Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Νομοσχέδιο Διάλυσης Της Ψυχικής Υγείας - Συνέντευξη

Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής 

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση έβαλε σε ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο με θέμα: «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα αναφοράς σπανίων παθήσεων και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, που αναμένεται σύντομα να πάει στη βουλή, φαίνεται να μην έχει λάβει καθόλου υπόψη του τις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση για παροχή ψυχικής υγείας σε χιλιάδες ανθρώπους.

Προ­σπα­θώ­ντας να ξε­δια­λύ­νει τους στό­χους της κυ­βέρ­νη­σης με το παρόν νο­μο­σχέ­διο, βρε­θή­κα­με στο ΨΝΑ-Δαφ­νί και συ­νο­μι­λή­σα­με με το Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέα του Συλ­λό­γου Ερ­γα­ζο­μέ­νων στο νο­σο­κο­μείο, Γιάν­νη Κουρ­μου­λά­κη.

Η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από έναν και πλέον χρόνο δια­κυ­βέρ­νη­σης, άνοι­ξε τα χαρ­τιά της για την ψυ­χι­κή υγεία. Από το νο­μο­σχέ­διο, που δό­θη­κε στην ηλε­κτρο­νι­κή δια­βού­λευ­ση, σου δί­νε­ται η εντύ­πω­ση ότι κάτι θα αλ­λά­ξει προς το κα­λύ­τε­ρο;

Η κυ­βέρ­νη­ση μπο­ρεί να μην είχε δεί­ξει ξε­κά­θα­ρα ως τώρα τι σκέ­πτε­ται για την ψυ­χι­κή υγεία, αλλά η κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στις δη­μό­σιες δομές ψυ­χι­κής υγεί­ας δεν είναι κα­λύ­τε­ρη από τη συ­νο­λι­κή ει­κό­να της δη­μό­σιας υγεί­ας. Τα μνη­μό­νια έχουν πα­ντού τα ίδια απο­τε­λέ­σμα­τα. Οι δομές ψυ­χι­κής υγεί­ας δεν μπο­ρούν να υπη­ρε­τή­σουν τους χι­λιά­δες χρή­στες, λόγω της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης. Η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση φέρ­νει βα­σι­κές ελ­λεί­ψεις όχι μόνο σε υλικά. Φέρ­νει υπο­στε­λέ­χω­ση και το προ­σω­πι­κό σε πλήρη εντα­τι­κο­ποί­η­ση. Ανα­γκά­ζο­νται πολλά τμή­μα­τα και στο νο­σο­κο­μείο μας να μέ­νουν με 1 και 2 νο­ση­λευ­τές για να φρο­ντί­σουν 30 και πε­ρισ­σό­τε­ρους λή­πτες των υπη­ρε­σιών μας. Το απο­τέ­λε­σμα είναι να μη γί­νε­ται η απο­θε­ρα­πεία τους όσο το δυ­να­τόν κα­λύ­τε­ρα και ακόμη χει­ρό­τε­ρα να υπο­βαθ­μί­ζο­νται τα δι­καιώ­μα­τα των χρη­στών ψυ­χι­κής υγεί­ας.

Η τω­ρι­νή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου υγεί­ας μέχρι πρό­τι­νος κα­τήγ­γει­λε τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ψευ­δο­με­ταρ­ρύθμ­ση στην ψυ­χι­κή υγεία και το σύμ­φω­νο Αντόρ-Λυ­κου­ρέν­τζου και κατά και­ρούς ακού­γα­με με­γά­λα λόγια για ενί­σχυ­ση των δη­μό­σιων δομών ψυ­χι­κής υγεί­ας. Αν δια­βά­σει κά­ποιος μόνο το θέμα του νο­μο­σχε­δί­ου, θα νο­μί­ζει ότι η κυ­βέρ­νη­ση κάνει απλά κά­ποιες διοι­κη­τι­κές αλ­λα­γές. Η ανα­λυ­τι­κή του ανά­γνω­ση όμως, πέρα από κά­ποιες γε­νι­κό­λο­γες ευχές για την ανά­πτυ­ξη κοι­νο­τι­κών υπη­ρε­σιών ψυ­χι­κής υγεί­ας, επι­βε­βαιώ­νει την πλήρη με­τάλ­λα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε μνη­μο­νια­κή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­τεύ­θυν­ση και στην επι­κρό­τη­ση του συμ­φώ­νου Αντόρ-Λυ­κου­ρέν­τζου, στό­χος του οποί­ου με­τα­ξύ άλλων είναι και το κλεί­σι­μο των 2 με­γά­λων ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων της Αθή­νας (Δρο­μο­κα­ΐ­τειο και Δαφνί).

Ποια είναι τα ση­μεία που το απο­δει­κνύ­ουν αυτό;

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας δη­μιουρ­γεί το θε­σμι­κό πλαί­σιο για το κλεί­σι­μο δομών ψυ­χι­κής υγεί­ας και, αν ψη­φι­στεί το νο­μο­σχέ­διο, στην από­φα­ση αυτή θα συμ­με­τέ­χουν αυτοί που έχουν συμ­φέ­ρον να κλεί­σουν οι δη­μό­σιες δομές. Οι ιδιώ­τες. Στα άρθρα 1 και 2, που αφο­ρούν στη σύ­στα­ση και τις αρ­μο­διό­τη­τες των Το­με­α­κών Επι­στη­μο­νι­κών Επι­τρο­πών Ενη­λί­κων και Παι­διών-Εφή­βων (αντι­κα­θι­στούν τις Το­με­α­κές Επι­τρο­πές Ψυ­χι­κής Υγεί­ας), προ­βλέ­πε­ται με­τα­ξύ άλλων η συμ­με­το­χή σε αυτές ενός εκ­προ­σώ­που του ιδιω­τι­κού κερ­δο­σκο­πι­κού τομέα και ταυ­τό­χρο­να εκ­χω­ρεί­ται η αρ­μο­διό­τη­τα στις επι­τρο­πές να ει­ση­γού­νται τη μεί­ω­ση, συγ­χώ­νευ­ση ή με­τα­φο­ρά οι­κεί­ων Μο­νά­δων Ψυ­χι­κής Υγεί­ας. Στο άρθρο 6 ανα­φέ­ρε­ται ρητά ότι τα Πε­ρι­φε­ρεια­κά Δια­το­με­α­κά Συμ­βού­λια θα απο­φα­σί­ζουν την κα­τάρ­γη­ση, συγ­χώ­νευ­ση ή με­τα­φο­ρά Μο­νά­δων Ψυ­χι­κής Υγεί­ας βάσει των ει­ση­γή­σε­ων των Το­με­α­κών Επι­τρο­πών.

Υπάρ­χει πρό­βλε­ψη για το κλεί­σι­μο εκτός των δομών και των δύο με­γά­λων ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων, όπως μας είπες;

Ναι. Στο άρθρο 8 επα­να­προσ­διο­ρί­ζε­ται, με μι­κρές τρο­πο­ποι­ή­σεις, η ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία που αφορά στην κα­τάρ­γη­ση των ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αντί να σκί­ζει τα μνη­μό­νια, σκί­ζει τα ρούχα του για να τα δώσει όλα στους ιδιώ­τες και ταυ­τό­χρο­να σκί­ζει και τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις για τους ερ­γα­ζό­με­νους στην ψυ­χι­κή υγεία. Στο άρθρο 22 επε­κτεί­νει τη δυ­να­τό­τη­τα υγειο­νο­μι­κών φο­ρέ­ων (νο­σο­κο­μεία και Κέ­ντρα Υγεί­ας του ΕΣΥ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕ­Ε­ΕΛ­ΠΝΟ, ΑΕΜΥ Α.Ε.) να απα­σχο­λούν προ­σω­πι­κό κάθε ει­δι­κό­τη­τας (για­τρούς, νο­ση­λευ­τές, ψυ­χο­λό­γους, κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς, ει­δι­κούς θε­ρα­πευ­τές) με μπλο­κά­κι, επι­κα­λού­με­νοι την κά­λυ­ψη τρε­χου­σών ανα­γκών. Όλο και πε­ρισ­σό­τε­ροι ερ­γα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται σε ερ­γα­σια­κή ομη­ρία και αβε­βαιό­τη­τα (ακόμη και για το αν θα πλη­ρω­θούν από τα έσοδα των φο­ρέ­ων) μέσα από τη δη­μιουρ­γία νέων δι­κτύ­ων πε­λα­τεια­κών σχέ­σε­σων και εξάρ­τη­σης από τις δια­θέ­σεις της εκά­στο­τε κυ­βέρ­νη­σης.

Δια­βά­ζο­ντας το νο­μο­σχέ­διο, μά­θα­με ότι υπάρ­χει εδώ και χρό­νια η ΑΕΜΥ ΑΕ, που τε­λευ­ταία η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τις ανα­θέ­τει πολ­λές δου­λειές. Πρό­σφα­τα μά­λι­στα ανέ­λα­βε και τη λει­τουρ­γία και αξιο­ποί­η­ση με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια του νο­σο­κο­μεί­ου της Σα­ντο­ρί­νης. Στην ψυ­χι­κή υγεία τι ακρι­βώς θα κάνει η ΑΕΜΥ ΑΕ;

Δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται ακρι­βώς αν θα ανα­λαμ­βά­νει τη συ­νέ­χι­ση της λει­τουρ­γί­ας κά­ποιων δη­μό­σιων Μο­νά­δων Ψυ­χι­κής Υγεί­ας, που θα υπο­λει­τουρ­γούν και άρα θα κιν­δυ­νεύ­ουν να κλεί­σουν. Παρ’ όλα αυτά της δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα, σαν μια κρα­τι­κή μεν, ανώ­νυ­μη εται­ρεία δε, να ιδρύ­ει και να ανα­λαμ­βά­νει τη συ­νέ­χι­ση της λει­τουρ­γί­ας Μο­νά­δων Ψυ­χι­κής Υγεί­ας και με χα­ρι­στι­κές για αυτή προ­βλέ­ψεις. Για το προ­σω­πι­κό, που ήδη υπη­ρε­τεί σε αυτές τις δομές, προ­βλέ­πε­ται η σύ­να­ψη ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων μέχρι 1 έτος, μετά τη λήξη των οποί­ων οι ανά­γκες πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών για την τυχόν συ­νέ­χι­ση λει­τουρ­γί­ας των Μο­νά­δων θα κα­λύ­πτο­νται από την «ΑΕΜΥ ΑΕ» με την πρό­σλη­ψη ή από­σπα­ση προ­σω­πι­κού. Της δί­νε­ται και αυτή η ευ­χέ­ρεια για από­σπα­ση υπαλ­λή­λων του δη­μό­σιου τομέα στην ΑΕΜΥ ΑΕ με απο­δο­χές που θα προσ­διο­ρί­ζο­νται από την ίδια την εται­ρεία.

Έχετε ξε­κι­νή­σει συ­ζη­τή­σεις και ενη­μέ­ρω­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο νο­σο­κο­μείο για το πώς θα απα­ντή­σε­τε σε αυτό το νόμο που, από όσα μας είπες, οδη­γεί στη διά­λυ­ση της δη­μό­σιας ψυ­χι­κής υγεί­ας;
Έχου­με δεί­ξει από πέ­ρυ­σι, με την έγκαι­ρη κι­νη­το­ποί­η­σή μας για να διώ­ξου­με το μνη­μο­νια­κό διοι­κη­τή Π. Θε­ο­δω­ρά­κη, ότι δεν θα πε­ρι­μέ­νου­με το πότε θα απο­φα­σί­σει να πάει το νο­μο­σχέ­διο στη βουλή η κυ­βέρ­νη­ση. Δεν θα πε­ρι­μέ­νου­με την τε­λευ­ταία στιγ­μή που θα είναι δύ­σκο­λο να απο­τρα­πεί η πε­ραι­τέ­ρω συρ­ρί­κνω­ση και το κλεί­σι­μο δη­μό­σιων δομών, η επέ­κτα­ση μορ­φών ελα­στι­κής απα­σχό­λη­σης, η εκ­χώ­ρη­ση υπη­ρε­σιών στον ιδιω­τι­κό τομέα και η συ­νέ­χι­ση της υπο­βάθ­μι­σης των υπη­ρε­σιών ψυ­χι­κής υγεί­ας για τον εξα­θλιω­μέ­νο από τα μνη­μό­νια λαό. Η κυ­βέρ­νη­ση θα μας βρει και πάλι μπρο­στά της, ενώ ετοι­μά­ζου­με πρω­το­βου­λί­ες για να υπάρ­ξει συ­ντο­νι­σμός και από κοι­νού αγώ­νας των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο χώρο της ψυ­χι­κής υγεί­ας, των κι­νη­μά­των των λη­πτών υπη­ρε­σιών και των το­πι­κών κοι­νω­νιών.

Τι σκο­πεύ­ε­τε να απαι­τή­σε­τε εκτός από την από­συρ­ση του νο­μο­σχε­δί­ου;

Η από­συρ­ση του νο­μο­σχε­δί­ου, για να εί­μα­στε από­λυ­τα ήσυ­χοι, πρέ­πει να συν­δυα­στεί με την κα­τάρ­γη­ση του συμ­φώ­νου Αντόρ-Λυ­κου­ρέν­τζου. Ταυ­τό­χρο­να μαζί με όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους στη δη­μό­σια υγεία χρειά­ζε­ται να διεκ­δι­κή­σου­με αύ­ξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, στε­λέ­χω­ση με μό­νι­μο προ­σω­πι­κό των υπαρ­χό­ντων δη­μό­σιων δομών και ανά­πτυ­ξη νέων. Ει­δι­κά για την ψυ­χι­κή υγεία είναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας η δη­μιουρ­γία το­με­ο­ποι­η­μέ­νων κοι­νο­τι­κών δομών (Κέ­ντρα Ψυ­χι­κής Υγεί­ας, ξε­νώ­νες, οι­κο­τρο­φεία) στην κα­τεύ­θυν­ση της αποϊδρυ­μα­το­ποί­η­σης.

ΕΚΤΑ­ΚΤΗ ΓΕ­ΝΙ­ΚΗ ΣΥ­ΝΕ­ΛΕΥ­ΣΗ ΤΗΝ ΤΕ­ΤΑΡ­ΤΗ 15/06/2016 ΣΤΙΣ 10:00πμ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟ­ΣΟ­ΚΟ­ΜΕΙΟΥ

Χαι­δά­ρι 07 ΙΟΥΝΗ 2016

ΑΠΟ­ΦΑ­ΣΗ ΓΕ­ΝΙ­ΚΗΣ ΣΥ­ΝΕ­ΛΕΥ­ΣΗΣ

Σή­με­ρα 7 Ιούνη η Γε­νι­κή Συ­νέ­λευ­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο Ψ.Ν.Α Δαφνί – με αφορ­μή το Σχέ­διο Νόμου « ΜΕ­ΤΑΡ­ΡΥΘ­ΜΙ­ΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙ­ΚΗ­ΤΙ­ΚΗΣ ΟΡ­ΓΑ­ΝΩ­ΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗ­ΡΕ­ΣΙΩΝ ΨΥ­ΧΙ­ΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕ­ΝΤΡΑ ΑΝΑ­ΦΟ­ΡΑΣ ΣΠΑ­ΝΙΩΝ ΠΑ­ΘΗ­ΣΕ­ΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑ­ΤΑ­ΞΕΙΣ » - απαί­τη­σε
  • Την κα­τάρ­γη­ση του συμ­φώ­νου Andor-Λυ­κου­ρέν­τζου
  • Την Άμεση από­συρ­ση και την κα­τάρ­γη­ση του Νο­μο­σχε­δί­ου για την ψυ­χι­κή υγεία που φέρ­νει προς ψή­φι­ση η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ
  • Όχι στο κλεί­σι­μο του Ψ.Ν.Α. Καμιά με­τα­φο­ρά, κα­τάρ­γη­ση κλι­νι­κών, δομών, υπη­ρε­σιών, καμία κι­νη­τι­κό­τη­τα υπαλ­λή­λου.
  • Tο 18Άνω να πα­ρα­μεί­νει ορ­γα­νι­κό κομ­μά­τι του Νο­σο­κο­μεί­ου και να ενι­σχυ­θούν οι υπη­ρε­σί­ες του στο χώρο της απε­ξάρ­τη­σης με απο­κλει­στι­κή ευ­θύ­νη του κρά­τους
  • Άμε­σες μα­ζι­κές προ­σλή­ψεις μό­νι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ει­δι­κο­τή­των, με πλήρη ερ­γα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα. Να κα­ταρ­γη­θεί κάθε ελα­στι­κή μορφή ερ­γα­σί­ας που απο­τε­λεί ερ­γα­σια­κό με­σαί­ω­να ( πε­ντά­μη­να, συμ­βά­σεις έργου, μπλο­κά­κια κ.λ.π)
  • Την κα­τάρ­γη­ση όλων των Nόμων (2716/99 – 4272/14) των προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων ΠΑ­ΣΟΚ-ΝΔ, που ενι­σχύ­ουν την ιδιω­τι­κή πρω­το­βου­λία (ΜΚΟ) και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους στον χώρο της ψυ­χι­κής υγεί­ας και της πρό­νοιας.
  • Την χρη­μα­το­δό­τη­ση του Νο­σο­κο­μεί­ου με ευ­θύ­νη του κρά­τους από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και αύ­ξη­ση των δα­πα­νών.
  • Ένα σύ­στη­μα Ψυ­χι­κής Υγεί­ας που σέ­βε­ται τα δι­καιώ­μα­τα και την αξιο­πρέ­πεια των ασθε­νών βα­σι­ζό­με­νο στις αρχές της κοι­νο­τι­κής ψυ­χια­τρι­κής και κοι­νω­νι­κής φρο­ντί­δας.
  • ΑΠΟ­ΚΛΕΙ­ΣΤΙ­ΚΑ ΔΗ­ΜΟ­ΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩ­ΡΕ­ΑΝ υπη­ρε­σί­ες Ψυ­χι­κής Υγεί­ας για όλους.

Όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι μπρο­στά στην πύλη του Νο­σο­κο­μεί­ου την Τε­τάρ­τη 15/6/2016 στις 10:00 π.μ. σε έκτα­κτη Γε­νι­κή Συ­νέ­λευ­ση και κλι­μά­κω­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων.

Η Γε­νι­κή Συ­νέ­λευ­ση
Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου