε­ση­κω­θούν να σώ­σου­με τα νο­σο­κο­μεία και τις δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας και με επό­με­νο σταθ­μό στο συλ­λα­λη­τή­ριο της ΔΕΘ τα σω­μα­τεία της υγεί­ας να δώ­σου­με βρο­ντε­ρό παρών!

*για­τρός, ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου