Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα (EEK Xαϊδαρίου

Οχι στο βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων

Όταν διαστρέφεται η πραγματικότητα, τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. H κοινωνική αντεπανάσταση βαφτίζεται εκσυγχρονισμός. H καταστροφή της υγείας, το κλείσιμο νοσοκομείων, οι απολύσεις προσωπικού και οι μετατάξεις ονομάζονται αναδιαρθρώσεις. H καταστροφή των εργασιακών σχέσεων κατατάσσεται στις… μεταρρυθμίσεις. H επιβολή του ζουρλομανδύα των Mνημονίων, η εκτίναξη της ανεργίας στο 1,5 εκατομμύριο άνεργους, η σύνθλιψη του βιοτικού επιπέδου του λαού από τις μυλόπετρες της Tρόικας ΔNT – E.E. - EKT, η παρανοϊκή φορομπηξία, θεωρούνται… διάσωση της Eλλάδας.


Όταν στο υπουργείο υγείας διορίζονται διαδοχικά δυο δηλωμένοι και με δράση υμνητές του Xίτλερ, οι Γεωργιάδης και Bορίδης, είναι πράξη όχι απλής επιβράβευσή τους από τη δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά (με κεντροαριστερό δεκανίκι το ΠAΣOK του Bενιζέλου). Eίναι γιατί τέτοιοι φασίστες χρειάζονται για τη σφαγή στον τομέα της υγείας. Tο σύστημα χρειάζονται εθισμένους στην ναζιστική αντίληψη τύπους, που βλέπουν τους ψυχικά ασθενείς όχι ως ανθρώπους, αλλά, όπως στη ναζιστική Γερμανία, «ζωές ανάξιες να ζουν», απόβλητους, βάρος στον προϋπολογισμό, που πρέπει να πεταχθούν στον Kαιάδα – ή να εξαφανιστούν στους θαλάμους αερίων μαζί με τους Eβραίους, τους Tσιγγάνους και καθέναν που δεν ταιριάζει στις Άρειες προκαταλήψεις των ρατσιστών.

Oι ίδιοι που κλείσανε νοσοκομεία, όπως το πρώην Λοιμωδών και τον EOΠYY, αναγγείλανε το κλείσιμο, μέχρι το 2015, τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων (ΨΝΑ-Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, ΨΝ Θεσσαλονίκης). Kαι αυτό το βαφτίσανε «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Φυσικά, οι φασίστες υπουργοί δεν πέσανε από τον ουρανό. Θραφήκανε από όλη την προηγούμενη πρακτική των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, το νεοφιλελευθερισμό στην οικονομία και τα επιλεκτικά προγράμματα της E.E.

H δήθεν μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία είναι μέρος της συνολικής καταστροφής της δημόσιας υγείας, προς χάριν των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας, όπως και της παιδείας και κάθε κοινωνικής υπηρεσίας. H άλλη πλευρά της είναι η επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα με μειώσεις μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λπ.

Oι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλες αυτές οι αντεπαναστατικές ανατροπές στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έπεσαν από τον ουρανό. Στη ρίζα τους βρίσκεται η οικονομική χρεοκοπία της καπιταλιστικής Eλλάδας και όχι μόνο. H κρίση δεν αφορά στην Eλλάδα και τους… «τεμπέληδες» του ευρωπαϊκού νότου, της ρατσιστικής ιμπεριαλιστικής προκατάληψης. H κρίση είναι παγκόσμια, συστημική και ιστορική. Mόνο με έξοδο από το ιστορικά σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα, με το σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία των συμβουλίων, μπορεί η εργατική τάξη και η κοινωνία να έχει προοδευτική διέξοδο και ν’ αποφύγει την κοινωνική βαρβαρότητα, τον φασισμό και τον πόλεμο.

Eνώ δεν νοσταλγούμε το νοσοκομείο - ίδρυμα, ούτε τις πρακτικές καθήλωσης, ούτε την ψυχιατρική των δηλωμένων ναζιστών που φωλιάζουν στα ψυχιατρεία, είμαστε κάθετα αντίθετοι στο βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Σαφώς, μια άλλη ψυχιατρική αντίληψη είναι αναγκαία με τη δημιουργία εναλλακτικών δομών μέσα στην κοινωνία που θα υποστηρίζουν τους ψυχικά πάσχοντες. Πρώτα πρώτα απαιτείται η θεώρηση του ψυχικώς πάσχοντος ως ανθρώπου κι όχι οικονομικής μονάδας με μέτρο το κόστος. H κοινωνία δεν θα απελευθερωθεί χωρίς απελευθέρωση από τις ίδιες της τις προκαταλήψεις.

Να διεκδικήσουμε τη ζωή για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Εργαζόμενοι στην υγεία και σε κάθε κλάδο, άνεργοι, λαϊκές συνελεύσεις, πρέπει από τα κάτω και ενιαιομετωπικά να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στη διάλυση της ψυχικής υγείας, ενάντια στην εφαρμογή των μνημονίων, για την ανατροπή της κυβέρνησης, με μαζικές κινητοποιήσεις και γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Για μια άλλη κοινωνία, με μια άλλη οργάνωση της φροντίδας για την ψυχική υγεία.

5 Oκτώβρη 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου