Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Εικόνες Ντροπής Σε Κατασκήνωση Παιδιών ΑμεΑ Στην Αμφιλοχία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στην κατασκήνωση παιδιών με αναπηρία στην Αμφιλοχία.

Η κατασκήνωση που λειτουργεί εδώ και χρόνια την καλοκαιρινή σεζόν φέτος φιλοξενούσε 15 μόλις παιδιά και είναι η μοναδική κατασκήνωση για ΑμεΑ σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωση που αποκαλύφθηκαν μετά τις καταγγελίες των συνοδών των παιδιών είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές.

 

Όπως επισημαίνoυν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Οι συνθήκες που διέμεναν τα παιδιά ήταν τουλάχιστον ανεπίτρεπτες αφού έμεναν εν μέσω καύσωνα σε σκηνές μέσα στον ήλιο, τα κρεβάτια ήταν σκουριασμένα και με βρώμικα στρώματα, δεν είχε γίνει καμία συντήρηση με αποτέλεσμα να βουλώνουν συνεχώς οι τουαλέτες και δεν υπήρχαν ούτε καν οι στοιχειώδεις συνθήκες προσβασιμότητας».

Στην συνέχεια οι Βουλευτές αναφέρουν «Πιθανόν κάποιοι ακόμα να θεωρούν ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πως μπορούν απλά να τα αφήσουν στο έλεος της μοίρας τους, αλλά οι εικόνες αυτές που ήρθαν στην δημοσιότητα είναι ντροπή για ένα κράτος που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκό».

Το να έχει υπάρξει μια μέριμνα για μια αξιοπρεπή διαμονή σε 15 μόλις παιδιά είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να είχαν φροντίσει οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο και Δήμος Αμφιλοχίας).

Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά η διαμονή τους στη κατασκήνωση είναι η μοναδική τους ευκαιρία για διακοπές και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ατυχήματα ή αρρώστιες οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες»

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , εάν θα προχωρήσει στον έλεγχο των καταγγελιών που έχουν γίνει από τους συνοδούς των παιδιών και στην συνέχεια στις κατάλληλες εργασίες ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν οι κατασκηνώσεις με αξιοπρεπή τρόπο και επίσης για ποιο λόγο ενώ υπήρχαν εδώ και χρόνια παρατηρήσεις από τους συνοδούς και τους συμμετέχοντες δεν υπήρξε ποτέ κανένας έλεγχος στις εγκαταστάσεις.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ζαμπάρας Μίλτος, Ακρίτα Έλενα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Γιαννούλης Χρήστος, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Σαρακιώτης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζούφη Μερόπη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Εικόνες ντροπής σε κατασκήνωση παιδιών ΑμεΑ στην Αμφιλοχία

Σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα η μοναδική κατασκήνωση που εξυπηρετεί παιδιά με αναπηρία βρίσκεται στην Αμφιλοχία.
Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των ΑμεΑ ανήκει ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που χρηματοδοτεί και την δράση, η Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) περιλαμβάνει ή μη τους χώρους των κατασκηνώσεων στις εγκρινόμενες λίστες της και ο εκάστοτε δήμος αναλαμβάνει τις εγκαταστάσεις και την λειτουργική φροντίδα της κατασκήνωσης στην περιοχή αρμοδιότητας του.
Φέτος η εν λόγω κατασκήνωση, φιλοξένησε 15 παιδιά ΑμεΑ με τους συνοδούς τους αλλά η κατάσταση, όπως την δημοσιοποίησαν οι συνοδοί των παιδιών στις καταγγελίες τους, δεν ήταν απλά ντροπιαστική αλλά τραγική.
Οι συνθήκες που διέμεναν τα παιδιά ήταν τουλάχιστον ανεπίτρεπτες αφού έμεναν εν μέσω καύσωνα σε σκηνές μέσα στον ήλιο, τα κρεβάτια ήταν σκουριασμένα και με βρώμικα στρώματα, δεν είχε γίνει καμία συντήρηση με αποτέλεσμα να βουλώνουν συνεχώς οι τουαλέτες και δεν υπήρχαν ούτε καν οι στοιχειώδεις συνθήκες προσβασιμότητας.
Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι συνοδοί στην καταγγελία τους:
• «Οι λιγοστές τουαλέτες και ντους βούλωσαν για πολλοστή φορά με αποτέλεσμα να βγουν ακαθαρσίες στην επιφάνεια από όλες τις αποχετεύσεις. Για δύο μέρες υπήρξε αδιαφορία για την κατάσταση έως ότου απειλήσαμε με τη δημοσιοποίηση του γεγονότος. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών εξυπηρετούνταν 15 ΑΜΕΑ από δύο τουαλέτες ακατάλληλα διαμορφωμένες. Η δυσωδία στον χώρο ήταν ανυπόφορη.
• Ο χώρος της κατασκήνωσης δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρίες. πιο συγκεκριμένα το έδαφος (διάδρομοι προς τις σκηνές, τις τουαλέτες και την τραπεζαρία) είναι ανισόπεδα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και τα αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον χώρο. Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι αρκετά δύσκολη και δεν υπάρχει ράμπα αναπήρων.
• Οι σκηνές που διαμένουν παιδιά και συνοδοί είναι εντελώς ακατάλληλες. Είναι βρόμικες, σχισμένες και δεν κλείνουν με αποτέλεσμα να είναι γεμάτες έντομα και να μην υπάρχει ιδιωτικότητα.
• Τα ράντζα είναι σκουριασμένα και σπασμένα. Τα στρώματα που μας δόθηκαν ήταν βρόμικα και σχισμένα με αποτέλεσμα γεμίσαμε εξανθήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα μαξιλάρια.
• Τις μέρες του καύσωνα η θερμοκρασία μέσα στις σκηνές ξεπερνούσε τους 40° και ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για χώρους δροσιάς. Τα σκίαστρα δεν κάλυπταν ούτε τις μισές σκηνές.
• Δεν υπήρχαν καθόλου τραπέζια και καρέκλες να καθόμαστε. Μας έφεραν σπασμένους ξύλινους καναπέδες με βρόμικα στρώματα χωρίς καλύμματα.
• Επίσης καμία πρόβλεψη υπήρχε για δραστηριότητες που να μπορούν να συμμετέχουν τα ΑΜΕΑ. Τα παιδιά απασχολούνταν με δικό μας εκπαιδευτικό υλικό.
• Το βασικότερο όλων, δεν υπήρχε γιατρός στην κατασκήνωση και η βοηθός νοσηλευτή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις.
• Να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι εκτός της τραπεζαρίας και μια εκ των δύο τουαλετών είναι αυτοσχέδιες παράγκες με σκουριασμένα σίδερα να κρέμονται και σοβάδες να πέφτουν.»

Πιθανόν κάποιοι ακόμα να θεωρούν ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πως μπορούν απλά να τα αφήσουν στο έλεος της μοίρας τους, αλλά οι εικόνες αυτές που ήρθαν στην δημοσιότητα είναι ντροπή για ένα κράτος που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκό.
Το να έχει υπάρξει μια μέριμνα για μια αξιοπρεπή διαμονή σε 15 μόλις παιδιά είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να είχαν φροντίσει οι αρμόδιοι φορείς.
Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά η διαμονή τους στη κατασκήνωση είναι η μοναδική τους ευκαιρία για διακοπές και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ατυχήματα ή αρρώστιες οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Επειδή οι ζωές όλων των παιδιών μετράνε το ίδιο.
Επειδή η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία προστατεύει τα παιδιά ΑμεΑ και τα δικαιώματα τους και στην χώρα μας.
Επειδή είναι ντροπή για οποιοδήποτε κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο να φιλοξενεί οποιοδήποτε σε τέτοιες συνθήκες πόσο μάλλον παιδιά με αναπηρία.
Επειδή ήταν τυχαίο ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή αρρώστια παιδιού κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Επειδή εδώ και χρόνια έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς για τις ανεπίτρεπτες συνθήκες διαμονής στις εγκαταστάσεις της Αμφιλοχίας και δεν έχουν κάνει τίποτα.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1) Θα προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο των καταγγελιών που έχουν κάνει επίσημα οι συνοδοί των παιδιών ΑμεΑ της κατασκήνωσης στην Αμφιλοχία;
2) Για ποιο λόγο και ενώ εδώ και χρόνια υπάρχουν άσχημες κριτικές για την εν λόγω κατασκήνωση δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς;
3) Θα προχωρήσει άμεσα στην ανακατασκευή και ανακαίνιση της εν λόγω κατασκήνωσης αλλά και όλων των κατασκηνώσεων για παιδιά ούτως ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά ΑμεΑ με ασφάλεια και αξιοπρέπεια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Ακρίτα Έλενα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Γιαννούλης Χρήστος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Σαρακιώτης Ιωάννης
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου