Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μυτιλήνη : Ψυχική Yγεία Στα Χρόνια Της Κρίσης

Ανησυχητικά τα όσα έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία των πολιτών της Λέσβου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από το 1986 έως το 2006 απευθύνθηκαν σε αυτήν 5.418 ασθενείς.

Από το 2006 έως το 2014, όμως, οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 9,5 χιλιάδες! Είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι, σχεδόν διπλάσιοι, από εκείνους που καταγράφηκαν μέσα σε 20 χρόνια! Σημαντική είναι η αύξηση των εισαγωγών το 2014 στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, περιπτώσεων που αφορούν σε σχιζοφρένεια, σχιζοτυπικές και παραληρηματικές διαταραχές.


 Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική παρουσίαση των στοιχείων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Βοστανείου στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας με θέμα «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Η οικονομική κρίση, λένε οι αρμόδιοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική μας υγεία, αλλά και των αριθμό των ασθενών.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα άτομα δεν μπορούν πλέον για οικονομικούς λόγους να απευθύνονται σε ιδιώτες ψυχιάτρους ή ψυχολόγους για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή τη διενέργεια συνεδριών, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες οικονομικές απώλειες καθημερινά.

Όπως παρατηρεί η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής, Ελένη Κερμανίδου, πέρα από την αύξηση των εισαγωγών με τα παραπάνω συμπτώματα σχιζοφρένειας, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση ακούσιων εισαγγελικών εισαγωγών και φανερή αύξηση εισαγωγών ανδρών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλειών αυτών παρατηρείται σε άτομα με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ανοδική πορεία της τελευταίας.

Η αιτία επανεισαγωγής, πέρα από την αυτόβουλη διακοπή φαρμάκων, εδραιώνεται σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα (διακοπή αναπηρικής σύνταξης, διακοπή εργασίας, μη υποστηρικτικά προγράμματα) και παραμέληση του ασθενούς από το οικείο περιβάλλον ώστε να μην επιβαρύνεται ο συνολικός οικογενειακός προϋπολογισμός.

Κατά τη θεραπευτική αντιμετώπιση στην Ψυχιατρική Κλινική, δίνεται μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της οικογένειας στο ατομικό ψυχιατρικό πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπίζεται συστημικά (συνεδρίες οικογένειας, ζευγαριών, παιδιών, θεραπευτικές ομάδες).

Στόχοι, αναφέρει η διευθύντρια ψυχίατρος, ελάττωση του χρόνου νοσηλείας του ασθενούς, με ενεργή συμμετοχή του στενού και του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στη συνέχιση της ψυχιατρικής παρακολούθησης του ασθενούς, ώστε να ελαττωθεί η οικονομική επιβάρυνση τόσο της οικογένειας, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου (επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, απώλεια εργατοωρών κ.λπ.).

«Κρίσεις πανικού»
Αλματώδεις χαρακτηρίζονται από το Γραφείο Ψυχολόγων οι «κρίσεις πανικού» και κυρίως σε νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με στοιχεία από την προσέλευση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Ψυχιατρικού και το Γραφείο Ψυχολόγων. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι οι εν λόγω κρίσεις δεν οφείλονται σε οργανική αιτιολογία, αλλά στο «σωματοποιημένο άγχος».

Ραντεβού
Για κάθε επίσκεψη, το άτομο κλείνει ραντεβού τηλεφωνικώς απ’ ευθείας στον αριθμό του Γραφείου Ψυχολόγων (22513 51508) ή με τη φυσική παρουσία του σε αυτό, δίνοντας κάποια προσωπικά του στοιχεία και το αίτημα προσέλευσης. (Το ραντεβού δεν κλείνεται μέσω της γραμματείας του Νοσοκομείου, για να μπορεί ο ψυχολόγος να κρίνει το επείγον της κατάστασης.)

Πηγήemprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου