Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το τραγικό συμβάν της 4ης Σεπτεμβρίου, με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλινική του ΨΝΑ και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών, αποτελεί την αναπόφευκτη οδυνηρή κατάληξη της διαδικασίας διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας. Πέντε χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης και δύο χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου Αντόρ – Λυκουρέντζου για την ψυχική υγεία, που προέβλεπε το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας καταρρέουν. Τόσο τα ψυχιατρικά νοσοκομεία όσο και οι εξωνοσοκομειακές κοινοτικές δομές (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ξενώνες, οικοτροφεία κτλ) υποχρηματοδοτούνται σε τρομακτικό βαθμό και παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ελληνικός λαός, χειμαζόμενος από τη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση, που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές, χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα δημόσιο, υψηλής ποιότητας συστημα ψυχικής υγείας.


Η πα­ρού­σα κα­τά­στα­ση εκ­θέ­τει σε άμεσο κίν­δυ­νο την ασφά­λεια, ακόμα και τη ζωή, ασθε­νών και ερ­γα­ζο­μέ­νων, υπο­βαθ­μί­ζει την πα­ρε­χό­με­νη ποιό­τη­τα ψυ­χι­κής πε­ρί­θαλ­ψης και οδη­γεί το σύ­στη­μα ψυ­χι­κής υγεί­ας στην οπι­σθο­δρό­μη­ση και την υιο­θέ­τη­ση βά­ναυ­σων, κα­τα­σταλ­τι­κών, αντι­θε­ρα­πευ­τι­κών πρα­κτι­κών. Απαι­τεί­ται άμεσα ένας ρι­ζι­κός ανα­προ­σα­να­το­λι­σμός και με­τα­σχη­μα­τι­σμός της ψυ­χι­κής υγεί­ας, που μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μόνο σε ρήξη με τις πο­λι­τι­κές των μνη­μο­νί­ων και της ΕΕ.

Η Λαϊκή Ενό­τη­τα θα αγω­νι­στεί μαζί με τους ερ­γα­ζό­με­νους στο χώρο της ψυ­χι­κής υγεί­ας, τους λή­πτες υπη­ρε­σιών και όλο το λαό για:
Άμεση κα­τάρ­γη­ση του μνη­μο­νί­ου Αντόρ – Λυ­κου­ρέν­τζου. Να ακυ­ρω­θούν τα σχέ­δια για κλεί­σι­μο των ψυ­χια­τρι­κών νο­σο­κο­μεί­ων.
Άμεση αύ­ξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για την ψυ­χι­κή υγεία και ενί­σχυ­ση των υπάρ­χου­σων δομών δη­μό­σιας ψυ­χι­κής υγεί­ας (ψυ­χια­τρι­κά νο­σο­κο­μεία, ψυ­χια­τρι­κές κλι­νι­κές γε­νι­κών νο­σο­κο­μεί­ων, ΚΨΥ, εξω­νο­σο­κο­μεια­κές δομές) με προ­σλή­ψεις μό­νι­μου νο­ση­λευ­τι­κού, ια­τρι­κού και λοι­πού προ­σω­πι­κού.
Με­τα­σχη­μα­τι­σμό του συ­στή­μα­τος ψυ­χι­κής υγεί­ας, με στρο­φή προς τις κοι­νο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες. Εφαρ­μο­γή το­με­ο­ποί­η­σης που θα λαμ­βά­νει υπ’ό­ψιν τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του πλη­θυ­σμού, ίδρυ­ση νέων δη­μό­σιων Κέ­ντρων Ψυ­χι­κής υγεί­ας και εξω­νο­σο­κο­μεια­κών δομών.
Δη­μό­σιες, δω­ρέ­αν, υψη­λής ποιό­τη­τας υπη­ρε­σί­ες ψυ­χι­κής υγεί­ας που θα δια­σφα­λί­ζουν την αξιο­πρέ­πεια και τα δι­καιώ­μα­τα ασθε­νών και ερ­γα­ζό­με­νων .


ΛΑΪΚΗ ΕΝΟ­ΤΗ­ΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟ­ΝΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου